Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Carnavals Verenigingen Schijndel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geschiedenis van het Carnaval[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het feest carnaval is afgeleid van het Latijn "carne levare" dat letterlijk betekent "het vlees wegdoen" Op vastenavond (Dinsdagavond) mochten de katholieken voor de laatste keer vlees eten. Voor veel Brabanders betekende dat spekpannenkoeken eten. Maar carnaval was eigenlijk een herinnering aan een vruchtbaarheidslentefeest uit het Midden -Oosten met Romeinse en Germaanse invloeden. Centraal stond een (nep)koning op een (nep)schip/wagen die enkele dagen de baas mocht spelen om dan geofferd te worden voor de vruchtbaarheid (verbranding later begrafenis Hopbeljanus).
Sinds de tiende eeuw kende de kerk haar eigen zottenfeesten; koorknapen, priesters, monniken tooiden zich met mijter en staf en gedroegen zich net als een nepbisschop met obsceen brabbellatijn, zegeningen met urine, bewieroken met brandende schoenzolen, dierlijke uitwerpselen als hostie en schijnprocessies waarbij de nepbisschop omgekeerd op een ezel zat. Het concilie van Bazel (1435) verbood dit, maar nog in 1445 klaagden theologen in Parijs over misstanden in kloosters en op straat. Maarten Luther en de reformatie wilden dan ook niets met deze roomse uitwassen te maken hebben.
In de eerste helft van de twintigste eeuw zal er sprake geweest zijn van een bescheiden vastenavondviering. Zo gingen kinderen op vastenavond met de rommelpot rond, een overblijfsel van vastenavondgebruiken uit vorige eeuwen dat tot in de jaren 50 in de Brabantse straten te zien was. Voor wie de opbrengsten waren is niet bekend. (In de jaren 50 werd in Schijndel zeer enthousiast meegedaan aan de rommelpotterij. De opbrengst was toen louter en alleen voor de rommelpotteraar. “Vrouwke tis vastenaovend. 'Kom nie thuis veur taovend. Gif me nappel of un peer dan kom ik ut hele joar nie meer.” En dergelijke. En voor de rommelpot werd varkensblaas gespannen over een pot met in het midden een riet of stok. Handen natmaken. Ritmisch met de stok de blaas indrukken met de hand glijdend omhoog en omlaag over de stok).
In de jaren 20 was carnaval voor de volwassenen geen feest zoals we het nu kennen maar een veertigurengebed in de kerk. Deze gebedsdienst vond plaats vanaf carnavalszondag aaneengesloten over veertig uur of op drie momenten verdeeld over drie dagen, waarbij de Heilige Hostie in een monstrans (reliekhouder) aan de gelovigen werd getoond.

De start van Carnaval in Schijndel[bewerken | brontekst bewerken]

Hockeyclub “De Hopbel” gaat er prat op het carnaval in Schijndel te hebben geïntroduceerd. Al in 1949 was er een aantal leden dat van feesten hield. Deze organiseerden in het toenmalige clubhuis Amicitia een besloten carnavalsavond. Als eerste carnavalsprins fungeerde Piet van de Wiel. Aan zo`n avond werd ook een thema meegegeven, door je te verkleden in een bepaalde stijl. Op carnavals maandag 12 februari 1955 vraagt Jac van de Wiel tijdens het werk bij Jansen de Wit aan Toon Jurriëns of deze ´s-avonds in de Hopbel (beheerder Hub van den Heuvel) wil komen om iets aan carnaval te willen gaan doen. In het zaaltje boven wordt door 14 personen besloten om gezamenlijk carnaval te gaan vieren. Deze personen stellen zich ten doel om het carnaval in Schijndel te introduceren. Tijdens dit carnaval gaan ze als raad van elf verkleed in boerenkielen met petjes terwijl prins Carnaval gekleed was in pagepak en de burgemeester in een hem zeer goed passend boerenpak met tarvohoed. De minister was gekleed in een goedkoop gehuurd pak. Het was een zeer nauw om de hals sluitend ouderwets ministerpak. In groepsverband voorzien van toeters ging men onder het zingen van "het is Carnaval in Hopbelland" van het ene café naar het andere. Gezien het succes van deze dagen en mede gezien het feit dat Schijndel rijp genoeg blijkt te zijn voor het carnaval wordt besloten om definitief over te gaan tot oprichting van een Prinsenclub, een vereniging die de organisatie van een openbaar carnavalsfeest op zich neemt en invulling aan het carnavalsprotocol geeft.
Bij de eerste algemene vergadering 16 maart 1955 wordt de toepasselijke naam van de Prinsenclub “De Hopplukkers" gekozen welke naar voren gebracht wordt door Mies Frunt, een van de vaste stamgasten van de Hopbel. Als het eerste bestuur werden gekozen als Voorzitter Lou Wouters, als Secretaris Ad Henskens, als 2e Secretaris Jac. van de Wiel, als Penningmeester Antoon Jurriëns en als Bestuursleden Paul Hendriks en Frans Krugers.

