Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Cornelis van den Heuvel (1926 - 2001)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis van den Heuvel
Cornelis van den Heuvel (1926 - 2001) 01.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis van den Heuvel
Roepnaam Cor
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 24 juni 1926
Overl.plaats Veghel
Overl.datum 18 december 2001
Partner(s) Elisabeth Adriana Maria (Bets) Steenbakkers

Jo Bongaerts-van Lierop

Bidprentje Cornelis van den Heuvel (1926 - 2001).

Elisabeth Adriana Maria Steenbakkers (1926-1988).

Cornelis (Cor) van den Heuvel[1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Theodorus Adrianus van den Heuvel en Helena van Uden
Geboren: 24 juni 1926 te Schijndel
Toenmalig adres: Van Helmontstraat 19
Legerplaats: Maastricht
Legeronderdeel: 4 - 6 - R.I.
Legernummer: 260624104
Rang/functie: korporaal
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 20 juni 1947
Naam van de boot: Sloterdijk
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: 22 februari 1950
Naam van de boot: Louis Pasteur
Laatst bekende woonplaats: Uden
Overleden: 18 december 2001 te Veghel

Herinneringen van Cor[bewerken | brontekst bewerken]

Honderden verhalen zijn er al geschreven over ons verblijf in Indonesië.
Met een rot boot daar naar toegebracht. Voor die tijd een opleiding als pionier bij 4 - 6 - R.I. in Maastricht, Utrecht en Gilze-Rijen.
Bestemming Djakarta, van daar met een nog slechtere boot, de Sommelsdijk, naar Semarang langs de noordkust. We moesten met de 2e actie vanuit Purwekerto doorstoten naar Bonjarnegare Wonosobo met als einddoel Yogjakarta.
Door een kapotte brug, die ons een oponthoud gaf, zijn we niet verder gekomen dan Wonosobo.
Soms was het er leuk, soms niet, maar dat was er voor iedereen.
In 1995 ben ik teruggegaan met een vriend en zijn vrouw en mijn vrouw en ik met de kinderen. Een mooie reis maar vermoeiend. We hebben daar een kind van Foster Parents al jaren en die zouden we tevens mee opzoeken. Yogjakarta was de plaats, waar we er het kortst bij waren, met een taxi en 6 uur rijden zijn we er gekomen.
Voor mij was dat te kort dat bezoek en nam me voor gauw weer eens terug te gaan.
Dat heb ik in mei 1996 dan ook gedaan. De vrouwen kregen we met geen mogelijkheid meer mee, dus zijn wij twee mannen maar gegaan.
Ondertussen nog een Foster Parents kind er bij genomen, eerste hadden we een meisje, Uajgini, nu 9 jaar, en er kwam een jongen bij van nu 5 jaar, Rian geheten. Alle twee in dezelfde buurt in de kampong bij Ponorogo Oost Java.
Omdat we nu niet met een gezelschap reisden, konden we alles zelf regelen, dat hebben we dan ook gedaan. Een auto gehuurd met iemand, die daar kon rijden en een tolk Engels, want ons Maleis is ook niet meer vlekkeloos, al hoewel in de kampong gaat het nog goed.
Heel Java hebben we doorkruist, drie weken lang, alle plaatsen waar we vroeger hadden gelegen hebben we aangedaan (voor ik het vergeet, mijn vriend is een jongen uit Boekel, die vroeger met mij in Indonesië heeft gelegen, dus overal zo wat op dezelfde plaatsen).
In Tjepiring heb ik dan ook nog mijn djongos en baboe teruggevonden, woonden nog in dezelfde kampong, maar waren intussen 47 jaar ouder geworden, net als wij, een heel mooi weerzien.
Toen zijn we wel enige dagen bij onze kinderen geweest en op het schooltje waar ze nu mogen leren. Ik loop nu weer met de gedachte rond weer eens terug te gaan, mijn vriend moet ik ook daarvoor weer strikken, want onze vrouwen krijgen we niet mee, zo laat het zich aanzien.

Krantenartikel [2][bewerken | brontekst bewerken]

TERUG UIT INDONESIE.
Th. Eijkemans uit de Bunderstraat werd hartelijk ontvangen. De buurt had gesierd en bij monde van de heer Timmermans-Korsten, die ’n indruk makende rede hield, werd hem ’n elektrisch scheerapparaat aangeboden. Dan waren nog aanwezig burg. Wijs, kap. Witlox, namens Kath. Thuisfront en de heer Jos. Kemps namens de K.A.J.
Serg. J. Maat werd verwelkomd, zoals men dat in de Vossenberg kan. Hij kreeg van de buurt ’n prachtige fiets, aangeboden door de heer Fr. v. d. Kruissen. Dan was er 'n hele versiering. Kap. Witlox en de heer Tibosch voerden nog 't woord namens Kath. Thuisfront en er werden liedjes gezongen, waarbij het talrijke publiek het refreintje meezong.
Mar. v. Helvoirt, Ook hier had de buurt haar beste beentje voorgezet. Fr. Schellekens bood ’n schone fiets aan. Natuurlijk ontbrak de versiering niet en de meisjes declameerden en zongen. Kap. Witlox sprak namens Kath. Thuisfront, waarna de heer Tibosch nog ’t woord voerde. Namens de RK.J.B. stand sprak de heer v. Heertum, die nog ’n cadeau aanbood.
Adr. v. Schaik. De Meigraaf was in groot tenue en aan huis was 't versierd en verlicht. De heer Markgraaf bood namens de buurt ’n geschenk in couvert aan. Kap. Witlox sprak namens Kath. Thuisfront, de heer Tibosch namens Avanti en Ant. v. Houtum namens de K.A.J. Deze laatste deed z'n groet vergezeld gaan van ‘n cadeau.
Korp. Cor v. d. Heuvel. Ook hier volop feest en ’n mooie verlichting en versiering. De buurt bood bij monde van de heer Smits ’n polshorloge aan. En kap. Witlox was met z'n staf aanwezig voor Kath. Thuisfront en de heer Tibosch voor Avanti.
Bij deze laatste vier werd telkens 'n minuut stilte in acht genomen, waarbij de gedachten verwijlden bij de Schijndelse gesneuvelde Mar. v. Zoggel, die van dezelfde compie was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".
  2. Schijndelse Krant 3 maart 1950