Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Marinus Josephus Hendrikus van Zoggel (1926 - 1949)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marinus Josephus Hendrikus van Zoggel
Marinus Josephus Hendrikus van Zoggel (1926 - 1949) 01.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Marinus Josephus Hendrikus van Zoggel
Roepnaam Mies
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 3 april 1926
Overl.plaats kampong Goetiji Indonesië
Overl.datum 4 januari 1949
Bidprentje Marinus Josephus Hendrikus van Zoggel (1926 - 1949) 02.jpg

Marinus Josephus Hendrikus (Mies) van Zoggel [1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Hendrikus van Zoggel en Johanna Maria Habraken
Geboren: 3 april 1926 te Schijndel
Toenmalig adres: Boschweg 103
Legerplaats: Maastricht
Legeronderdeel: 4 - 6 - R.I.
Legernummer: 260403118
Rang/functie: soldaat
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 20 juni 1947
Naam van de boot: Sloterdijk
Verblijf op: Java
Overleden: 4 januari 1949 in kampong Goetiji Indonesië

Herinneringen aan Mies[bewerken | brontekst bewerken]

Na thuiskomst in februari 1950 van het bataljon 4 - 6 - R.I. hebben wij, de familie Van Zoggel, heel veel steun en medeleven gehad van zijn vrienden. Wij hebben met onze familie jaarlijks een H. Mis (als jaargetijde) laten opdragen in onze parochiekerk en daar was zijn peloton aanwezig. Gedurende achttien jaar is dat zo doorgegaan. De parochie heeft een grafzerk nagebootst, zoals op de begraafplaats in Indonesië.
In het jaar 1991 is in overleg met het kerkbestuur en de medewerkers van de begraafplaats van de Hoevenbraak, alsmede met de oud-militairen Karel Keetels en Marinus van Helvoirt een gedenkplaat laten maken, welke door pastoor Vinken en oud-collega's is onthuld.

Krantenartikel [2][bewerken | brontekst bewerken]

SOLEMNELE UITVAART
Deze week had ook Schijndel zijn droeve plicht te vervullen om een in Indië gesneuvelde militair plechtig te gedenken. Men heeft dat op lofwaardige wijze gedaan door een solemnele uitvaartdienst te houden welke werd opgedragen door de Hoogeerw. Heer Deken van Dijk. Assistentie verleenden de Zeereerw. Heer Pastoor Vinken als diaken en de Weleerw. Heer Kapelaan Brouwers als sub-diaken. ’t Koor zong op verdienstelijke wijze o.l.v. haar Directeur J. v. Bussel de Requiemmis van Perosie.
De Noodkerk was natuurlijk veel te klein om alle belangstellenden te bevatten maar de politie waakte er over dat de familieleden en genodigden een plaats kregen. Onder de aanwezigen merkten we ondermeer op de burgemeester met zijn beide wethouders, de vertegenwoordigers van de plaatselijke afdelingen van Kath. Thuis front en een peloton militairen uit het garnizoen Vught.
Na de H. Mis trok men gezamenlijk naar het in 1940 opgerichte herdenkingskruis op het Kerkhof. Daar zal van nu af de naam bij komen staan van M. van Zoggel en laten we hopen en bidden dat er geen meer zullen volgen. Namens de burgerij sprak Burgemeester Wijs een enkel troostwoord. Aalmoezenier Vermeulen uit het garnizoen van Eindhoven hield een toespraak in opdracht van zijn collega in Indië die steeds de geestelijke belangen had verzorgd van M. v. Zoggel. Voor de voetbalclub Avanti vertolkte de heer H. Tibosch het medeleven van de Avanti jongens met de familie Van Zoggel.
Een der familieleden sprak een kort dankwoord. Hierna bad Pastoor Vinken zes Onze Vaders tot slot van de plechtigheid.

Krantenartikel [3][bewerken | brontekst bewerken]

Uitreiking Ereteken.
Aan de uit onze gemeente in Indonesië gesneuvelde militairen H. v. Zoggel en J. Korsten werd posthuum het Ereteken van Orde en Vrede toegekend.
Zondag, 22 Januari jl. werd door de Burgemeester, in tegenwoordigheid van resp. de Zeer Eerw. Heren Pastoors Vinken en Vissers, het Ereteken aan de nabestaanden van de overledenen uitgereikt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".
  2. Schijndelse Krant 14 januari 1949
  3. Schijndelse Krant 22 januari 1950