De contributie wordt vastgesteld op fl.2,50 per maand, terwijl nieuwe leden een inleggeld moeten betalen van fl.10 Aangezien dit niet voldoende is om de club draaiende te kunnen houden wordt een vergadering belegd met de kasteleins. Hierin wordt de kasteleins verzocht om een maandelijkse bijdrage beschikbaar te willen stellen welke vastgesteld wordt op min. fl.3 en max. fl 10. Van de aanwezige kasteleins gaan er 13 mee akkoord.
Op 19 maart wordt een gezellige feestavond gehouden in Hotel “De Hopbel” waar tevens het nieuwe lid, de heer Tausch, wordt begroet. De heren C. van Venrooy en J. Schellekens worden respectievelijk 30 juni en 8 september lid 1955 lid van de Prinsenclub.

Septemberfeest 1955[bewerken | brontekst bewerken]

Een verzoek van de HUIF (uniform comité van Harmonie Sint Cecilia) om deel te nemen aan de Septemberfeesten wordt met meerderheid van stemmen afgewezen gezien de financiële moeilijkheden waarin de Prinsenclub verkeerd. Deze feesten worden georganiseerd ter gelegenheid van het 125 jarige jubileum van Jansen De Wit en het 100 jarige bestaan van de harmonie St.Cecilia. Op 15 juli wordt echter op deze beslissing teruggekomen omdat er een financiële tegemoetkoming is van fl.500 van de organisatie. Deze beslissing wordt genomen in café van Veghel in aanwezigheid van Toon Jurriëns, Paul Hendriks, Frans Krugers, Huub van Bokhoven, Ad Henskens en als gevolmachtigde van het Harmonie Uniformen en Instrumenten Fonds (HUIF) is de heer P. van der Spank aanwezig. Opdracht is om een carnavalsavond te organiseren op 10 september 1955.
Omdat men bang is dat alleen carnaval onvoldoende is wordt voor alle zekerheid in Eindhoven goochelaar Peerke van Bakel, die zijn eerste TV optreden al heeft gehad, gehuurd voor fl. 100. Als de organisatoren ´s-avonds om 20.00 uur op de markt arriveren is het doodstil in de tent die toch 500/600 mensen kan bergen! Bij binnenkomst blijkt de tent toch geheel gevuld te zijn.
Als dan de muziek (radio-orkest The Glosters uit Nijmegen is ingehuurd voor fl. 490) start zit de stemming er al heel vlug in.
Als halfweg de avond de goochelaar zijn trucs wil vertonen wordt deze al snel weggehoond. Huilend verlaat deze de tent en omdat de avond dan al geslaagd genoemd kan worden krijgt hij zijn fl. 100 waarna hij met hoge hoed al dan niet met konijn zijn terugtocht per fiets naar Eindhoven aanvaard.
Bovendien wordt ook nog een gedeelte van de avond door de KRO radio uitgezonden. E.e.a. is al maanden van tevoren door wethouder Hovenier in Hilversum geregeld.
Ondanks de korte voorbereidingstijd (en de schuld van hfl 800,- achteraf) wordt die dag niettemin de dag van het jaar voor de Prinsenclub.
Op deze dag worden ze namelijk ook nog op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester en wethouders. Dit werd van groot belang geacht voor het succes van het protocollaire spel.
De nieuwe Prins Bellefleur I en zijn gevolg worden gepresenteerd. Via Directeur Steenbakkers van De Molenheide, die vaak in de Hopbel kwam eten, is de Prinsenclub met Peer Appel uit Eindhoven in contact gebracht. De kasteleins hadden namelijk als voorwaarde gesteld dat toekomstige prinsen van buiten Schijndel moesten komen zoals ook in Oeteldonk gebruikelijk is.
Op 28 september wordt in café van Alebeek besloten om een rikconcours te gaan organiseren om zo het tekort weg te kunnen werken. Van het dan nog batig saldo wordt een rijtuig aangeschaft voor de vereniging evenals een prinsen- en adjudantenpak. Voor de eerstvolgende optocht wordt in Baarle-Nassau snoep gekocht.
Bavaria is voor fl. 500 de eerste grote sponsor van de vereniging.

