Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Plein 1944

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Plein 1944

Raadsbesluit 12 oktober 1956.

De straataanduiding en nummering van de huizen aan het einde van de Hoofdstraat en begin van de Stationsstraat is niet geheel juist.
Een gedeelte van de Hoofdstraat loopt parallel met een gedeelte van de Stationsstraat waar tussen door nog de hoofdverkeersweg loopt.
Het gedeelte Hoofdstraat lopende langs de huizen van Mathijsen en Tartwijk (van Molenstraat tot Wijbosscheweg) sluit niet aan op de Hoofdstraat langs de kousenfabriek.
Deze ventweg buigt reeds voor de Molenstraat af.
Ook het oude gedeelte van de Stationsstraat langs v.d. Steen tot café van Houtum moet als ventweg gezien worden, evenals het nieuwe gedeelte langs de garage van Vugts tot Hubers.
Deze twee straten vormen ook geen geheel met het verdere gedeelte van de Stationsstraat.
Bedoelde ventwegen met de daartussen gelegen hoofdverkeersweg zouden als plein kunnen worden aangeduid.
Als gevolg van de in de maanden september/oktober 1944 aangerichte zware oorlogsverwoesting werd het wederopbouwplan Stationsstraat voor het onderhavige gedeelte der gemeente vastgesteld en werd ter uitvoering daarvan, omstreeks mei 1956 het huidige wegennet voltooid.
Omdat derhalve deze huidige situatie hoofdzakelijk is ontstaan als gevolg van de aangerichte verwoesting wordt het op zijn plaats gevonden om aan het genoemde gebied de benaming “Plein 1944” te geven.