Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdpagina

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Schijndelwiki

de historische encyclopedie voor Schijndel

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

Schijndelwiki telt op dit moment 927 artikelen, 3.527 afbeeldingen en 160 geregistreerde gebruikers.
 
 
Icoon

Nieuwste SchijndelWiki Pagina's en willekeurig plaatje

Nieuwste pagina's:
 1. Jan van Ham
 2. Christ van Grinsven (1927 - 2007)
 3. Jan van de Greef (1925 - 1993)
 4. Jan van Gestel (1916 - 1991)
 5. Theo van Geffen
Willekeurige afbeelding:

Hoofdbestuursleden gekozen op het kapittel van 1958 te weten Zr. Josephia Havekes, Zr. Cecile Kievits, Zr. Borgia Boerkamp 8e algemene overste, Zr. Veronique van Woerkum en Zr. Norbertini van Rijssel.
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan Schijndelwiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in Schijndelwiki? Doet u dat vooral ook zodat Schijndelwiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de Minicursus SchijndelWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Een nog veel beter idee is om in te loggen als Schijndelwiki lid.

Het voordeel is, dat u meer mogelijkheden heeft om naar eigen inzicht dingen toe te voegen/veranderen of mee te discussieëren. Eigenlijk een must voor iedereen die Schijndelwiki een warm hart toedraagt.
Stuur hiervoor tijdelijk een mailtje naar c.bogmans@kpnmail.nl met je gewenste inlognaam. U wordt zo snel mogelijk opgenomen in de groep gebruikers van Schijndelwiki.

Hoe doet u dat? Heel eenvoudig. Klik hiernaast op het woord REGISTREREN en vul in het scherm uw gegevens in. Vanaf dat moment bent u een zeer gewaardeerd Schijndelwiki lid. Mogen wij u snel begroeten?


Zoeken in het fotoarchief van Heemkundekring Schijndel

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Zoeken in ons foto archief de zoekterm in te vullen en op Zoeken te klikken.

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar de heemkamer svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Gemeentehuis 03.jpg
Alle foto's zien in deze rubriek op SchijndelWiki? Ga dan naar de pagina Wie wat waar

Het fotoarchief van De heemkundekring Schijndel bevat een groot aantal collecties afkomstig van (ex) inwoners van de gemeente Schijndel. Het aangeboden historisch fotomateriaal uit de gemeente Schijndel wordt door de Audiovisuele werkgroep van heemkundekring Schijndel verzameld, opgeslagen, bestudeerd, geïnterpreteerd en gedocumenteerd. Na digitalisering wordt een kopie, in het digitale fotoarchief opgeslagen en wordt een gereduceerde versie via SchijndelWiki breed- en gebruikersvriendelijk toegankelijk gemaakt.


In het fotoarchief bevinden zich echter nog veel foto’s waarvan niet bekend is wie, wat, waar, wanneer en waarom gefotografeerd is. De heemkundekring Schijndel probeert de ontbrekende informatie alsnog te achterhalen.

Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, de ontbrekende gegevens zelf aan te brengen of anders, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Jo van de Aa via dit mailadres.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Schijndel

Heeft u nog oude filmbeelden over Schijndel of Wijbosch? De heemkundekring Schijndel wil graag een (digitale) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor Schijndelwiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de Audiovisuele werkgroep van heemkundekring Schijndel. Contact opnemen met de secretaris van de heemkundekring Schijndel, de heer J. Aalders kan via jwaalders@kpnmail.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Dames Korfbalvereniging Alico

Geschiedenis.

Opgericht op 11 maart 1968 - met De Boemerang medio 2017 gefuseerd tot KVS ‘17.

De dames korfbalvereniging Alico is in 1968 ontstaan uit een andere Alico vereniging namelijk de Wandelsport Vereniging Alico. In die tijd waren er meerdere Alico verenigingen onder dezelfde naam: ALtijd In COnditie. Zij vormden een soort omni-vereniging en dat waren: de wandelclub, de rolschaatclub, de tafeltennisclub, tot 1970 de badmintonclub en de creativiteitsclub. Door het grote verloop bij de wandelclub in de leeftijdscategorie 15-16 jarigen, bespraken de voorzitter Theo Doreleijers en de leider van de 10-kilometergroep Ger van Herpen het probleem, om deze leden te behouden voor de sport. Hun keus viel op het dameskorfbal omdat op de Boschweg "Avanti" en in het Wijbosch "Celeritas" het erg goed deden in deze tak van sport. Zo werd de korfbalsport aan de Alico-tak toegevoegd; officieel op 11 maart 1968.
Als eerste voorzitter fungeerde Theo Doreleijers met Ger van Herpen als eerste trainer, die ook de taak van Theo overnam als voorzitter van de wandelclub. Als medebestuursleden van de nieuwe dameskorfbalclub waren de beide dochters van Theo actief: Loes als penningmeesteresse en Mieke als secretaresse.

