Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Garage Vugts

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Garage Vugts.
Vugts 11.jpg
Garage Vugts Plein 1944 nummer 11.
Gebruik Garage.
Gereed 1956.

Garage Vugts[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Vugts is sinds mensenheugenis bekend in Schijndel. In hun geschiedenis vind je zelfs het Sleutjes Spook, hét spook van Schijndel, terug.
Honderd jaar geleden, in 1864, vestigde de grootvader van Piet, Henny en Martien Vugts (Pieter Vugts), zich in het pand hoek Kloosterstraat/Heikantstraat, waar momenteel (1964) het nieuwe politiebureau en de brandweerkazerne staan en begon daar een smederij met winkel, (grof- en hoefsmid). Dit bedrijf werd later voortgezet door zijn zoon, Willem Vugts. Naast galanterieën en huishoudelijke artikelen had hij ook een rijwielhandel en later een autogarage met taxibedrijf.(galanterieën = hebbedingetjes voor dames) N.B. enig bewijs van het ontstaan van smederij Vugts in 1864 is nog niet gevonden.

Willem Vugts had een goede zaak in de Heikant, later genaamd Kloosterstraat te Schijndel. Het was een solide bedrijf waar de toen grotendeels nog agrarische bevolking van Schijndel de meest verscheiden artikelen kon kopen, die nodig waren voor huis en erf. Vanzelfsprekend kon ook de niet agrarische bevolking daar terecht. Willem Vugts was een goed zakenman, die het vertrouwen van zijn talrijke klanten genoot, want hij verkocht artikelen van goede kwaliteit en zijn gemoedelijk rechtschapen karakter maakte hem de omgang met mensen gemakkelijk. Hij was ook energiek en ging met zijn tijd mee, want hij was bij de eersten die een taxi in bedrijf stelden. Winkel en taxibedrijf ontwikkelden zich gestaag en na zijn dood zette de weduwe Vugts het bedrijf voort, spoedig geholpen door haar opgroeiende zoons, die na verloop van enige jaren de hele zaak leidden.
Willem en Maria Vugts woonden dus met hun twee zonen, Piet en Martien en dochter Henny aan de Kloosterstraat. Willem werkte omstreeks 1910 als hoefsmid en had daarnaast een café en een winkel met een breed assortiment aan allerlei metaalvoorwerpen. Van ijzerwaren tot gereedschap en ook voor fietsen was je hier aan het juiste adres. Later breidde hij zijn assortiment uit met motoren. En nog later, in de beginperiode van de auto, kwamen daar ook auto’s bij. Omdat hij als lokale smid met metaal kon omgaan, gingen mensen wanneer zij stukken hadden aan hun motor of auto automatisch naar Vugts.
Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel dateert autobedrijf Vugts uit 1921. Naast verkoop en reparatie van auto’s is Vugts tot 1984 ook taxibedrijf geweest.

Op 15 mei 1921 werd omstreeks 19.00 uur Wilhelmus Johannes Vugts, geboren te Schijndel op 25 juni 1870, van beroep rijwielhandelaar, wonende te Schijndel Heikant B 45, geverbaliseerd wegens te hard rijden in de bebouwde kom. Hij werd in de Groote Straat, nu Hoofdstraat, met een vierwielig motorvoertuig, met kenteken N-1372, gesnapt terwijl hij met ongeveer 24 kilometer per uur over de openbare weg reed.
In die tijd gold er in de bebouwde kom nog een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Vugts werd veroordeeld tot een geldboete van vijf gulden.
Willem was overigens toch al vooruitstrevend want reeds in 1914 had hij een motor. Dat was toen al niet meer echt bijzonder, wél bijzonder was het dat aan die motor een zijspan bevestigd was, een novum in Nederland!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zowel het woonhuis, de winkel, de werkplaats en het café van de familie Vugts meerdere malen gebombardeerd. Het gehele complex was nagenoeg verwoest. Op een gegeven moment kwam de gemeente met het voorstel om het winkelgedeelte te verplaatsen naar de Hoofdstraat. Zoon Martien nam de winkel “Vugts Warenhuis” over, in de volksmond ook wel “Bazaar Vugts” genoemd. Zoon Piet zocht nog een onderkomen voor de werkplaats en voor de verkoop van auto’s.
In 1955 begon Piet met de bouw van het pand aan het Plein 1944 nummer 11, alwaar het familiebedrijf nog steeds gevestigd is. In 1956 was de officiële opening van Vugts Automobielbedrijf. Naast verkoop en verhuur van auto’s had hij een benzinestation en een taxibedrijf. In datzelfde jaar trouwde hij met “zijn” Mariet. Naast het runnen van het huishouden, deed Mariet de bedrijfsadministratie. Ze kregen twee zonen: Wim en Ton, de huidige eigenaren van het autobedrijf. Het gezin Vugts woonde boven de zaak.

