Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hotel de Gouden Leeuw

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hotel De Gouden Leeuw
Hotel de GoudenLeeuw 01.jpg
Het terras van Hotel de Gouden Leeuw
Gebruik hotel

Hotel De Gouden Leeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Waar nu De Glazen Boerderij staat, stond het statige Hotel "De Gouden Leeuw", later aangeduid met de volksnaam "Hotel Meuffels". Eerder woonde hier Huubke Heesters, een oom van de Schijndelse kunstschilder Jan J.H. Heesters. Alle panden langs deze kant van de Hoofdstraat waren voorzien van diepe tuinen en boomgaarden. In de tuinen van Meuffels waren schietbanen opgesteld voor de plaatselijke schuttersvereniging. Er waren er in Schijndel zeker vijf!

Archiefdocumentatie van Hoofdstraat 136[bewerken | brontekst bewerken]

Akte uit 1752:
Margarita Gerits van de Ven, eigenares. Aan de ene zijde weduwe van Johan van Oosterwijk, andere zijde Wilhelmus van Gemert.
Akte uit 1786:
Arnoldus Joost Verhagen koopt het pand voor f. 370,- Het heeft dan dezelfde belendingen als in 1752.
Akte uit 1801:
Johanna Verhagen, de weduwe van Arnoldus doet afstand van het huis en verdere toebehoren in de Rechtestraat (nu Hoofdstraat) met als belendingen aan de ene zijde de kinderen van de heer Galenus Hopman, de andere zijde kinderen van Wilhelmus van Gemert. Waarschijnlijk aan een zoon.
1832
A.G. Verhagen, tapper, logementhouder.
In 1846 is er de volgende authentieke vermelding in het archief gevonden waaruit blijkt dat het toen reeds een herberg was: ”eene wel ter neering staande herberg en kasteleinswooning, tapperij en landbouwershuizinge, stal, schuur, dorschvloer, erf, hof en buitenhof in de kom van het dorp in de Groote Straat genaamd “De Gouden Leeuw”.
1854
J.D. Heesters (Huubke), wagenmaker, gehuwd met M.J. Vugts en oom van Kunstschilder Jan J.H. Heesters
1921
H.H. Meuffels, koopman en koffiehuishouder
1946
H.F.A. Speet, gehuwd met M.A. Ploegmakers, koopman uit Oss
1956
Gemeente Schijndel

Op het terras van café de Gouden Leeuw nuttigen enkele Schijndelaren in 1923 een drankje. Staand van links naar rechts: H. Tausch, J. Doyen, Ant. Hermes, onbekend.
Zittend: J. van Raamsdonk, N. van Dartel, W. van de Braak, Th. Bosmans, P. van Liempd, G. Korsten, Alb. van Geffen, A. Ruijs, N. Buenen, Th. van den Boomen, A. Voets, Arn.A. van Rooij, K. Brouwers, C. Swinkels, P. van de Ven, mevrouw Meuffels-Vugts (hotelhouder), dochter Riet Meuffels.

Een fraaie opname van de Hoofdstraat. Op de hoek van het huis waar burgemeester J. Janssens heeft gewoond, hangt een petroleumlantaarn, zeer waarschijnlijk mede ter verlichting van het aan gene zijde van het huis lopende smalle voetpad, dat uitmondde tussen de kerk en het St.-Servatiusgebouw, welke thans bekend staat onder Vicaris van Alphenstraat 13. Aan de andere zijde van het voetpad, stond hotel “De Gouden Leeuw”.

Het onderonsje na de zondagsmis in hotel “De Gouden Leeuw”, gemerkt geweest Hoofdstraat 116. Van de foto menen wij te herkennen,
staande van links naar rechts H.A. Tausch, J.D.A. Doyen, Ant. Hermes?,
zittend J.G.P. van Raamsdonk, N.J. van Dartel, W.W. van der Braak, Th.P. Bosmans, P.J. van Liempd, G.J. Korsten, Alb. van Geffen, A.C.A. Ruijs, N.A. Buenen, Th.P. van den Boomen, A.A.P. Voets, Arn.A.J. van Rooij, K.M. Brouwers, C.H.M. Swinkels, Piet van der Ven, mevrouw Meuffels – Vugts (de hotelhoudster) en haar dochter Riet Meuffels. (Foto plm. 1932)

Overige afbeeldingen.[bewerken | brontekst bewerken]