Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Theodorus Wilhelmus Eijkemans (1928 - 2003)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodorus Wilhelmus Eijkemans
Theodorus Wilhelmus Eijkemans (1928 - 2003).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Wilhelmus Eijkemans
Roepnaam Theo
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 3 juli 1928
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 19 maart 2003
Partner(s) Adriana (Sjaan) Hellings

Jet van Ballekom

Bidprentje Theodorus Wilhelmus Eijkemans (1928-2003).

Sjaan Hellings (1928-1995).

Theodorus Wilhelmus (Theo) Eijkemans[1][bewerken | brontekst bewerken]

Zoon van: Adrianus Eijkemans en Martina van Heeswijk
Geboren: 3 juli 1928 te Schijndel
Toenmalig adres: Bunderstraat 38
Legerplaats: Doorn
Legeronderdeel: Korps Mariniers
Legernummer: 48983
Rang/functie: marinier II z/m
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: september 1948
Naam van de boot: Waterman
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: april 1950
Naam van de boot: Johan van Oldenbarnevelt
Laatst bekende woonplaats: Schijndel
Overleden: 19 maart 2003 te 's-Hertogenbosch

Herinneringen van Theo[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens mijn diensttijd in Nederlands-Oost-Indië ben ik altijd gelegerd geweest op Oost-Java. We bleven nergens langer dan vijf weken, dus die streek heb ik wel doorkruist. Al die tijd heb ik nimmer contact gehad met een Schijndelse jongen, hetgeen ik wijt aan het feit, dat er in ons onderdeel weinig zuiderlingen zaten. Daartegenover stond het regelmatige, fijne contact met het thuisfront, waar vooral mevrouw Mien Wouters veel toe heeft bijgedragen.
Terugkijkend meen ik te mogen concluderen, dat heel Nederland deze periode het liefst wil vergeten. Van hogerhand was er weinig begrip, althans afgemeten aan het medeleven, dat we hebben mogen ondervinden bij onze terugkeer.
Dat blijkt eens te meer, nu de huidige generatie dienstplichtigen elders hun dienst vervullen en bij terugkeer wel de nodige aandacht en follow-up genieten.
De strijd in Nederlands-Oost-Indië heeft aan vele jongens het leven gekost. Een keurige begraafplaats. Netjes onderhouden. Dat wel. Maar ver verwijderd van familie en vrienden. Er worden geen bezoeken voor ouders en/of familieleden georganiseerd; ook de overbrenging naar Nederland is kennelijk nimmer overwogen!
Een kort bericht in de krant, dat was het dan.
Voor diegenen, die terugkeerden waren er geen grote toespraken, geen feestelijke ontvangsten, wel nee, vanaf de boot de bus in en op huis aan, onderweg vele malen stoppen om een thuiskomer te laten uitstappen. Thuis was er dan een geweldige ontvangst met feestboog aan de deur, een feesttent aan het huis en werd de blijde thuiskomst van de zoon gevierd. Na een week was alles voorbij en hernam het leven van alle dag zijn gang.

Krantenartikel.[2][bewerken | brontekst bewerken]

TERUG UIT INDONESIE.
Th. Eijkemans uit de Bunderstraat werd hartelijk ontvangen. De buurt had gesierd en bij monde van de heer Timmermans-Korsten, die ’n indruk makende rede hield, werd hem ’n elektrisch scheerapparaat aangeboden. Dan waren nog aanwezig burg. Wijs, kap. Witlox, namens Kath. Thuisfront en de heer Jos. Kemps namens de K.A.J.
Serg. J. Maat werd verwelkomd, zoals men dat in de Vossenberg kan. Hij kreeg van de buurt ’n prachtige fiets, aangeboden door de heer Fr. v. d. Kruissen. Dan was er 'n hele versiering. Kap. Witlox en de heer Tibosch voerden nog 't woord namens Kath. Thuisfront en er werden liedjes gezongen, waarbij het talrijke publiek het refreintje meezong.
Mar. v. Helvoirt, Ook hier had de buurt haar beste beentje voorgezet. Fr. Schellekens bood ’n schone fiets aan. Natuurlijk ontbrak de versiering niet en de meisjes declameerden en zongen. Kap. Witlox sprak namens Kath. Thuisfront, waarna de heer Tibosch nog ’t woord voerde. Namens de RK.J.B. stand sprak de heer v. Heertum, die nog ’n cadeau aanbood.
Adr. v. Schaik. De Meigraaf was in groot tenue en aan huis was 't versierd en verlicht. De heer Markgraaf bood namens de buurt ’n geschenk in couvert aan. Kap. Witlox sprak namens Kath. Thuisfront, de heer Tibosch namens Avanti en Ant. v. Houtum namens de K.A.J. Deze laatste deed z'n groet vergezeld gaan van ‘n cadeau.
Korp. Cor v. d. Heuvel. Ook hier volop feest en ’n mooie verlichting en versiering. De buurt bood bij monde van de heer Smits ’n polshorloge aan. En kap. Witlox was met z'n staf aanwezig voor Kath. Thuisfront en de heer Tibosch voor Avanti.
Bij deze laatste vier werd telkens 'n minuut stilte in acht genomen, waarbij de gedachten verwijlden bij de Schijndelse gesneuvelde Mar. v. Zoggel, die van dezelfde compie was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboek van Schijndelse militairen in Nederlands-Indië "Hop en Palmen".
  2. Schijndelse Krant 3 maart 1950