Het eerste seizoen (1968/1969) was vooral een leerseizoen met veel trainen op conditie, speltechnische- en tactische oefeningen, alsook spelregelkennis. Een belangrijke rol hierbij speelde DKV Celeritas uit het Wijbosch, waarmee samen veel oefenstages werden gedaan. Dat er behoorlijke talenten in de club waren bleek al gauw, want men stevende jaar op jaar naar het kampioenschap toe. Ook de junioren bereikten vanaf 1969 tot 1975, onder leiding van Ger van Herpen, een bijzonder hoog niveau.

Een zeer zware tegenslag kreeg de club te verwerken in 1974 toen voorzitter Theo Doreleijers op 9 april, op 51 jarige leeftijd, kwam te overlijden. Een groot verlies voor de club, maar ook voor de Schijndelse gemeenschap. Als nieuwe voorzitter diende zich Jan Jonker aan, afkomstig uit Amsterdam met een dochter die actief was bij de junioren. Ondertussen had het bestuur ook de nodige veranderingen ondergaan en de mensen van het eerste uur waren vertrokken. Het bestuur bestond nu uit: Jan Jonker (voorzitter); Sjanet Gevers (secretaresse); Henk Nederveen (penningmeester); Netty van Herpen (wedstrijdsecretaresse) en de leden Gerard Bissels en Ger van Herpen. Een volgende tegenslag kwam op 23 mei 1976 toen penningmeester Henk Nederveen kwam te overlijden.

Er kwam echter nog een totaal onverwachte en pijnlijke wending toen bleek dat de voorzitter, zonder enig overleg, de gehele damesclub had aangemeld bij het gemengde Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond. Aanleiding was dat veel mannelijke supporters de Alico-boys (zaalvoetbal) hadden opgericht. Zij verzochten het bestuur of ze de trainingen mochten meedoen om hun conditie op peil te houden voor hun zaalvoetbalwedstrijden. De voorzitter, met gemengde korfbalervaring, zag hierin een reden om ook gemengd te gaan korfballen, maar de damesleden zagen dat helemaal niet zitten. Dus trad het hele bestuur af en werd er een interim-voorzitter aangesteld: de heer Sjef van der Heijden. Op 23 juni 1976 werd een algemene ledenvergadering uitgeschreven, waarin door stemming werd besloten om dameskorfbal te blijven spelen. Er werd een nieuw bestuur gekozen met L. Derks als voorzitter.

Een zestal dames besloot om over te stappen naar het gemengde korfbal. Er werd al op hoog niveau gespeeld namelijk in de overgangsklasse en dat is vlak onder de top, maar de selectie moest nu dus sterk worden aangepast met 4 junioren en 2 dames uit de senioren. Hoe hoog het niveau bij de junioren was, bleek wel in het seizoen 1976/1977 toen het team met deze junioren in de overgangsklasse met 7 punten voorsprong en ongeslagen kampioen werd en promoveerde naar de hoogste klasse van de Dames Korfbal Bond. Dit was het moment voor Ger van Herpen om glorievol afscheid te nemen als toptrainer van Alico, dat hij vanaf de oprichting in acht jaar naar de hoogste afdeling bracht. Voorwaar een fantastische prestatie van de trainer en het team. Hierna speelde Alico nog een paar jaar op het hoogste niveau, maar daarna konden ze zich helaas niet langer handhaven. De ene na de andere trainer wisselden elkaar af maar de resultaten bleven achter op de gewenste. Hierna kwam een samenwerking tussen Will den Otter en Ger van Herpen tot stand. Na een gedegen voorbereiding was Will ver genoeg gevorderd om zowel de coaching als de training over te nemen. Onder zijn leiding wist Alico het inmiddels verloren gegane terrein terug te winnen. Zo'n 14 jaar heeft hij de dames van Alico onder zijn hoede gehad, met wisselend succes, maar toch bijna altijd in de top van het korfbal. Vooral met de jeugdteams junioren A en B heeft hij tientallen kampioenschappen mogen vieren. Maar ook voor hem brak de tijd aan om het over een andere boeg te gooien. Hij stopte als trainer en ging verder als scheidsrechter.

