Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdpagina

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Schijndelwiki

de historische encyclopedie voor Schijndel

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

Schijndelwiki telt op dit moment 771 artikelen, 1.993 afbeeldingen en 22 geregistreerde gebruikers.
 
 
Icoon

Nieuwste SchijndelWiki Pagina's en willekeurig plaatje

Nieuwste pagina's:
 1. Aannemer J. Maurix
 2. J. Maurix
 3. Test4
 4. A.H. Kooijmans & zonen.
 5. Karolingische scherven
Willekeurige afbeelding:

Helma vd Heuvel (Wilhelmina Henrica Louise). Geboren 26-02-1951 te Berlicum. Benoemd 1-08-1970.
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan Schijndelwiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in Schijndelwiki? Doet u dat vooral ook zodat Schijndelwiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de Minicursus SchijndelWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in Schijndelwiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Zoeken in ons foto archief de zoekterm in te vullen en op Zoeken te klikken.

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar de heemkamer svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Gemeentehuis 03.jpg
De laatste foto's die in de gelijknamige rubriek "Mooi oud Schijndel" in het blad De mooi Schijndel krant gepubliceerd werd.
Alle foto's zien in deze rubriek op SchijndelWiki? Ga dan naar de pagina van Wie wat waar

Het fotoarchief van De heemkundekring Schijndel bevat een groot aantal collecties afkomstig van (ex) inwoners van de gemeente Schijndel. Het aangeboden historisch fotomateriaal uit de gemeente Schijndel wordt door de Audiovisuele werkgroep van heemkundekring Schijndel verzameld, opgeslagen, bestudeerd, geïnterpreteerd en gedocumenteerd. Na digitalisering wordt een kopie, in het digitale fotoarchief opgeslagen en wordt een gereduceerde versie via SchijndelWiki breed- en gebruikersvriendelijk toegankelijk gemaakt.


In het fotoarchief bevinden zich echter nog veel foto’s waarvan niet bekend is wie, wat, waar, wanneer en waarom gefotografeerd is. Samen met De mooi Schijndel krant probeert heemkundekring Schijndel de ontbrekende informatie alsnog te achterhalen.

Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Jo van de Aa via jcmvdaa@home.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Schijndel

Heeft u nog oude filmbeelden over Schijndel of Wijbosch? De heemkundekring Schijndel wil graag een (digitale) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor Schijndelwiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de Audiovisuele werkgroep van heemkundekring Schijndel. Contact opnemen met de secretaris van de heemkundekring Schijndel, de heer J. Aalders kan via jwaalders@kpnmail.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Café Memel
Cafe Memel 02.jpg
Café Memel Kerkstraat 10

Hendrik Jan (Hein) Memel (1894 – 1979).

Hein werd op 18 december 1894 in Arnhem geboren, zoon van Hendrik Jan Memel (1872 – 1948) van beroep timmerman en Maria Johanna Roebers (1874 – 1926), als eerstgeborene in een gezin met elf kinderen. Hein overleed op 17 april 1979 in Heeswijk-Dinther en werd begraven in Schijndel.

Hein trouwde op 30 mei 1919 met Petronella Maria (Pieta) Smits.
Pieta werd op 8 december 1895 in Schijndel geboren, dochter van Hendricus Smits (1856 – 1929) van beroep landbouwer en Johanna van de Langenberg (1867 – 1905), tweede kind in een gezin met acht kinderen (waarvan twee doodgeboren). Pieta overleed op 6 maart 1926 in ’s-Hertogenbosch en werd begraven in Schijndel.

Hein hertrouwde op 5 februari 1931 met Carolina Josepha Cornelissen, weduwe van Daniël Hermes.
Carolina was geboren op 9 maart 1899 in Wanroij, dochter van Johannes Cornelissen (1854 – 1918) en Anna Maria Arts (1867 – 1935), derde kind in een gezin met zeven kinderen. Carolina overleed op 13 juni 1970 in Veghel en werd begraven in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Hein en Carolina:

 1. Anna Maria Memel geboren op 18 mei 1932 in Schijndel, overleden op 23 oktober 1944 in Schijndel (oorlogsslachtoffer).
 2. Frits Peter Memel, geboren op 9 oktober 1933 in Schijndel, op 22 april 1965 getrouwd met Johanna Maria van Oss, overleden op 12 juli 1968 in Veghel.

Tijdens de mobilisatieperiode gedurende de jaren 1916 – 1919 was Hein als Gele Rijders gelegerd in Schijndel. In die periode leerde hij Pieta Smits kennen.
Hein trouwde na zijn diensttijd met Pieta en bouwde een stuk aan haar ouderlijk huis (hij was timmerman van beroep) waar hij met haar ging wonen. Hij ging werken op Steenfabriek De Molenheide. Samen kregen ze 6 kinderen. Helaas stierf Pieta reeds op de jonge leeftijd van 38 jaar tijdens de bevalling van het zevende kind in het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.
Hein heeft zich vrij snel opgewerkt tot aannemer en zette samen met Van Geffen uit Eerde een eigen bedrijfje op.
Hij hertrouwde met Caroline J. Cornelissen, de weduwe van Daan (Daontje) Hermes, die reeds 3 kinderen had.
Hij restaureerde een cafeetje aan het Kerkpleintje (Kerkstraat 10) bij de St. Servatiuskerk en runde dit gezellig kroegje tot net na de bevrijding. Tijdens de granaatweken sloeg ook bij Hein het noodlot toe. Terwijl het bevrijdingsleger Schijndel binnentrok beschoten de Duitsers panden in de Kerkstraat (centrum). De 12-jarige dochter van Hein kwam daarbij om het leven, evenals de toen 2-jarige tweeling van Jan Kuenen-Bosmans.

 
 
Icoon

Colofon

Schijndelwiki

 • Schijndelwiki is een digitale historische encyclopedie over Schijndel.
 • Schijndelwiki is een publicatie van de heemkundekring Schijndel.
 • Technisch gerealiseerd op 5 november 2019 door Cees Bogmans.
 • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.33.1.
 • Is gelanceerd op internet op 6 april 2020.
 • Beheer en coördinatie:
  • Leden van de werkgroep Schijndelwiki van de heemkundekring Schijndel schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
  • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Jo van de Aa
  • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

SchijndelWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan SchijndelWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring Schijndel geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in SchijndelWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie