Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius Joseph van Oss (1909 - 1965)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Joseph van Oss
Aloysius A.J. van Oss.png
A.J. van Oss onderwijzer/ hoofdonderwijzer aan de Aloysiusschool aan de Boschweg
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Joseph van Oss
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Bergharen
Geboortedatum 5 maart 1909
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 10 januari 1965
Partner(s) Petronella Johanna Maria van Eerd
Beroep(en) Onderwijzer, hoofdonderwijzer
Bidprentje Antonius Joseph van Oss (1909-1965).jpg

Petronella Johanna Maria van Eerd (1905-1977).jpg

Antonius Joseph (Jan) van Oss[1][bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1930 werkte hij als leerkracht aan de Aloysiusschool Boschweg.
Na het overlijden van de heer H.J. Tibosch in 1963 werd de heer Van Oss zijn opvolger als schoolhoofd.

Op 4 januari 1955 vierde de heer A.J. van Oss zijn zilveren ambtsjubileum. Hij werd door de voorzitter van het schoolbestuur pastoor A.J. Pessers toegesproken en namens de bisschoppelijke inspectie prees rector Van der Schoor van het moederhuis de kwaliteiten van deze onderwijzer.
Hoofd der School H.J. Tibosch bestempelde hem als een prima opvoeder en goede collega.
De hulde van de schoolkinderen gaf een bijzonder cachet aan dit jubileum alsook het toneelstuk dat werd opgevoerd door de jongens van de school getiteld ‘Ridder Perifal en de Lieve Vrouw’.
Maar ook de serenade van het Boschwegs Gemengd koor mocht niet ontbreken.
Het bericht stamt nog uit de periode dat het kerkbestuur i.c. de pastoor van de parochie fungeerde als schoolbestuur en bisschoppelijke inspecteurs vanuit het bisdom de scholen bezochten om inzicht te krijgen in en te rapporteren over de echte katholiciteit van de RK scholen, want dat stond bij de toenmalige geestelijkheid hoog in het vaandel. Als je dan bedenkt dat we anno 2015 een overkoepelend schoolbestuur hebben van alle scholen, dat er een algemene directeur als coördinator optreedt en dat er geen parochiescholen meer bestaan, want de koppeling tussen kerk en parochieschool is al lang verleden tijd. We hebben nu in Schijndel ook geen lagere scholen meer maar in de vier ‘uithoeken’ educatieve basiscentra in een groter samenwerkingsverband met peuterspeelzalen, voorschoolse en naschoolse opvang!
Op 1 september 1930 is de toenmalige Aloysiusschool Boschweg officieel geopend en werd bezocht door 156 jongens uit de wijk. Het onderwijspersoneel bestond toen uit vier personen, waaronder het hoofd de heer Tibosch en de leerkrachten Peters, Van Oss en juffrouw Van de Laar.

Gezin Antonius Joseph van Oss[bewerken | brontekst bewerken]

Antonius Josephus (Jan) van Oss werd geboren op 5 maart 1909 in Bergharen, zoon van Antonius van Oss geboren in Bergharen (1870 – 1947) van beroep klompenmaker en Gijsberta Lam geboren in Horssen (1876 – 1954), als zesde kind in een gezin met negen kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden. Jan, van beroep onderwijzer/ hoofdonderwijzer, overleed op 10 januari 1965 in ’s-Hertogenbosch.

Antonius Josephus van Oss trouwde op 26 april 1935 in ’s-Hertogenbosch met Petronella Johanna Maria van Eerd.

Petronella Johanna Maria van Eerd werd geboren op 7 juli 1905 in ’s-Hertogenbosch, dochter van Adrianus van Eerd geboren in ’s-Hertogenbosch (±1876 – 1944) van beroep slager/ koopman en Anna Maria Gevers geboren in ’s-Hertogenbosch (±1878 – 1912). Petronella overleed op 16 maart 1977 in Eerde.

Kinderen uit het huwelijk van Jan en Petronella:

  1. Adrianus Franciscus Matheus werd geboren op 2 september 1937 in Schijndel (Boschweg), trouwde met Christina Maria (Stien) Schellekens geboren in Gemonde (1935 – 2015). Adrianus overleed op 26 september 2013 in ’s-Hertogenbosch.
  2. Joannes Franciscus Antonius werd geboren op 1 juni 1941 in Schijndel. Joannes, van beroep montageleider, overleed op 15 januari 1961 in Schijndel.
  3. Theodorus Alphonsus Josephus werd geboren op 1 juni 1941, overleed op 26 november 1959 in ’s-Gravenhage.
  4. Frans trouwde met Jeanne de Laat.

Krantenartikel[bewerken | brontekst bewerken]

Huldiging van de Heer A. J. van Osch. [2][bewerken | brontekst bewerken]

Dinsdag had de huldiging plaats van de heer A. J. van Oss bij gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum.
Om 9 uur werd een plechtige H. Mis van dankbaarheid opgedragen door pastoor Pessers, waarbij naast familieleden en veel belangstellenden de jongens van de school aanwezig waren. Om half twaalf werd de officiële receptie gehouden. Namens het schoolbestuur sprak pastoor Pessers woorden van dank en waardering. Rector v. d. Schoor dankte de jubilaris namens de bisschoppelijke Inspectie.
Het hoofd der school, de heer Tibosch, prees de jubilaris als onderwijzer, als opvoeder en als collega. Namens de ouders sprak de heer N. Verhagen, terwijl fr. Chr. van Helvoirt namens de oud-leerlingen woorden van dank en hulde sprak. Deze gelukwensen werd door verscheidene mooie cadeaux onderstreept. Van de receptie werd een zeer druk gebruik gemaakt.
Om half drie had de hulde der schoolkinderen plaats. Hij werd verwelkomd met een feestlied, waarna Piet Verhagen de dank der jongens vertolkte en een prachtige boekenkast aanbood. Maar de clou van ’t feest was wel het feit, dat de jongens van de school een heus toneelwerk opvoerden, n.l. Ridder Perifal en de Lieve Vrouw. Ze deden klein en groot versteld staan over de wijze waarop dit stuk werd opgevoerd. Ook de decors en de costumering waren „net echt”!
Woensdag en Donderdag werd dit spel nog herhaald voor de ouders, telkens ’s avonds om 7 uur.
's Avonds bracht Boswegs Gemengd Koor een serenade aan de jubilaris, waarbij Mar. Verhoeven woorden van gelukwens sprak en een cadeau aanbood. En tot slot kwam het bestuur van Avanti gelukwensen. De heer Van Oss noemde dit zijn meest geliefde vereniging, waarvoor hij zich jarenlang heeft uitgesloofd. Vanzelfsprekend werd een cadeau aangeboden.
't Was alles bijeen een prachtige dag, die de jubilaris nog lang zal heugen. Hij weet zich gedragen bij zijn werk door de sympathie van schoolbestuur en ouders.
Ad multos annos!

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 22e jaargang nummer 1 bladzijden 12 en 13 ged.
  2. Schijndelse Krant 7 januari 1955