Het protocol van het Schorsbosser carnaval[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1954 kende Schijndel geen openbare carnavalsviering. Als de vastenavond gevierd werd gebeurde dat veelal in kleine gezelschappen thuis of door kinderen die met 'rommelpotten' zingend langs de deuren gingen. Ook waren er Schijndelaren die het 'feest der zotheid' in 's-Hertogenbosch vierden waar sinds 1882 een waar spel wordt gespeeld door de stad voor 3 dagen te veranderen in het dorp Oeteldonk. Dit Bourgondische carnaval is de inspiratie voor Schijndel en vele andere Brabantse gemeenten om een eigen, uniek carnavalsfeest te vieren. Schijndel is het eerste dorp in de Meierij dat een openbaar carnavalsfeest organiseert. In 1955 wordt Prinsenclub De Hopplukkers opgericht. Veel gebruiken zoals de boerenkiel, de 'tesnuzik' met luciferdoosje om de nek en de witte wanten aan een koordje worden overgenomen van het Bossche carnaval, maar in de loop der jaren wordt het feest en ook het protocol beïnvloed door de Rijnlandse carnavalsfeesten die in de jaren 60 op de Duitse TV te zien zijn. Fazantenveren, zittingsavonden en de 'Alaaf' groet zijn typische kenmerken van het 'Rheinische' carnaval.

Sinds de start van het openbare carnavalsfeest kent de carnavalsviering een een vast protocol waarbij het leutfeest geleid wordt door een Koninklijke Hoogheid. Deze Prins wordt vergezeld door zijn Adjudant en een Raad van Elf. De carnaval start officieel nadat de Burgemeester van Schijndel de sleutel van het dorp overhandigd aan zijn carnavalscollega, de Burgemister van Schorsbos die op zijn beurt de Hoogheid verwelkomt in het 'Schorsbosserlaand'. Sinds de fusie tot Meierijstad wordt de sleutel op het stadhuis in Veghel overhandigd door de Burgemeester van Meierijstad aan de Prins van Schorsbos. Hierna neemt de Prins zijn verantwoordelijkheid op zich en vertoont hij zich bij diverse carnavalsfeesten door middel van een boetetocht langs Schijndelse horecagelegenheden. Ook worden verzorgingshuizen, wijkverenigingen en bejaarden bezocht door Prins en Adjudant. De Prins en zijn gevolg spelen een belangrijke rol bij de Optocht waarbij zij de tocht openen (eerste wagen) of sluiten (laatste wagen). De Prins reikt de prijzen van de Optocht uit en dat doet de Hoogheid ook bij de Kinderoptocht in Wijbosch. Op maandag organiseert de Prins een receptie waarbij hij van Schorsbossers en Schorsbosserinnekes felicitaties in ontvangst neemt. Vele carnavalsverenigingen geven acte de présence maar ook prinsen uit andere carnavalsrijken worden als gasten begroet.

De Hoogheid heeft een belangrijke functie met het uitreiken van diverse Schorsbosser carnavalsonderscheidingen (bijv. De Beste Breier). Hiermee onderscheidt Schorsbos mensen en organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij en/of het carnavalsfeest.

In 1955 kwam de eerste Prins Loet I nog uit de Schijndelse gemeenschap. Vanaf 1956 werd een Prins van buiten Schijndel gezocht en gevonden. Zijne Koninklijke Hoogheid, Prins Bellefleur I, Heerser van de Hopkuilen, drassige gronden, bossen, diverse zandheuvels en droge wateren, deed zijn intrede met een titulatuur waar een paard de hik van krijgt. Hoewel deze titels een Oeteldonkse achtergrond doen vermoeden werd deze rol vervuld door Eindhovenaar Peer Appel. Als buitenstaander kon deze Prins zich tussen, maar als hoogheid ook boven, de Schijndelaren positioneren waardoor een waardige invulling van het protocol kon worden gegeven. Tot 2014 is deze traditie in stand gebleven, met een onderbreking in 2010 (Prinses Eenmalia). Vanaf 2014 kent Schorsbos een Prins uit Schijndel waarmee de Prins dichter bij zijn volk is komen te staan. In het verleden werd het gevolg (Adjudant, Raad van Elf) geleverd door Prinsenclub De Hopplukkers. Vanaf 2014 stellen Prins en Adjudant hun eigen Raad van Elf samen. Zij worden hierbij gesteund door de Minister van Protocol die ervoor zorgt dat de protocollaire invulling zorgvuldig en correct verloopt.

