Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Dames Korfbalvereniging Avanti

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dameskorfbal vereniging AVANTI[1][bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging is opgericht in 1955. Er bestond in de jaren 30 van de vorige eeuw echter ook al een korfbalvereniging genaamd Avanti.
Per 1 juli 2021 gefuseerd met Celeritas tot (Vooruit Met Snelheid) V.M.S. ‘21.

Oorspronkelijke, jaren 30, vereniging.[bewerken | brontekst bewerken]

We weten niet wanneer precies de eerste korfbal vereniging Avanti is opgericht, noch wanneer deze is opgeheven.
In 1933 wordt er op een weitje aan het Plein al gekorfbald.
En volgens het programma boekje uitgegeven in 1935 bij de opening van het nieuwe parochiehuis op de Boschweg is er al een Avanti korfbalclub lied.
In een advertentie worden de mensen al uitgenodigd om te komen genieten van een spannende sportieve wedstrijd van R.K.S.V. AVANTI in de Borne.

Avantilied-Korfbalclub, 1935

En Avanti meisjes dat zijn wij!!!!!!!!!!
Wie heeft nog niet vernomen,
Dat we van den Boschweg komen?
Geen korfbalclub die speelt als wij
Wij weten fair te spelen,
te nemen en te delen
Maar als er eentje zit zit zit!!!!!
Dan is het voor blauw-oranje-wit!!!!!!!!!!
En Avanti meisjes steeds vooruit!!
R.K. willen we ons gedragen
Door elkanders deugd te schragen
Ons streven wordt door niets gestuit!!!
Staat door eensgezind van kracht
d'Overwinning ons te wachten
Want als er eentje zit zit zit!!
Dan is het voor blauw-oranje-wit.!!!!


KORFBALCLUB "AVANTI".
Speelveld "Avanti" terrein.
Dat was me even een pittig stukje in onze krant den vorigen keer: waarheden als Koeien, maar daarom toch voor iedereen nog niet zoo prettig om te hooren. Maar gelukkig had de schrijver zelf onderteekend, dan wisten we tenminste van welke kant de wind woei. Jammer alleen dat zijn naam zooveel leek op die van onzen kapelaan, zoodat er zelfs enkele waren, die meenden dat hij het werkelijk was, maar het zij aan diegenen gezegd, dat de voorletter verkeerd was en dat de congregatie eigenlijk een betere plaats is, om iets bij te vegen wanneer dat van pas mocht komen!
Met dat al hebben onze meisjes toch getoond, ook nog wel een Zondag gezamenlijk uit te willen en zijn dan ook den laatsten Zondag van Juni naar "ons buiten" in Vught geweest, waar ze heerlijk gekorfbald hebben..... prachtig gewonnen hebben..... verrukkelijk getracteerd zijn.... dol gezellig nog wat centen uit de gemeenschappelijke kas hebben opgemaakt.... en "wild als leeuwen" na een afwezigheid van vier uur in het landelijk Schijndel zijn wedergekeerd.
En zoo kunnen we er dan weer voor even tegen, want we zitten niet stil en zijn al weer aan het onderhandelen met een gevaarlijke club, maar daarover denvolgenden keer,dan zijn ze misschien al hier geweest!
Van "gevaarlijk" gesproken, het bestuur van de korfbal is ook niet voor de poes, dat heeft laatst een van de schooljongens wel ondervonden op het voetbalterrein: laat het een waarschuwing zijn.... tot de volgende keer!

1938, Sport en Reclameblad

1935, Avanti team (geheel in het wit) (geboren ca 1912-1916).

Foto 1713, 1935, Avanti team (geheel in het wit) (geboren ca 1912-1916).
Dames met donker vest zijn van KCT.
Rij A: 1. Dora van Rozendaal, 2. onbekend, 3. Bertha van de Tillaart (geh Wouters), 4. Gerda van Oorschot, 5. An van de Tillaart (geh Dobbelsteen), 12. Mien W.J. Wouters (geboren 1912)
Rij B: 2. P. Timmermans, 4. Riekske Korsten- Geerts, 5. Sien van Grinsven Kastelijn,
Rij C:


