Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Smederij van Thiel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smidse
Hoofdstraat 002 - 01.jpg
Hoofdstraat 2.
Gebruik Smederij, winkel, woonhuis.
Gereed ca. 1880.

Hoofdstraat 2[1][bewerken | brontekst bewerken]

Smidse ca. 1880.

Deels gepleisterde gevel met schijnvoegen, deels handvorm en machinale baksteen. Rechte steekankers en een sieranker. Zesruits schuifvensters, getoogde negenruits vensters.
Zadeldak, verbeterde Hollandse dakpan.
Vanwege functie en locatie. L-vormig geheel.





Smederij van Thiel[2] [3][bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdstraat 2 Smederij Van Thiel foto gemaakt rond 1915. Van links naar rechts: een gele rijder, Cor van Thiel ( de latere eigenaar van Gebr. van Thiel) , een gele rijder, een gele rijder, Jan van Thiel (eigenaar), Jet van Thiel (tweeling), Johan van Thiel (met fietswiel, de latere eigenaar van Gebr. van Thiel vanaf 1925 t/m 1977), Thera van Thiel, Siena van Thiel, Corrie van Thiel (tweeling). In 1977, tot op heden, werd het bedrijf overgenomen door de zoon van Johan te weten Addy van Thiel en Jet van Thiel - van den Brand.
Voor meer details klik hier

In november 2000 was het honderd jaar geleden dat Jan van Thiel een smederij annex handel in ijzerwaren begon. Het beroep van smid wordt binnen de familie al sinds twee eeuwen uitgeoefend. Inmiddels is Addy de vijfde generatie aan het werk. De smederij van Thiel werd in 1906 gevestigd op de plaats waar hij nog altijd in gebruik is: aan de Hoofdstraat 2.
Er waren indertijd nogal wat klompenfabrieken in Schijndel. Jan van Thiel was bekend om zijn klompengereedschap. Addy is zich gaan toeleggen op het maken van bouwgereedschap.
De smidse is in de loop der jaren weinig veranderd. Via de moderne winkel is het alsof je een andere wereld en een andere tijd instapt.
De ongelijkmatige vloer bestaat niet uit ondoordringbaar materiaal, zoals dat eigenlijk voorgeschreven is, maar uit oude “waaltjes”. Bij de vuurplaats is een klein raampje ingemetseld. Staand voor het vuur kon de smid met één hoofdbeweging de winkel ernaast overzien.
Alleen de grote blaasbalgen van een paar meter lang zijn er niet meer. Een is te zien in het Smidsmuseum in Sint-Oedenrode, de ander doet dienst als nostalgische salontafel in de zitkamer van de smid. Halverwege de smidse loopt een duidelijke scheidslijn. Daarachter staan moderne hulpmiddelen opgesteld en is de grond van beton. Maar de oude buitenmuren zijn nog altijd van origineel smeedwerk gemaakt door grootvader Jan van Thiel. En sinds kort prijkt op de buitengevel van het pand de nieuwe naam: “gebroeders van Thiel” is nu “Smederij van Thiel”.
In 1951 werd na een ingrijpende verbouwing de winkel van de gebroeders van Thiel (Cor en Jan) heropend. De oude smederij bleef gehandhaafd.
In 1982/1983 vond een ingrijpende verandering plaats. Het pand, dat al 200 jaar oud was, werd in 5 maanden geheel vernieuwd. De smederij is een stuk groter geworden en het winkelpand met de bovenverdieping is in dezelfde oude stijl opgetrokken.








Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel, bladzijde 46
  2. Brabants Dagblad 19 december 2000
  3. Collectie Ben Peters D62 Vroeger 04