Tientallen jaren is het protocol op uitstekende wijze ingevuld door de Prinsenclub. Sinds ongeveer 2014 fungeert het Schorsbosser Kabinet als bestuur en organiserend comité voor het openbare carnaval in Schijndel. Onder leiding van de Minister-President dragen verschillende Ministers verantwoordelijkheid voor een deel van de organisatie. Prinsenclub De Hopplukkers heeft de verantwoordelijkheid voor organisatie en protocol overgedragen aan het kabinet waarna zij zichzelf heeft opgeheven. De culturele erfenis van De Hopplukkers leeft voort in de vele tradities, gebruiken, namen en onderscheidingen die Schorsbos rijk is.

De naam Schorsbos wordt voor het eerst in gebruik genomen door de eerste carnavalsburgemeester, Dorus van de Schorsbossen (Ad Henskens). De Schorsbossen verwijst hierbij waarschijnlijk naar de Schijndelaren die ook wel Hopbellen werden genoemd. In de eerste jaren wordt Schijndel met Hopbelland en later Schorsbosserlaand aangeduid. Heel consequent wordt de naam niet gebruikt want de naam Skèndel wordt ook regelmatig gebruikt bij de uitingen van carnaval. Sinds de jaren 90 draagt Schijndel met Carnaval consequent de naam Schorsbos.

Liekusfist[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 wordt voor de eerste keer het Liekusfist georganiseerd door het SOK (Schijndels Openbaar Karnaval). In navolging van het Oeteldonkse Kwekfestijn wordt dit Schijndelse carnavaleske songfestival sindsdien elk jaar georganiseerd door. Diverse clubs en muziekskes en soms ook andere teams strijden om het befaamde Loet Wouters vaandel. Het vaandel wordt voor het eerst gewonnen door De Meulendijkers in 1961 De Hofkapel begeleidt alle nummers die ten gehore worden gebracht. In de jaren '90 krijgt het Schorsbos Carnaval een impuls als diverse carnavalsverenigingen een eigen muziekkapel oprichten. De toenmalige directeur van de Muziekschool, Jan Buil, was de grote animator achter deze initiatieven. In onderstaande overzicht staan de winnaars van het Loet Wouters vaandel eervol vermeld.

Jaar Winnaar Jaar Winnaar
1961 De Meulendijkers 1996 De Mauwperen
1962 De Leut 1997 De Dundraaiers
1963 De Hoppers 1998 De Dundraaiers
1964 De Hoppers 1999 De Crazy Pinternationals
1965 De Hoppers 2000 Het Overschotje
1966 De Hoppers 2001 De Crazy Pinternationals
1967 Half Um 2002 Het Overschotje
1968 Half Um 2003 De Chrijo's
1969 De Meulendijkers 2004 't Overschotje
1970 De Meulendijkers 2005 De Dundraaiers
1971 Half Um 2006 De Dundraaiers
1972 De Broekhoesters 2007 't Overschotje
1973 Half Um 2008 De Chris/Sjantjes
1974 Half Um 2009 De Geinstampers
1975 De Kafmulders 2010 Lustum
1976 De Meulendijkers 2011 De Crazy Pinternationals
1977 De Ritskneupers 2012 De Dundraaiers
1978 De Nachtravers 2013 De 2 Ouw Knarren
1979 De Broekhoesters 2014 De Dundraaiers
1980 De Ritskneupers 2015 't Overschotje
1981 De Dorstvlegels 2016 De Geinstampers
1982 De Broekhoesters 2017 Oud-Prinsen
1983 J.G.O.G. 2018 't Overschotje
1984 De Klinckriemers 2019
1985 De Mauwperen 2020
1986 De Mauwperen 2021
1987 De Mauwperen 2022
1988 De Broekhoesters 2023
1989 De Mauwperen 2024 Binnendur is korter
1990 De Dundraaiers 2025 De Geinstampers
1991 De Dundraaiers
1992 De Mauwperen
1993 De Dundraaiers
1994 De Crazy Pinternationals
1995 De Geinstampers

Kindercarnavalsoptocht[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 start carnavalsvereniging Half Um met een kindercarnavalsoptocht door het Wijbosch. Deze wordt op de zaterdag van het Carnavalsweekend gehouden. De jeugdprinsen uit Eerde en Schijndel zijn hier altijd te gast.