Huidige vereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk vond kapelaan Pas het voetballen een onzedelijke sport voor de meisjes en zag hij meer heil en een voorbeeld in de succesvolle start van Celeritas in het Wijbosch. Kapelaan Pas had eerst echter Mimi Verhoeven benaderd om een vrijetijdsbesteding te bedenken voor meisjes vanaf 14 jaar. Mimi nam contact op met Riek Tibosch en zij kozen voor een teamsport omdat deze volgens het drietal de sociale vaardigheden bevorderde. De keuze viel op korfbal omdat deze sport naast conditie ook de beweeglijkheid van de beoefenaren traint. Riek vindt ook dat er einde moet komen aan het vrijblijvende korfbal van de KAJ. Op 20 april 1955 wordt gestart met twintig meisjes.
Wat opvalt in het bericht van 11 november 1955 is dat er gerefereerd wordt naar een club met de mooie naam Avanti. Wordt hier de voetbalclub genoemd of een korfbalclub die genoemd wordt in het programmaboekje van 1935 bij de opening van het parochiehuis op de Boschweg? Als blijkt dat bij aanvang van de competitie meerdere korfbalclubs buiten Schijndel de naam Blauw-Wit dragen wordt de naam Blauw-Wit ingeruild voor Avanti. Opvallend was verder dat vrouwen die gingen trouwen moesten stoppen met korfballen. Hierop werd streng toegezien door de geestelijk adviseur die elke katholieke vereniging had.

Ter gelegenheid van: 5 jarig jubileum wedstrijd tussen oud korfbalsters en leden korfbalvereniging Avanti van dat moment.

1960 Ter gelegenheid van: 5 jarig jubileum wedstrijd tussen oud korfbalsters en leden van dat moment.
1. Jan Verhagen (de Koning) (trainer), 2. meester A.J. van Oss (scheidsrechter jubileumwedstrijd), 3. Huub Steenbakkers (secretaris, koster parochie Boschweg), 4. Truus Boom (aanwezig bij oprichting en ca.10 jr. voorzitster) 5. Anne Dobbelsteen van de Tillaart, 6. Petra van den Boogaard Timmermans, 7. Nellie Verbruggen (dr.van Toon) 8. Dineke Dekkers van den Heuvel, 9. Lenie Russens van Uden (Jan van Galenstraat), 10? Til Bosch van Doremalen, 11. Mia van Berkum Clement, 12. Jaantje van Erp -Gevers, 13. Riek Korsten Geerts, 14. Toke Kasteleijn Gevers, 15. Mien van den Brand Dortmans (Pennningmeester), 16. Betsie Dortmans van den Akker, 17. Stien van Grinsven Kasteleijn (Hoevenbraak), 18. Marietje Gevers van Uden (Meester Michelsstraat), 19. Bertha Wouters van de Tillaart, 20. Mien Sterks van Schaik, 21. An Verkuilen van Rooij, 22. Riek Tibosch (aanwezig bij oprichting, voorzitster en ere-voorzitster), 23. Toos Brus (was gehuwd met Kwaks), 24. Jo van Engeland, 25. Betsie Lammers, 26. Will Habraken Smits (Bestuurslid), 27. Tonnie de Wit van Roozendaal, 28. Maria Steenbakkers.

Bijzonderheden:
Volgende nummers speelden voor de 2e WO bij de Boerinnenbond Schijndel: 5, 6, 8, 10 t/m 14 en 17 t/m 21
6 Petra van den Boogaard Timmermans korfbalde nog bij 6 maanden zwangerschap, resultaat meest fanatieke korfbaldochter ooit.
15 Mien van den Brand Dortmans, Penningmeester, vrouw van weinig woorden maar wat ze zei sneed wel hout, tijdens wedstrijden vaak met pan snert langs de zijlijn, ook wel Oma van de club genoemd.
Miss Avanti 1960, Coby van Uden

Getraind wordt er aanvankelijk in het parochiehuis langs de Boschwegse kerk en op een veld aan de Jan van Amstelstraat dat boer van de Tillaart beschikbaar stelde (waarschijnlijk omdat zijn 2 dochters ook korfbalden) en de gymzaal van de Sint Lambertus School in de Pompstraat. Het trainen in de jaren zestig onder leiding van Jan Verhagen stelde op zich niet zoveel voor. Het waren hoofdzakelijk rek- en strekoefeningen. Via omzwervingen over de Boschweg, van veldjes waar nu het overdekte zwembad is naar een veld aan de Zonnebloemstraat naar een veld aan de Zwembadweg.


