Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Heidebloem

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kruisboogvereniging De Heidebloem[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht 1900 - actief tot op heden

Kruisboog vereniging "De Heidebloem" ter gelegenheid van 25 jarig jubileum in 1925.

Kruisboogvereniging "De Heidebloem" ter gelegenheid van 25 jarig jubileum in 1925.
Rij A: 1. Jan van Thiel (smederij), 2. Marinus Kastelein ?, 3. onbekend,
Rij B: 1. Johan den Otter, 2. Harrie Schellekens, 3. onbekend, 4. onbekend, Rij C: 1. onbekend., 2. Toon Hellings (schoenmaker - Distelstraat), 3. Piet Steenbakkers (de Fiets), 4. onbekend, 5. Mies den Otter, 6. Jan Schellekens, 7. onbekend, 8. Jan van Alebeek, 9. Driekske van den Broek (Tinus zoon),
Rij D: 1. Huub Westelaken, 2. Harrie van Erp (Orrieke), 3. Gerard van Liempd ?, 4. onbekend (Gemonde), 5. Toon Kastelijn (Lieseind, kolenboer), 6? Janus Putten, 7. Ant. van den Broek, 8. Christ Schellekens, 9. Hans van den Broek (met de meeste persoonlijke prijzen), 10. Driekske van Erp, 11. Tinus van den Broek, 12. van Roessel (sigaren en drankwinkel hoek Hoofdstraat - Kerkstraat), 13. Marinus van den Broek, 14 Toon van Eyndhoven,
Rij E: 1. Pietje van Erp, 2. Marinus Kerhof, 3. Nol Merks, 4. J. Boland (beschermheer), 5. Gerardus Mutsaars, 6. Gerardus van den Broek (mede oprichter, geboren 1882)
Rij F: 1 Johan van den Broek (Gerard's zoon E6), 2. Gerard Schellekens, 3. Jas van Erp, 4. Jas van den Broek (Tinus zoon D11).

Oprichting.[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks 1900 moet het zijn geweest dat Gerardus van den Broek zijn bierrekening nogal op laat lopen in zijn stamcafé aan de Molendijk.
De kastelein, zijn broer Hanneske, vraagt hem dan wanneer hij van plan is zijn rekening te betalen.
Omdat Gerardus dat niet kon, stelde hij voor om in ruil voor kwijtschelding van zijn bierschuld een kruisboogvereniging op te richten die het café ongetwijfeld de nodige klandizie zal opleveren.
Gerardus en twee andere broers (Tinus en ??) richten dan op 13 augustus de vereniging op die in eerste instantie "Den Doel" genoemd wordt en op dat moment twaalf leden telt.
Later wordt de naam gewijzigd in De Heidebloem. Het is op dat moment de negende kruisboogvereniging in Schijndel.
Een kruisboog hadden de leden niet, dus gingen de leden naar Middelrode waar ze voor zes gulden een boog kochten.
Dat was in die tijd geen kleinigheid dus de leden moeten elke maand tien cent op tafel leggen.

1950 ter gelegenheid van 50 jarig jubileum van De Heidebloem.

1950 ter gelegenheid van 50 jarig jubileum van De Heidebloem.
Rij A: 3. Cis van Heeswijk (dochter van Willem), 5. Wilhelmus van Heeswijk (geboren. 1908), 7. Henk Merks, 8. Marie van Heeswijk (dochter van Willem), 11. Jas van den Broek, 12. Tijn Merks, 13. Dien van Heeswijk (dochter van Willem),
Rij B: 1. Marinus van den Broek (Tinusoom), 2. Tijn Schellekens, 3. Toon Kastelijn (de kolenboer uit het Lieseind), 7. Tijn van den Broek (van Driekske), 11. Tijn van den Broek (van Grarus= Gerardus), 12. Tijn Franssen,
Rij C: 3. Nol Merks (Nol de Bels), 2. Jas van Erp, 4. beschermheer J. Boland, 5. Tini van den Broek, 7. Driek de Kraaij, 8. Driekske van den Broek, 9. (Grarus) Gerardus van den Broek,
Rij D: 4. Christiaan Schellekens,
C 7: Driek de Kraaij had en winkeltje op het Dillisdorp met kleerossie*. Driek was getrouwd met Marie Steen.

Onderkomens.[bewerken | brontekst bewerken]

Als Hanneske van den Broek in 1936 de deuren van zijn café sluit, vindt de vereniging bij het café van Willem van Heeswijk (enkele tientallen meters naast hun oude clubhuis) een nieuw onderkomen.
Vervolgens nemen de schutters in 1965 hun intrek bij café Van Alebeek.
Nadat in 1996 Ad van Alebeek met zijn café stopt (er wordt hier een chinees restaurant gevestigd) is café De Meulen het nieuwe onderkomen.

1960 De Heidebloem bij het 60 jarig jubileum.

1960 De Heidebloem bij het 60 jarig jubileum.
Van links naar rechts zijn dit:
Boven: Nard van Erp, Toon van den Broek, Joske van der Leest, Jo Bolwerk, Bert Hellings, Tinie van den Broek, Jo van Alebeek, Ad van Alebeek, Tijn Merks, Marinus Hellings, Marinus van den Broek, Jan Schellekens, Jo Merks, Jo Hellings, Henk Merks, Tijn van den Broek,
Onder: Tinus van den Broek, Driekske van der Heijden, Tijn van den Broek, Nol Merks, Bert Steenbakkers, Driekske van den Broek, Tijn Hellings, Toon Kastelijn, Ties Verbruggen en Gerardus van den Broek.
Met een gedeelte van de toen al behaalde prijzen die nu ook nog in het bezit zijn van De Heidebloem en die ook al bijna 100 jaar oud zijn.

Tradities.[bewerken | brontekst bewerken]

De schutter die "een plankje volschiet" (dat is tien keer achter elkaar in de roos schieten) geeft een rondje.

Vereniging in vogelvlucht.[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend voor de vereniging is dat het nageslacht van de families van den Broek, Hellings en Merks een belangrijk aandeel hebben in het voortbestaan van de vereniging. Generatie op generatie leverden ze (goede) schutters.
In 1904 behaalde de vereniging haar eerste prijs, een lauwerkrans, ambachtelijk gemaakt en een waar kunststukje.
Vanaf 1915 is de Heidebloem de grootste en beste kruisboogvereniging van Brabant. Het 25-jarig jubileum wordt nog in het café van Hanneske van den Broek gevierd.
Van de periode 1925-1950 is niet veel bekend. Net als de meeste verenigingen ligt ook De Heidebloem gedurende de oorlogsjaren stil. Maar na vijf jaar oefenen is de vereniging in 1950 weer helemaal terug. Ditmaal ook met vrouwelijke schutters.
Dat het ook een gezellige club is blijkt uit het feit dat Nol Merks (ook bekend van de Boschwegse Revue's]!!) in 1950 een vers maakt. In 2000 heeft Arnold Merks er muziek bij gemaakt en is het lied op een CD uitgebracht. Het weerspiegelt de sfeer van De Heidebloem.
Eerlijk werd de strijd gestreden, hoog omhoog het glas geheven.

Sportieve hoogtepunten.[bewerken | brontekst bewerken]

De senioren worden kampioen van Nederland in 1964 en 1973 en de junioren in 1971 en 1972.
Henri van den Broek (een nazaat van een van de oprichters) wordt drie keer achtereen schutterskoning van Brabant. Daarmede krijgt hij de eretitel "Keizer van Brabant".
Marinus Hellings wordt zelfs twee keer achtereen ´"Koning der Koningen" van Nederland.