Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Jan van Galenstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan van Galenstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 januari 1962.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Jan van Galenstraat.
Voor meer details klik hier.
Jan van Galenstraat.
Voor meer details klik hier.

Jan van Galen, geboren te Essen in 1604 en overleden te Livorno in 1653.
Om zijn dapperheid tegen Duinkerken, Spanjaarden en zeerovers klom hij van matroos op tot de hoogste rang.
In de eerste Engelse zeeoorlog kreeg hij bevel over de Nederlandse Middellandse Zeevloot, werd zwaar gewond in de slag bij Livorno en overleed negen dagen daarna.
Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Aanvullende informatie Wegwijs in Schijndel,[2][bewerken | brontekst bewerken]

De zeeheldenwijk op de Boschweg, dat is de plek waar Jan van Galenstraat gezocht moet worden. De straat vormt de verbinding met twee andere straten die naar beroemde zeekapiteins zijn genoemd: Cornelis Tromp en Michiel de Ruijter. Een rechte straat met aan weerszijden kleine hofjes, typerend voor deze wijk.
Dat Schijndel, een dorp op een hoge zandrug in Brabant, een zeeheldenbuurt heeft gekregen, lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd. Maar wie weet dat Schijndel de plek was waar zeekapitein Jan van Amstel heeft gewoond en waar hij is begraven in 1669 in de Sint Servatiuskerk, zal daar minder van opkijken.
Jan van Galen (1604 - 1653) staat bekend als een eigenzinnige maar uiterst succesvolle vlootvoogd, een man die menig bravourestukje heeft uitgehaald. Zeerovers, Engelsen, Spanjaarden, het leek hem niet uit te maken wie hij tegenover zich had. Vrijwel in alle gevechten waarin hij bevel voerde, werden successen geboekt. Hij stierf aan bloedvergiftiging, ontstaan toen hij in de slag bij Livorno, waarbij hij de Engelse vloot naar de kelder joeg, geraakt was door een kanonskogel en zijn been tot aan de knie moest worden geamputeerd. Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk te Amsterdam; in 1656 werd een praalgraf opgericht, een werk van Willem de Keyser en Rombout Verhulst en voorzien van een grafdicht.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Schijndels Weekblad, 9 september 2010