Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Cornelis Trompstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cornelis Trompstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 januari 1962.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Cornelis Trompstraat.
Voor meer details klik hier.
Cornelis Trompstraat.
Voor meer details klik hier.

Cornelis Tromp, geboren 3 september 1629 te Rotterdam en overleden 26 mei 1691 te Amsterdam.
Hij drukte de voetstappen van zijn vader (Maarten Harpertszoon Tromp) en werd eveneens luitenant-admiraal en is in de geschiedenis zeer bekend.
Hij vocht ook onder admiraal de Ruijter doch kreeg onenigheid met deze over zijn gedrag tijdens de zeeslag op 4 augustus 1666 en werd van zijn bevel ontheven.
In 1672 werd hij weer verzoend met de Ruijter en in 1673 vochten zij tegen Engeland en Frankrijk.
Na de dood van de Ruijter werd Cornelis Tromp generaal-admiraal, welk ambt hij tot zijn dood bekleedde.
In 1667 toen het Engels Eskader van de blauwe vlag op de vlucht werd geslagen, had Cornelis Tromp, Jan van Amstel tot zijn secondant aangewezen.
Toen Jan van Amstel op 31 januari 1667 met zijn toekomstige echtgenote Anna Boschooren bij de Amsterdamse notaris de huwelijksvoorwaarden liet maken, assisteerde deze admiraal daarbij.
Dit behoeft ook geen grote verwondering te wekken als men weet dat de admiraal Cornelis Tromp in hetzelfde jaar huwde met Margaretha Raephorst, weduwe van Dr. Jean van Helmont; Jan van Amstel was een achterneef van deze van Helmont.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard kon Cornelis Tromp niet ontbreken op de Boschweg tussen de zeehelden uit de tijd van onze "Schijndelse" Jan van Amstel. Hij komt zelfs voor in het vers van Joost van de Vondel op de grafsteen van Van Amstel in de toren van de Servatiuskerk aan de Markt. "Tromp de handt boodt twee paar dagen in den slacht met Brittenland" zo staat er. Keesje Tromp was een zoon van admiraal Maarten Harpertsz Tromp en diende bij zijn vader tijdens zijn opleiding tot officier. Cornelis Tromp werd geen zeeheld zonder vrees of blaam, integendeel. Na de Slag bij Elba werd hij zo dronken dat zijn schip met een bemanning die zijn roes lag uit te slapen, probleemloos door de Engelsen kon worden geënterd. Tromp moest een half uur zwemmen voordat hij weer werd opgepikt. Zijn tocht tegen de Zweden werd geen succes. Helemaal te bont maakte hij het toen hij met een vloot op konvooidienst voer op de Middellandse Zee. Hij bleek zijn oorlogsschepen te gebruiken om handel te drijven en zijn eigen beurs te spekken. Hij werd beboet en geschorst. Later ging het beter, maar Tromp kon niet verkroppen dat Michiel de Ruyter toch steeds de eerste man bleef bij de Hollandse vloot. Naam maakte hij wel bij de Vierdaagse Zeeslag tegen Engeland. Hij versleet er vijf schepen maar maakte wel het Engelse vlaggenschip de Prince Royal buit. Tromp was ook een aanhanger van de Oranjes en speelde een twijfelachtige rol bij de schandalige moord op Johan en Cornelis de Witt in 1672. Nadat hij opperbevelhebber was geweest van de Deense vloot, werd hij, De Ruyter was inmiddels overleden, toch nog luitenant-generaal van de Republiek. Dat leverde hem weinig op. Op dinsdag 26 mei 1691 overleed hij, zijn lichaam en geest aangetast door drankzucht en wroeging.

Bewoners van de Cornelis Trompstraat in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Cornelis Trompstraat behoorde bij de Parochie Boschweg.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
28 H.M.W. Merkx
30 Mart. A. van den Heuvel
32 Wilh. H. van Oers
34 Hub. F.N.M. van der Velden
36 A.H.W. van Veghel
38 Henri F. Hoezen
40 Joh. L.A. van Kampen
42 Ger. W.A. Merkx
44 Joh. A. van der Aa Doorgehaald
44 Jac. H.A. Smulders
46 Franc. A. van Os
46 A.A. van den Broek
48 Mar. H.F. van Rooij
50 Mar. Vervoort
52 Johan M. Verhagen
54 Joh. M. van de Ven
56 Adr. Schuurmans
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 5 juli 2012
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)