Hoogtepunten per jaargang:

1968 oprichting Dames Korfbal Vereniging (D.K.V.) "ALICO"
1969 - 1970 2e plaats met promotie naar 2e klasse
1970 - 1971 ongeslagen kampioen met promotie naar 1e klasse
1976 - 1977 ongeslagen kampioen: promotie Hoofdklasse zaal eveneens hoofdklasse veld competitie
1978 Ger van Herpen ontvangt op 11 maart oorkonde voor 10 jaar inzet
1979 opening sportpark "Koeveringsedijk" op 12 mei; sportcomplex 't Heike; huldiging 100ste lid: Brenda van Berkel
1980 12 1/2 jarig jubileum
1980 - 1981 degradatie naar 1e klasse
1983 start met recreanten korfbal
1984 - 1985 kampioen 1e klasse en promotie hoofdklasse
1986 - 1987 kampioen overgangsklasse en promotie hoofdklasse
1992 - 1993 degradatie hoofdklasse naar overgangsklasse
1993 viering 25-jarig bestaan
1995 - 1996 degradatie overgangsklasse naar eerste klasse veld
1996 - 1997 degradatie overgangsklasse naar eerste klasse zaal
1997 - 2011 periode van opbouw onder leiding van Will den Otter
2011 - 2016 moeilijke periode in het bestaan van de club; het ontbreekt aan geschoolde trainers
2016 - 2017 fusiebesprekingen met K.V. De Boemerang
2017 oprichting nieuwe fusieclub per 1 juli 2017: K.S.V.17: Korfbal Vereniging Schijndel (17 = 2017) Gemengd en ook vrouwen apart.

Voorzitters.

1968 - 1974 Theo Doreleijers
1974 - 1976 Jan Jonker
1976 - 1976 Sjef van der Heijden (interim)
1976 - 1977 L. Derks
1977 - 1978 Tiny Deelen
1978 - 1981 Ger van Herpen
1981 - 1993 Jan de Greef
1993 - 1995 Ger van Herpen
1995 - 2013 Will den Otter
2013 - 2015 Erik Pennings (plv.vz)
2015 - 2016 Maaike de Ruyter
2017 - 2017 Erik Pennings (plv.vz)

Erevoorzitters en ereleden.

11-04-1993 Jan de Greef erevoorzitter.
15-05-1994 Will den Otter erevoorzitter.
10-10-1994 Netty van Herpen erelid.
26-10-1995 Ger van Herpen erelid en zilverenspeld N.D.K.B.
13-01-2017 Jolanda Pennings erelid.
Thea Bijsterbosch zilveren- en goudenspeld N.D.K.B.

Ledenbestand.

Jaar Senioren Junioren Recreanten Totaal
1970 15 15 0 15
1975 20 58 0 78
1980 28 65 0 93
1985 26 45 16 87
1990 28 30 12 70
1995 26 39 15 80
2000 20 35 12 67
2005 25 45 12 82
2010 20 46 12 78
2015 22 43 12 77

Accomodaties

1968 - 1974

Lijsterbeslaan: open gemeentelijkgrasveld.
Geen clubhuis, omkleden in garage voorzitter, materiaalopslag in garage van de buurt.

1974 - 1979

Grasveld bij voetbalvereniging Schijndel.
Twee kleedlokaaltjes voor thuisclub en bezoekers.

1979 -1998

Grasveld Koeveringsedijk 't Heike, Parallelweg langs het spoor.
Twee kleedlokalen, scheidrechterslokaal, ruimte voor materiaalopslag.
De kantine werd beheerd door Alico, De Boemerang en Zephyr.

1998 - 2016

Zuideinderpark: grasveld en kunstgrasveld.
Vier kleedlokalen, twee scheidrechterslokalen, bestuurskamer, bergruimte voor materialen, toiletgroep.
De keuken en kantine samen met Zephyr.

Teamfoto's

Alico aspiranten 1 1993-1994

Alico aspiranten 1 1993-1994
Achterste rij A: 1. Mevr. Verhoeven (sponsor), 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend, 6. onbekend, 7. Will den Otter (voorzitter).
Voorste rij B: 1. Anja van der Heijden (leidster/trainster), 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend, 6. Miriam Rullen (leidster/trainster).


