Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kerkendijk

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kerkendijk[bewerken]

Raadsbesluit 9 april 1941.[bewerken]

Kerkendijk.
Voor meer details klik hier.
Kerkendijk.
Voor meer details klik hier.

Deze weg is in de volksmond steeds zo genoemd geweest.
Daarom officieel bij raadsbesluit bevestigd.

Raadsbesluit 9 november 1962[bewerken]

Straatnaam Kerkendijk doorgetrokken.

Raadsbesluit 14 maart 1969.[bewerken]

Raadsbesluit 14 augustus 1970[bewerken]

Aanvullende informatie[bewerken]

De Kerkendijk is zo'n weg waarvan de naam voor zich spreekt: een weg richting kerk, niet meer, niet minder. Een oude naam voor een weg die steeds langer is geworden naarmate Schijndel werd uitgebreid. Inmiddels loopt de Kerkendijk vanaf de Steeg, langs straten met namen van pastoors en kapelaans, naar de Deken Baekersstraat. Er zullen weinig wegen in Schijndel zijn waar zoveel van te vertellen valt.
Op de hoek bij de Steeg wordt de straat gemarkeerd door de beeldengroep De gehelmden van Wim Klabbers. Vervolgens treffen we hier het indrukwekkende zwarte blok van het politiebureau aan, dan de brandweerkazerne met aan de gevel het verrassende help-held van de Schijndelse kunstenares Hester Oerlemans. Aan de andere kant van de weg een van de oudste Schijndelse industrieën, de kaarsenfabriek van Bolsius, of moeten we zeggen de voormalige kaarsenfabriek van Bolsius. Want de productie is naar elders verhuisd. Dan zien we daartegenover nog het kantoor van woningbouwcorporatie Huis en Erf, voordat we links het dierenpark ontwaren met in de "voortuin" het beeld Leda en de zwaan van Jos Oehlen. Dat hertenkamp dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. In 1968 wilde Prinsenclub De Hopplukkers iets doen voor Schijndel, ter gelegenheid van haar 12,5 jarig jubileum. Men wist dat als er een particulier initiatief zou zijn voor een hertenkamp, de gemeente daar volledige medewerking aan zou geven. De Prinsenclub hield daarom een zegeltjesactie waarvan de netto-opbrengst ten goede kwam van het hertenkamp. Verder schonken De Hopplukkers een hert van oud Prins Paul Weemering, een koppel herten van Piet Steenbakkers van houthandel De Molenheide en twaalf eenden namens Prinsenclub De Waggelaars uit Boxtel.
De Kerkendijk herbergt nog meer kunst: de bewoners aan de kant van de "gracht" kijken uit op Fontein De schaal, die in het water staat en is gemaakt door Karel Zijlstra.

Bewoners van de Kerkendijk (huisnummerboek 1945)[bewerken]

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Bijschrift
1 Fr. J. Braat Doorgehaald. Mathijsen, Ant. J. inwonend
3 Mar. A. v.d. Brand
5 Jac. Ebben
7 Weduwe M. Koolen
9 Mar. van Ham en Timmermans, W.E.J. inwonend
10 Aar R. van Ishoven
12 Weduwe G. Daniëls Doorgehaald.

Toegevoegd: Van Asten, Henricus J.W.

13 N. Wels en van Doremalen, W. inwonend
14 H.A. van der Donk Doorgehaald. Toegevoegd: Daniëls, Weduwe G.
16 H.A. van der Donk
19 Joh. Kuenen
21 N.V. Gebo
22 Toegevoegd: V.d. Dungen, Antoon
24 Toegevoegd: Eijkemans-Boll?, Hendricus W.