Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gemondseweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gemondseweg[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 29 juni 1954.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Gemondseweg.
Voor meer details klik hier.
Gemondseweg.
Voor meer details klik hier.

De huidige methode van het nummeren der woningen kan niet meer geacht worden te voldoen aan de eisen des tijds.
Herhaaldelijk is gebleken dat in een gebied waar de huizen genummerd zijn met een wijkletter, straten worden aangelegd. Deze straten worden dan van een afzonderlijke nummering voorzien.
Het gevolg daarvan is dan dat er een onderbreking komt in de staande wijknummering, wat tot moeilijkheden aanleiding geeft.
Om deze moeilijkheden op te heffen zou het nodig zijn om een gehele wijk te vernummeren, zodra daar een aantal nummers verdwijnt.
Het zal zonder meer duidelijk zijn, dat zulks met aanzienlijke kosten en veel moeite gepaard moet gaan.
Ook voor de betrokken inwoners en allerlei ambtelijke en andere instanties is het zeer hinderlijk als men de woningen al te dikwijls vernummert.
Gedurende de laatste tijd is in meerdere gemeenten reeds een andere methode terzake van de huisnummering toegepast.
Deze methode bestaat hierin, dat men de wijkletters laat vervallen en daarvoor in de plaats namen aan de daarvoor in aanmerking komende wegen geeft.
De gebieden waarin slechts enkele verspreide woningen of groepjes van huizen staan, geeft men de naam van dat gebied met een afzonderlijke nummering voor elk gebied.
Ter bevordering van het op een snelle wijze bepalen van de juiste plaats waar iemand woont, nummert men bij dit systeem, alle huizen welke aan een belangrijke weg staan, met de naam van die weg.
Met dit systeem bereikt men dat, zodra vernummering van een straat of gebied noodzakelijk wordt, dit slechts beperkt behoeft te blijven tot een straat of een gebied.

Gewijzigd bij raadsbesluit van 30 juni 1959 in Bodem van Elde.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Gemonde zijn we als Schijndel kwijtgeraakt eind vorige eeuw, de Gemondseweg hebben we nog altijd. Een weg, zoals we er meer hebben, een weg met een naam die de lading volledig dekt. Want de Gemondseweg is gewoon de weg van Schijndel naar Gemonde, niet meer en niet minder. Hij begint aan de Bunderstraat en wordt daar nog gesierd door een ouderwets naambordje, een dat niet reflecteert en nog altijd tegen een woonhuis zit geschroefd. De Gemondseweg loopt tot aan het Hermalen, nabij de Elder Broek, en passeert daarbij enkele bijzondere plekken. Op de eerste plaats is daar de brandkuil waar de Gemondseweg de Borne kruist. In die kuil dook in 2003 een duikboot op in het kader van de internationale kunstmanifestatie Tempus Arti. Later zou deze boot een definitieve ligplaats krijgen in het Kloosterpark. Het gaat om het werk van de Belgische kunstenaar Nico van Stichel. Een andere bijzondere locatie is de voormalige manege De Sluiperman waar ooit Jeanette den Ouden de scepter zwaaide en waar misschien wel het eerste Schijndelse popfestival werd georganiseerd. Het is ook op deze locatie dat tot drie keer toe een pot met gouden en zilveren munten gevonden werd waarover onder andere informatie is te lezen in het boek "Het goud van Schijndel".
Vroeger maakte Gemonde deel uit van vier gemeenten: Schijndel, Sint-Oedenrode, Boxtel en Sint-Michielsgestel. Dat gaf Gemonde toch een heel apart karakter met een verwijzing naar de historie van het bijzondere gebied waar het dorp ligt, de Bodem van Elde.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 19 april 2012