Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Glazen Boerderij

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Glazen Boerderij 2011[bewerken | brontekst bewerken]

Spoorplaat 18 [1]
Het is de geboren Schijndelaar Winy Maas die wereldberoemdheid verwierf als architect en het meest markante bouwwerk ontwierp in zijn geboortedorp namelijk De Glazen Boerderij, op de plaats waar eens een pand stond met de karakteristieke vorm van een boerderij. Op het gebouw dat helemaal uit glas is opgetrokken bevindt zich een print van een gemiddelde Schijndelse boerderij uit het verleden. Zijn ontwerp symboliseert de wisselwerking tussen heden en verleden. Dat was zijn inspiratiebron. Het gebouw met een totale oppervlakte van 1600 m2 geeft een verrassend effect. Het bevat diverse winkels, een restaurant, ijscafé, galerie en kantoorruimten. Om tot dit uiteindelijke ontwerp te komen zijn diverse oude Schijndelse boerderijen onder de loep genomen en is gekozen voor een bepaald gemiddelde dat vervolgens via een moderne techniek is uitgeprint, dat resulteert in een soort gebrandschilderd glas. De print varieert in sterkte omwille van zicht en transparantie. ‘s Nachts wordt het gebouw van binnenuit verlicht. De hoogte bedraagt 14 meter en daarmee is dit monument 1.6 maal groter dan een originele boerderij. Het symboliseert de groei van het dorp dat ondertussen een stadje is geworden. Om dit effect te versterken is door MTD-landschapsarchitecten ook een vergroot erf ontworpen met tafels en een waterput die ook een factor 1.6. groter zijn dan normaal. Dit erf wordt, zoals een boerenerf betaamt, omsloten met een stevige beukenhaag waarin notenbomen en forse leibomen wederom in schaalfactor 1.6 de boventoon voeren. Op deze manier krijgt Schijndel zijn landelijk artistieke allure en identiteit.

Canon van Meierijstad

Energiezuinige gebouwen voor de toekomst
Met elkaar geven we de wereld van vandaag door aan de generaties van morgen. Wat wij nu doen, heeft invloed op de toekomst. We zijn zuinig op de aarde. De gebouwen en spullen die we nalaten moeten duurzaam zijn. Dat betekent dat ze milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Maar hoe doe je dat als je een bijzondere historische én moderne Glazen Boerderij in Schijndel ontwerpt?

In de Tweede Wereldoorlog werd de dorpskern van Schijndel gebombardeerd. Veel huizen waren kapot. In bekende steden als Krakow (Polen) werd het oude centrum herbouwd. Schijndel deed dat niet. Het dorp moest vooruit. Er kwam een moderne markt. Dat was een groot en leeg plein. Architect Winy Maas is bekend van de Markthal in Rotterdam. Winy groeide op in Schijndel. Hij wilde iets doen aan het grote lege marktplein in zijn geboortedorp. Op deze opvallende plek in het hart van Schijndel moest een bijzonder gebouw komen. Winy bedacht een Glazen Boerderij. Geen echte boerderij, maar een glazen gebouw met een speciale print. Daarmee herinnert hij de mensen aan de oude boerderijen die vroeger in Schijndel stonden. Zo maakte Winy een historisch gebouw in een moderne uitvoering.

De gevel van de Glazen Boerderij bestaat uit zo'n duizend verschillende glasplaten. Vroeger was het onmogelijk om een glazen huis te bouwen. Nu kan dat wel. De bouwtechniek is veranderd. Met isolatieglas kun je zelfs een glazen huis opwarmen of afkoelen. De Glazen Boerderij is energiezuinig. Het gebouw heeft een installatie die tegelijkertijd kan koelen en verwarmen. Je kunt dan bijvoorbeeld één kamer koelen, terwijl je een andere kamer verwarmt. De energie die vrijkomt bij het koelen, wordt gebruikt om te verwarmen. Zo bespaar je energieverbruik en maak je een gebouw energiezuinig.

Het is belangrijk om na te denken over duurzaamheid, zodat mensen gebouwen ook in de toekomst blijven gebruiken. Bijzondere monumentale gebouwen blijven dan behouden voor de generaties in de toekomst en herinneren ons aan onze geschiedenis. Misschien wordt de Glazen Boerderij in de toekomst ook een monument. Wie weet!

Video[bewerken | brontekst bewerken]

De Glazen Boerderij

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 21