Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Feesten

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

FEESTEN[1][bewerken | brontekst bewerken]

Nu we het hele jaar 2009 door feesten omdat Schijndel 700 jaar bestaat, is het wellicht eens aardig, de feesten van de laatste 60 jaar op een rijtje te zetten.

Vóór de tweede wereldoorlog viel er weinig te vieren. Schijndel is in een reeks van lange jaren getroffen door allerlei rampen en tegenslagen, zoals de jubileumuitgave “Schijndel 700” uitvoerig verhaalt.
In de naoorlogse jaren hadden we de jaarlijkse bevrijdingsfeesten rond 23 oktober, de dag van de bevrijding van Schijndel in 1944.
We kennen onze herdenkingsdagen, zoals carnaval, Koninginnedag, zomermuziekfeesten en Hartemèrt.
Er werden in een reeks van jaren allerlei andere belangrijke evenementen gevierd, zoals de openstelling van de sporthallen en van de sportvoorzieningen in Wijbosch, Boschweg en Roderheide.

Wat vierden we nog meer in de afgelopen zes decennia? Het eerste grote evenement na de oorlog waren de Muziekfeesten in 1955, de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia bestond 100 jaren, de Koninklijke Jansen de Wit vierde haar 40-jarige herdenking van haar vestiging in Schijndel. In september van dat jaar werd uitbundig gefeest, o.a. in een grote feesttent op wat het nieuwe marktplein zou worden.

In 1960 werd onder uitbundige belangstelling van de bevolking (3000 mensen over de vloer in één weekeinde) het nieuwe gemeentehuis op de Markt feestelijk geopend. Door de bouw werd het laatste deel van de wand rondom de nieuwe markt gesloten.
Drie evenementen waren in 1970 de aanleiding tot de Meifeesten van dat jaar. De nieuwe provinciale weg, om Sint Michielsgestel heen, werd als een royale loper van Schijndel rechtstreeks naar Den Bosch opengesteld. Het nieuwe woongebied De Beemd kreeg volop aandacht, terwijl langs de Eerdsebaan 50 hectare industriegrond, Duin, beschikbaar was gekomen. Het motto was: “Schijndel open, ook voor U”.
Op 9 november 1990 vierde Schijndel in één volle dag, vanaf 9 uur 's-morgens tot 11 uur 's-avonds, feest ter gelegenheid van de opening van openbare voorzieningen: twee fonteinen gingen spuiten, op de hoek van de Boschweg-Cornelis Trompstraat en op Plein 1944, de openbare basisschool “De Kring” kreeg een nieuw gebouw, de brandweerkazerne aan de Kerkendijk ging open, het nieuwe politiebureau aan de Vicaris Aertsweg kwam in zicht en het vernieuwde en flink uitgebreide Gemeentehuis werd door Seth Gaaikema, onze plaatselijke cabaretier, feestelijk geopend. Het klapstuk op die dag was echter de openstelling van de Structuurweg van Dillesdorp tot de Rooiseweg.
“Schijndel feest” zo heette het in 1990.

Tot slot de schijnwerper op de feestelijkheden bij de opening van het “Sociaal-Cultureel Centrum 't Spectrum” in het voorjaar van 2005. Een zeer belangrijke, veel omvattende en vaak moeizame herschikking van onderwijsinstellingen en andere sociaal- culturele activiteiten in onze gemeenschap culmineerde feestelijk in en rondom “Het Spectrum”. In het jaar 2009 herdenken wij met recht en reden feestelijk en met vreugde ons 700-jarig jubileum.

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Video Schijndel 700

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 16e jaargang nummer 1 bladzijde 27