Korfbalvereniging Avanti vermoedelijk 1960-61


vermoedelijk 1960-61
Rij A: 1. Betsie Dekkers, 2. Tiny Dortmans, 3. Zusje Verbruggen,
Rij B: 1. Oda Sillissen, 2. Nettie der Kinderen, 3. Maria Schakenraad, 4. Dora Lammers, 5. Rieky Kemps,
Rij C: 1. Sjan Rijkers, 2. Betsie Baijens, 3. Maria van Schijndel, 4. Christien van Liempd, 5. Gerda Fransen, 6. Mientje Langenhuizen, 7.,Gonnie Cromsigt.


Korfbalvereniging Avanti 1968


Rij A: 1. trainer Theo T.A.J. van Gestel (leerkracht aan de Aloysiusschool), 2. Henny van Rozendaal, 3. Maria Kemps, 4. Riekie Kemps, 5. Dora Lammers, 6. Mientje Langenhuizen, 7. Coby van Uden, 8. Ria Schuurmans, 9. Voorzitster Riek Tibosch,
Rij B: 1. Gonnie Cromsigt, 2. Riek van Liempd, 3 . Sjaan Dortmans, 4. Willy Smits, 5. Christien van Liempd, 6. Tinie Dortmans.


Eind jaren 70 wordt er gebruik gemaakt van een veld aan de Leemputtenweg waarna toestemming werd verkregen voor de bouw van de huidige (2006) accommodatie.
In 2003 wordt het complex uitgebreid met een kunstgrasveld.
Het vaandelteam speelt tegen de topklasse aan en de A-junioren worden in 2004 Nederlands kampioen. In 2005 komen ze uit in de hoofdklasse.
In 2005 bestaat Avanti uit 130 leden die spelen in 3 seniorenteams, 1 recreanten team en 7 jeugd teams.

Krantenknipsels[bewerken | brontekst bewerken]


Schijndelse Courant nr.11, vrijdag 18 maart 1955
Dameskorfbalclub Boschweg.
Aanvankelijk was het de bedoeling om een damesvoetbalclub op te richten maar na bemiddeling van kapelaan Pas heeft men besloten er een korfbalclub van te maken.
Vroeger heeft er ook al eens zo´n club bestaan dus verwachten ze dat er nog wel liefhebsters zullen zijn.
Jonge dames kunnen zich liefst deze week opgeven bij Annemie Verhagen of bij Riek Tibosch. Hup Avanti.

Schijndelse Courant nr. 44, vrijdag 11 november 1955
Korfbalclub Boschweg speelde 3e wedstrijd.
Dhr. A de Laak is benoemd als trainer. Ondertussen is ook een bestuur geformeerd. Mej. R.Tibosch voorzitster, Hub Steenbakkers secretaris, Betsy van Engeland penningmeester en als bestuursleden dames Mien Dortmans, Truus van Alebeek en Willy Smits. Hieraan is toegevoegd als adviseur kapelaan Pas.
De vereniging telt 18 leden en men denkt er sterk aan om de clubnaam Blauw-Wit aan te nemen omdat er al een club was met de mooie naam Avanti.

Schijndelse Courant nr.45, vrijdag 18 november 1955
RK korfbalclub Blauw-Wit Uitslag na een verloren wedstrijd tegen Veghel.
Waarom de sportcorrespondent van "Oost-Brabant" uit Veghel gemeend heeft eens in de krant te moeten laten zetten, dat de meisjes de spelregels nog niet beheersten , begrijp ik niet goed.
Hoe wil men van een pas opgericht amateurclubje verwachten , dat ze nu de spelregels al goed zullen beheersen. Ik dacht zo dat dit nogal logisch was. Of meent onze Veghelaar, dat het enig nut heeft, dit in een verslag te vermelden?
Ik kan hem volkomen gerust stellen met de mededeling dat de meisjes bezig zijn zich onder leiding van een trainer in het verder te bekwamen.
En hoewel ze maar uit Schijndel komen, hopen ze het op den duur toch nog wel te leren! Wel niet zo perfect als in Veghel, maar daar kan nou gewoon niemand tegen op! Behalve Dinther dan!

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Documentatie sportverenigingen heemkamer