Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Eerdsebaan

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eerdsebaan[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 4 februari 1953.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Eerdsebaan.
Voor meer details klik hier.
Eerdsebaan.
Voor meer details klik hier.

Sinds korte tijd wordt reeds gebruik gemaakt van de nieuw aangelegde verbindingsweg van Wijbosch naar Eerde, ook zijn er reeds nieuwe huizen aan die weg in aanbouw of bewoond.
Het is thans noodzakelijk een naam aan die weg te geven.
Wij menen daarvoor geen betere naam te kunnen voorstellen dan Eerdsebaan. Het betreft hier namelijk een doorgangsweg, voor welke wegen het steeds gebruikelijk is geweest, deze te noemen naar het dorp of de gemeente waarmede die wegen verbinding geven. (vanaf het beginpunt tot aan de grens met de gemeente St.Oedenrode)

Dit voorstel is door de gemeenteraad niet aangenomen. De gemeenteraad nam in diezelfde vergadering een ander besluit, luidende als volgt:

  1. in afwijking van het voorstel van burgemeester en wethouders, aan de nieuw aangelegde verbindingsweg van Wijbosch naar Eerde en het verlengde van die weg tot aan de grens met de gemeente Sint-Oedenrode, de naam te geven: “Eerdsebaan”
  2. in afwijking in zoverre van zijn besluit van 26 augustus 1937, aan de weg, lopende vanaf de Hoofdstraat naar Wijbosch, tot het aanknopingspunt met de Eerdsebaan, de naam te geven “Wijbosscheweg
  3. aan de weg lopende vanaf het aanknopingspunt met de Wijbosscheweg, voortgaande langs de Servatiuskerk Wijbosch tot aan de Eerdsebaan voorschreven, de naam te geven “Mgr. Van de Venstraat”.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Eerdsebaan heeft een naam die de lading volledig dekt, een naam zoals Rooiseweg, de Boxtelseweg, de Dinthersedijk, allemaal wegen die meteen zeggen waar je heen gaat. De Eerdsebaan lijkt echter zijn betekenis te verliezen nu de gemeente ervoor gekozen heeft een Nieuwe Eerdsebaan in het leven te roepen. Met evenveel recht had men die weg die om Wijbosch heen voert, de Bergweg kunnen noemen. De Eerdsebaan dus, een weg die de afgelopen jaren voor het nodige kabaal heeft gezorgd. Meermalen liepen de Wijbosschenaren te hoop om de omleidingsweg af te dwingen bij de gemeente. De oude Eerdsebaan zou bijna een rustieke landweg worden, waar slechts zo nu en dan een auto passeert. Zover is het nog altijd niet maar naar het schijnt wordt er juist op dit moment (juli 2011) in de gemeenteraad werk gemaakt van de oversteek van de Structuurweg en komt ook de uitwerking van het IDOP (Integraal Dorps Ontwikkelings Plan) langzaamaan in beeld en dat zou wel eens de nodige gevolgen kunnen hebben voor het karakter van de Eerdsebaan. Komend vanuit Schijndel passeer je op de Eerdsebaan ondermeer de basisschool, verpleeghuis Sint Barbara en klooster Sint Annahof. De Eerdsebaan voert verder dan Wijbosch, loopt immers van de kruising Schoolstraat-Kerkstraat helemaal tot aan Corsica in het naburige kerkdorp Eerde, waarmee Wijbosch al sinds mensenheugenis een goede band heeft. De voetbalclub WEC, de Wijbosch Eerde Combinatie, is een treffend voorbeeld van grensoverschrijdende vriendschap.

Bewoners van de Eerdsebaan in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Eerdsebaan behoorde bij de Servatiusparochie Wijbosch.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Sint Barbaragesticht
3 Jos. P.C. Verhoeven Doorgehaald
3 Adr. G. de Koning
4 Lamb. A.M. Hendriks
6 Jac. A.H. Karel
8 Wilh. Heesakkers
8 Corn. M. van Alphen Inwonend
10 Joh. M. van den Boogaard
12 Henr. A. van Hamond Doorgehaald
12 P.A. van de Laar Wed. Aarts
12 Adr. F. van de Laar Inwonend
14 Mich. W.A. Blummel
14a Joh. A. Roovers
16 Ant. A. van Kessel
16 Ger. Vosters Inwonend/doorgehaald
18 Joh. van Venrooij
23 Ant. L. van Wanrooij
25 Jan J. van Wanrooij
25 Henr. A. van Wanrooij Inwonend
27 Franc. A.L. den Ouden Doorgehaald
50 Bern. Welte
53 Gijsb. van Heeswijk
56 Hendr. J. van der Burgt Doorgehaald
56 Ant. F. van Houtum
57 Adr. van Kemenade Doorgehaald
57 Ant. C. van Kemenade Inwonend
58 Jan C. de Koning Doorgehaald
58 Petr. J. de Koning
59 Joh. A.M. van Grootel Wed. van de Riet/doorgehaald
59 Joh. H. van Geffen
61 Transformatorhuisje PNEM
63 Ant. van Bakel
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 7 juli 2011
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)