Garage Vugts Plein 1944 nummer 11.
Garage Vugts Plein 1944 nummer 11.

Piet was één van de oprichters van de eerste leasemaatschappij in Europa. Dit speelt zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw. De Nederlandse Lease Combinatie (NLC) was opgezet door de Nederlandse Ford-dealers. Het concept was afkomstig uit Amerika en uniek voor die tijd. Piet is hier echter vrijwel direct uitgestapt; hij begon vanuit zijn bedrijf met een eigen leasetak. Nog steeds worden auto’s geleased en verhuurd.
Ton is, na zijn opleiding aan de IVA, (Instituut Voor de Autohandel) op zijn 19e in de zaak gegaan. Hij heeft nog een jaar met zijn vader mogen samenwerken. In 1980 is Piet overleden. In één keer was Ton de Ford-dealer van Nederland.
Wim is minder een automan. Hij ambieerde het leraarschap en volgde een opleiding aan de Pedagogische Academie. Na zijn opleiding moest hij in militaire dienst en daarna heeft hij een jaar voor de klas gestaan. Toen zijn moeder stopte met haar werkzaamheden is Wim hele dagen thuis aan de bedrijfsadministratie gaan werken. Sinds 1986 is hij mede-eigenaar van Vugts Automobielbedrijf. Hij zorgt ervoor dat alles achter de schermen goed verloopt.

Willem Vugts en Maria Rijkers in zijspan.
Voor meer details klik hier.

Familiegegevens:[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhelmus Johannes (Willem) Vugts, zoon van Pieter Vugts en Elizabeth Gerits, garagehouder, is geboren op zaterdag 25 juni 1870 om 23.30 uur te Schijndel (Heikant) en overleden op vrijdag 18 december 1942 om 02.30 uur te Schijndel.
Wilhelmus was op 20 september 1910 te Vught gehuwd met Maria Cornelia Johanna Rijkers, dochter van Johannes Martinus Rijkers en Hendriena Pijnenburg. Maria is geboren op vrijdag 28 februari 1879 te Vught en overleden op zaterdag 5 maart 1949 om 08.45 uur te Schijndel.
Van Wilhelmus en Maria zijn drie kinderen bekend:

  1. Petrus Martinus Wilhelmus Antonius (Piet) werd geboren op 13 oktober 1916 in Schijndel trouwde met Maria Anna (Mariet) Prinssen‏ geboren in Wanroij (1919 - 2003). Piet, van beroep garagehouder, overleed op 28 december 1980 in Schijndel.
  2. Hendrina Elisabeth Maria Antoinetta (Hennie) werd geboren op woensdag 23 april 1919 in Schijndel, overleed op 24 februari 2009 in Helvoirt.
  3. Martinus Cornelis Renier Antonius (Martien) werd geboren in Schijndel op zondag 23 juli 1922, trouwde op 9 juli 1953 in Baesrode (België) met Maria Thérèse Leopoldine Rose Ghislaine Blondeau‏‎ geboren in Anderlecht (1925 - 2013). Martien, van beroep winkelier, overleed op 25 september 1962 in Schijndel.

Piet en Mariet (Maria Anna) Prinssen, geboren te Wanroij op 14 december 1919, traden in het huwelijk op 29 mei 1956 en kregen twee kinderen:

  1. Wilhelmus Antonius Petrus Maria (Wim), geboren op 13 januari 1958
  2. Anthonius Cornelis Petrus Maria (Ton), geboren op 13 maart 1960.

Overige afbeeldingen.[bewerken | brontekst bewerken]

Garage Vugts aan de Nieuwstraat.[bewerken | brontekst bewerken]

Garage Vugts aan Plein 1944[bewerken | brontekst bewerken]