Alico aspiranten 1 december 1995-1996.

Alico aspiranten 1 december 1995-1996
Achterste rij A: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend.
Alico hoofdklasse team 1986.

Alico hoofdklasse team 1986.
Achterste rij A: 1. Marga Smits, 2. Marga Ulehake, 3. Chantal van der Heijden, 4. Karin Pennings, 5. Arian Pennings 6. Helma Smits.
Voorste rij B: 1. Will den Otter (trainer), 2. Elvera Bissels, 3. Desiree Bolwerk, 4. Anja van der Heijden, 5. Yvonne van Helvoort.
Alico junioren zaalkampioen 1992-1993.

Alico junioren zaalkampioen 1992-1993.
Achterste rij A: 1. Mevr. Ria Rijkers(leidster/trainster), 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. Mevr. Mien Mutsaarts (leidster/trainster).
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend.Alico Recreanten 1995.

Alico Recreanten 1995.
Achterste rij A: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend, 8. onbekend, 9. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend, 6. onbekend.Alico recreanten 1996.

Alico recreanten 1996.
Achterste rij A: 1. Henny van der Heijden (trainster), 2. onbekend, 3. Mevr. Verhoeven (sponsor), 4. Dhr. Verhoeven (Sponsor), 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend, 8. onbekend, 9. onbekend, 10. Corry van de Ven (leidster).
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend, 6. onbekend.Alico senioren 1 augustus 1995.

Alico senioren 1 augustus 1995.
Achterste rij A: 1. Will den Otter, 2. onbekend, 3. Ingrid Bolwerk, 4. Marga Smits, 5. Ad Verhoeven (sponsor) 6. Desiree Bolwerk, 7. Mevr. Verhoeven, 8. Jaqueline van Boxtel, 9. Peter Hof (trainer).
Voorste rij B: 1. Anja van der Heijden, 2. Chantal van der Heijden, 3. Karin Cremers, 4. Elvera Bissels 5. Yvonne van Helvoort, 6. Rienneke Vorstenbosch.Alico senioren 1 zaalkampioen 1997.

Alico senioren 1 zaalkampioen 1997.
Achterste rij A: 1. Will den Otter (trainer), 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend, 8. Henny van der Heijden (leidster).
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend.Alico senioren 2 zaalkampioen 1987.

Alico senioren 2 zaalkampioen 1987.
Achterste rij A: 1. Henny Bijsterbosch (coach), 2. Marga Gooyaarts, 3. Marit de Hommel, 4. Ans Vogels, 5. Thea Bijsterbosch.
Voorste rij B: 1. Marga Smits, 2. Sjanel Lamers, 3. Sjanel Gevers, 4. Astrid Mauriks.


Alico team en jaar onbekend.

Alico team en jaar onbekend.
Achterste rij A: 1. Will den Otter, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend.Alico team en jaar onbekend.

Alico team en jaar onbekend.
Achterste rij A: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend.Alico team en jaar onbekend.

Alico team en jaar onbekend.
Achterste rij A: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend.

Alico team en jaar onbekend.

Alico team en jaar onbekend.
Achterste rij A: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend.
Tweede rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend.
Voorste rij C: 1. onbekend, 2. onbekend.


Alico team onbekend 1980-1986.

Alico team onbekend 1980-1986.
Achterste rij A: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend, 7. onbekend, 8. onbekend, 9. onbekend, 10. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend 5. onbekend, 6. onbekend.Alico team onbekend 1986-1996.

Alico team onbekend 1986-1996.
Achterste rij A: 1. Will den Otter, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend 6. onbekend.
Voorste rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend. 
 
Icoon

Colofon

Schijndelwiki

 • Schijndelwiki is een digitale historische encyclopedie over Schijndel.
 • Schijndelwiki is een publicatie van de heemkundekring Schijndel.
 • Technisch gerealiseerd op 5 november 2019 door Cees Bogmans.
 • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.33.1.
 • Is gelanceerd op internet op 6 april 2020.
 • Beheer en coördinatie:
  • Leden van de werkgroep Schijndelwiki van de heemkundekring Schijndel schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
  • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Jo van de Aa
  • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

SchijndelWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan SchijndelWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring Schijndel geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in SchijndelWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie