Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Parochie Boschweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Parochie Boschweg[bewerken | brontekst bewerken]

Beknopte geschiedenis van de voormalige parochie Boschweg.
Bij bisschoppelijk besluit van 19 januari 1928 (de brief dateert van 23 januari 1928) werd de parochie aan de Boschweg opgericht, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Als bouwpastoor werd benoemd A.J. Pessers, destijds kapelaan van de St. Jacobskerk in 's-Hertogenbosch.
De architect van de te bouwen kerk was Philip Donders uit Tilburg met als toegevoegd architect Christ van Liempd uit Schijndel. Op 25 augustus 1928 werd de eerste steen gelegd waarin, in een loden koker, de oorkonde werd gedeponeerd.
Op de oorkonde staat: "In het jaar 1928 van het Herstelde Heil, toen paus Pius XI de Kerk Gods gelukkig bestuurde, toen Arnold Diepen Bisschop was van 's-Hertogenbosch en Wilhelmina Koningin van Nederland, heeft de eerste pastoor, Adr. Jos. Pessers, deze eerste steen geplaatst in de nieuw te bouwen kerk, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Rozenkrans, terwijl aanwezig was een grote kring van juichende gelovigen op de feestdag van de H. Bartholomeus".
Op 24 juni 1929 (de feestdag van Sint Jan) werd de kerk en het hoofdaltaar door Mgr. Diepen geconsacreerd. Bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de parochie in 1954, werd het plan tot afbouw van de kerk met toren en doopkapel gemaakt en in 1955 was dit werk voltooid door aannemersbedrijf Gebr. Schellekens.

De kerk ging overdag op slot, daarom werd onder de toren een Mariakapel ingericht. Deze trekt tot op de dag van vandaag iedere dag vele bezoekers, die er een moment van meditatie, rust, gebed, aanhoring en inspiratie vinden.

Pastoor Pessers nam in 1965 afscheid van zijn parochie en hij werd opgevolgd door pastoor Van Gorp. Pastoor Van Gorp werd in 1969 eervol ontslagen en opgevolgd door pastoor Rijnja. Om gezondheidsredenen legde Rijnja in 1988 zijn werk neer. Datzelfde jaar volgde de installatie van Wim van Sleeuwen tot pastoor en hij bleef tot het jaar 2002. Inmiddels was de Pastorale Eenheid Schijndel gevormd, waarbij de vier parochies onder één bestuur werden geplaatst en werden bediend door een gezamenlijk pastoraal team. In 2003 werd pastoor Swagemakers de opvolger van pastoor Van Sleeuwen.

Op 24 juni 2004 bestond de parochie 75 jaar.
Bij bisschoppelijk besluit werden per 1 januari 2008 de Schijndelse parochies opgeheven en zijn ze opgegaan in één nieuwe parochie met de naam Sint Servatius Schijndel. Het kerkgebouw werd, mede als gevolg van de fusie van de parochies in Den Dungen, Gemonde, Sint-Michielsgestel en Schijndel, op 30 juni 2013 aan de eredienst onttrokken. Daarna zijn er appartementen in gerealiseerd.

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Video Viering 50 jaar parochie Boschweg (1979)