Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Servatiusparochie centrum

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Servatiusparochie centrum[1][bewerken | brontekst bewerken]

We kennen anno 2015 binnen de Westerse samenleving de teruggang van het aantal praktiserende gelovigen, de daling van het kerkbezoek, de moderne opvattingen over beleving van religie, de kritiek op het instituut ‘kerk’, de sluiting van kerken en fusies van parochies binnen ons eigen bisdom om maar enkele recente ontwikkelingen te noemen. Dat staat in schril contrast met de beleving 60 jaren geleden, toen men zorgvuldige statistieken bijhield van allerlei uitingen die de katholiciteit en de geloofsbeleving van de bevolking illustreerden. Tekenend in dit verband is de statistiek betreffende de centrum-parochie.

Traditiegetrouw gaf de toenmalige pastoor-deken Gabriël van Dijk een jaaroverzicht over het wel en wee binnen de Servatiusparochie, kenmerkend voor de opvattingen binnen het Rijke Roomsche Leven van die dagen. De bevolking van Schijndel bedroeg op 1 januari 1955 precies 12.182 inwoners, van wie er 4600 tot de Servatiusparochie behoorden [bijna 38%]. Het aantal doopsels bedroeg 121 [gemiddeld 10 per maand], maar hierbij hebben de meisjes de overhand nl. 65 tegen 56 jongens. Van niet minder dan 44 bruidsparen werd het huwelijk kerkelijk ingezegend.
Door de dood verloren 31 volwassenen [21 mannen en 10 vrouwen] en 6 kinderen het leven. In totaal weden er 1750 H. Missen opgedragen en 135.000 H. Communies uitgereikt. Op Hemelvaartsdag deden 97 communicantjes hun Eerste H. Communie en op de 2e zondag van juli 47 jongens en 36 meisjes hun Plechtige Communie.
Dat de jeugd nog goed vertegenwoordigd is moge blijken uit het feit dat de meisjesschool 342 leerlingen telt, de jongensschool 267 en de kleuterschool 235.
De huishoudschool wordt bezocht door 526 cursisten van wie er 192 dagonderwijs ontvangen en 133 avondonderwijs.
De Mater Amabilisschool telt 138 deelneemsters en de Laetitiaclub 63.
Van de godsdienstige verenigingen werd het volgende gezegd: de grote Heilige Familie telde 460 leden en de kleine 90. Bij de Maria-congregatie was dat resp. 370 en 160.
Tot slot volgde een algemeen overzicht over de bloei van de standsorganisaties en diverse verenigingen.
De Hoogeerwaarde Deken G.L.J. van Dijk sprak de hoop uit dat 1955 opnieuw een gezegend jaar zou mogen zijn en dat het komende jaar voor eenieder een Zalig Nieuwjaar zou betekenen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 22e jaargang nummer 1 bladzijden 11 en 12