Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Pastorie Boschweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastorie.
Boschweg 116 - 01.jpg
Boschweg 116.
Gebruik Woonhuis.
Gereed 1928.
Bouwpartners
Architect Ch.J. van Liempd en

Ph. Donders

Eigenaar De Roomsch Katholieke Parochie van O.L. Vrouwe van den H. Rozenkrans.

Pastorie Boschweg 116[bewerken | brontekst bewerken]

Monumenten Inventarisatie Project 1990[1][bewerken | brontekst bewerken]

Pastorie 1928.

Bakstenen gevel. Bovenlichten glas-in-lood, Deur in portiek.
Schilddak, verbeterde Hollandse dakpan.
Kruisbeeld op het gazon tussen pastorie en kerk. Eikenhouten kruis, keramiek corpus, siersmeedwerk, op getrapte verhoging. 1947.
Cultuurhistorisch belang.
De bouwpastoor was Pessers uit Tilburg.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De pastorie op Boschweg 116 maakt onderdeel uit van een rooms-katholiek parochiecomplex, dat verder een parochiehuis, kerk en begraafplaats omvat. Het parochiehuis verbindt de pastorie met de sacristie en de kerk.
De pastorie is een tweelaags pand op een rechthoekig grondplan met een kleine aanbouw aan de linker zijgevel en een forse uitbouw aan de linker achterzijde. Het pand is overkapt met een schilddak, waarvan de nok parallel loopt aan de Boschweg.
De pastorie is evenals een deel van de kerk in 1928 gebouwd in opdracht van pastoor A.J. Pessers. De architecten waren Ph. Donders en Ch.J. van Liempd.
Het eenlaags aanbouwtje onder lessenaars dak tegen de linker zijgevel is later toegevoegd. De verbindende vleugel tussen pastorie en sacristie is in 1990 gerealiseerd. Dit parochiehuis komt niet voor bescherming in aanmerking.
De voortuin (rozenperkje, overigens grind) is afgezet met een smeedijzeren hek. Op een grasveldje rechts terzijde van het pand staat een kruisbeeld (corpus van keramiek op een eikenhouten kruis) op een stenen getrapte sokkel (1947). In de grote siertuin aan de achterzijde staan een oude noten-, kastanje- en appelboom.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Kruisbeeld in de tuin van de pastorie parochie Boschweg.

De bakstenen gevels hebben een omgaande rollaag ter hoogte van de vensterdorpels en een band onder de houten gootlijst van verticaal gemetselde bakstenen. Boven de gootlijst verheft zich een schilddak, dat gedekt is met blauwe verbeterde Hollandse pannen. Op de nok staan twee schoorstenen en midden op het voorschild is een houten dakkapel met vier kleppende ramen onder overkragend plat dak aangebracht.
In de / middenrisaliet van de voorgevel bevindt zich de hoofdingang: een paneeldeur in een portiek onder een kunststenen luifel met een glas-in-lood bovenlicht. Links van de ingang is een samengesteld raam aangebracht en boven de ingang bevinden zich twee enkele ramen.
Aan weerszijden van de middenrisaliet zijn op de begane grond en op de verdieping samengestelde ramen aangebracht; links op de begane grond in de vorm van een erker.
In de latere aanbouw aan de linkerzijde bevindt zich een glas-in-lood raam onder een ingemetselde halfronde ontlastingsboog.
De rechter helft van de linker zijgevel is op de begane grond uitgebouwd. Hierin bevindt zich een samengesteld raam. Boven het lessenaar dak - met houten gootlijst op klosjes - is een enkel raam aangebracht. In het linker deel van deze gevel bevindt zich de zijingang en een samengesteld raam op de verdieping.
De rechter zijgevel ligt enigszins verdiept ten opzichte van de voor- en achtergevel en is voorzien van twee lisenen. Op deze wijze zijn drie verdiepte muurvelden ontstaan, waarvan alleen de buitenste velden zijn voorzien van elk één raam op de begane grond en op de verdieping.
Alle vensters van het pand hebben kleppende glas-in-lood bovenlichten. De vensters op de begane grond zijn bovendien voorzien van donkergroene houten rolluiken en worden aan de bovenzijde ontlast door wit geschilderde lateien.

Beschrijving van het interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdingang geeft toegang tot een vestibule waarvan de wanden deels zijn betegeld (groen met lijnen in zwart en gele accenten).
In de vestibule hangt een ontwerptekening met het onderschrift: R.K. kerk van O.L. Vrouw van den H. Rozenkrans te Schijndel, architecten Ph. Donders (Geleen) en Ch.J. van Liempd (Schijndel). Links leidt een deur naar een kleine spreekkamer. Tochtdeuren met zij- en bovenlichten geven toegang tot de hal. Van hieruit leiden wit geschilderde paneeldeuren - voorzien van ovaal raampje en golvende, verticale strip - naar de woonkamer aan de linkerzijde en de vergaderzaal aan de rechterzijde. In de vergaderzaal bevinden zich twee marmeren schoorsteenmantels en één smeedijzeren haard.
Achter in de hal leidt een eikenhouten trap naar boven en een open doorgang komt uit op een dwarsgang, die leidt naar de zij-uitgang. Vanuit de gang zijn de wijnkelder, kelder, werkkamer en keuken te bereiken. Een kleine trap leidt naar de bovenverdieping.
De keuken, bijkeuken en berging vormen tezamen de linker achter aanbouw.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Gave pastorie, die samen met de aangrenzende kerk een karakteristiek geheel vormt en markant is gelegen.
Het pand is een goed voorbeeld van het werk van de architect Ch.J. van Liempd en getuigt van een geestelijke ontwikkelingsfase in Schijndel.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 34
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993