Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

BJB

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Historie RKJB - BJB - KPJ[bewerken | brontekst bewerken]

  • Afdeling Schijndel Opgericht 1922 - opgeheven 1988
  • 1922 Roomsch Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB)
  • 1946 Boerinnen Jeugd Bond (BJB)
  • 1966 Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ)

In het kort[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1922 wordt in Schijndel een organisatie voor jonge boeren opgericht, de Roomsch Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB) als onderafdeling van de NCB: Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond.
  • In 1946 besluit de Boerinnenbond Schijndel om voor haar jeugdige en ongehuwde leden een aparte organisatie op te richten. De zogenaamde BJB, de Boerinnen Jeugd Bond.
  • In 1966 gaan RKJB en BJB samen verder als Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ).
  • In 1988 gaat de KPJ afdeling Schijndel te ziele.

1946 Boerinnen Jeugd Bond (BJB)[bewerken | brontekst bewerken]

Schijndelse Courant van 8 februari 1946 vermeldt een aankondiging van de algemene vergadering der Jonge Boerinnenbond. De Schijndelse Boerinnenbond heeft blijkbaar besloten om voor haar jeugdige en ongehuwde leden een aparte organisatie op te richten. De zogenaamde BJB, de Boerinnen Jeugd Bond.
In 1952 wordt op de Boschweg een eigen afd. van de RKJB opgericht met Gijs van Heertum als eerste voorzitter en Gijs Hellings als secretaris.
Door de geringe groei sluit afd. Boschweg zich in 1964 weer aan met afdeling Schijndel.
Dankzij de vernieuwing voeren de BJB en de RKJB samen het toneelstuk met de toepasselijke titel "Onder een dak" op. Het geeft wel reden om een bezorgde Schijndelse boerenbondsbestuurder het NCB-bestuur in Tilburg op de hoogte te stellen. Gevolg is dat de geestelijke adviseur op het matje geroepen wordt ``Of hij toch wel alles onder controle had?`` De kapelaan laat weten dat hij alles onder controle heeft.
Vooral de sportdagen op afdelings-, kring- of interkringniveau zijn voor de meisjes die lid zijn van de gymnastiekclubs, de hoogtepunten van het jaar.
Ook de jongens van de RKJB zien elk jaar weer met spanning uit naar die sportevenementen met de gebruikelijke onderdelen als; vrije en verplichte oefeningen al dan niet op muziek, diverse afstanden hardlopen, kogelstoten, verspringen en touwtrekken. Een erg spectaculair onderdeel is wel de piramidebouw, waarbij kracht, durf en heel veel oefening de doorslag moeten geven. Rond 1950 beleeft de sportclub van de RKJB gloriedagen onder de deskundige leiding van Jan (de Kunning) Verhagen.