De Leutexpress[bewerken | brontekst bewerken]

Schijndelse Raad van Elf 1972

Wim de Leeuw, correspondent Brabants Dagblad, en dhr. van Lanen, makelaar in Uden, nemen in 1966 het initiatief om de Leutexpress te laten rijden van Boxtel naar Gennep. De organisatie is en handen van de Schijndelse prinsenclub. Ongeveer 800 personen kunnen mee rijden. Alle prinsverenigingen van de plaatsen langs het Duits Lijntje worden hiervoor uitgenodigd waarvan circa 50 personen per dorp mee kunnen.
In 1972 organiseren Theo Jansen, Dennis Jansen en Toon Jurriëns de 2e Leutexpress. In de aankondiging wordt weer gesproken van de express Boxtel-Gennep. De NS geeft daar geen vergunning voor omdat de brug bij Gennep niet gebruikt kan (mag?) worden. Om toch woord te houden besluit de organisatie om een kermistreintje te huren voor hfl. 3.000,- om Gennep toch per ´trein`te kunnen bereiken. De kosten van dit laatste treintje weet de organisatie later toch weer te verhalen op de gemeente Gennep. Overigens weet de carnavalsvereniging uit Mariaheide nog het spoor te blokkeren. In ruil voor 3 flessen cognac voor de toezegging dat bij de volgende Leutexpress Mariaheide ook uitgenodigd zal worden mag de trein zijn spoor vervolgen. (Na afloop bleek overigens dat de machinist en de conducteur deze flessen ´veilig` hadden gesteld.)
Raad van elf, 1972 Schijndel, St.Lidwina
Rij A: 1. Henk van Roessel (broer B6), 2. Pieter van de Spank, 3.Theo Werkhoven, 4. Leo van Rozendaal, 5. Jan Oosterholt, 6. Toon Jurriëns, 7. Dennis Jansen,
Rij B: 1. Bertus Fassbender, 2. Ted Stein, 3. Paul Wemering, 4. Huub Ketelings, 5. Guus Dijkstra, 6. Nol van Roessel (broer A1), 7. Jo Janssen (broer B10), 8. Jan Cleij (prins carnaval), 9. Herman Mautman, 10. Theo Jansen (broer B7), 11. Johan van Doremalen
Rij C: 1. Henny Steenbakkers, 2. Gerry van de Hurk, 3. Francien Vorstenbosch, 4. Hanne van Veghel, 5. Toos Vorstenbosch.

Klippelkunningenbal[bewerken | brontekst bewerken]

Op initiatief van het hockeybestuur wordt in 1968 het Klippelkunningebal officieel ingesteld.
De hockeyclub wil met de eretitel "Klippelkunning" vooral die mensen eren die kunnen bogen op grote verdiensten op het gebied van de sport, het algemeen welzijn of op het terrein van carnaval. De Klippelkunningen ontvangen een mini hockeystickje, een "proklemaosie" en worden toegezongen met een lijflied.
De belangstelling voor deze avond groeide in de loop der jaren tot grote hoogte en er werd van alles verzonnen om toch maar als introducé mee naar binnen te kunnen.
Vanaf 1968 wordt het bal in De Zwaan gehouden. Daarna, vanaf 1978, in Café Peer Wouters bij het Jansenpark respectievelijk locatie Vicaris Aertsweg (vanaf 1987).
Eerste klippelkunningen zijn:

  • Karel Sax, de klippelkunning in 1970,
  • Doortje van Heeswijk 1971 en
  • Burgemeester A.Th.J.H. van Tuijl wordt in 1975 Klipplkunning en
  • Henk van den Dungen in 1978.

Hertenkamp[bewerken | brontekst bewerken]

In 1968 besluit de prinsenclub iets te willen doen voor de Schijndelse gemeenschap ter gelegenheid van het 12,5 jarig jubileum.
Pieter van der Spank (ambtenaar bij de gemeente) had ooit van B en W gehoord dat als er een particulier initiatief zou zijn voor een het tot stand laten komen van een hertenkamp de gemeente daar hun volledige medewerking aan zou geven. De prinsenclub houdt daarom een zegeltjesactie waarbij de netto opbrengsten ten goede komen van een hertenkamp. Daarnaast schenken ze een hert (van oud Prins P. Weemering) een koppel herten van P. Steenbakkers (houthandel De Molenheide) en 12 eenden van Prinsenclub ´De Waggelaars`uit Boxtel.

Hoge Raad[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een koffietafel werd op 20 februari 1982 de Hoge Raad opgericht. Dat gebeurde in het toenmalige gemeenschapshuis In den Herd. Het idee om een dergelijk gezelschap op te richten was er al in 1980. Voor veel mensen die vroeger een functie bekleed hadden in de Prinsenclub was het moeilijk om onherroepelijk uit het carnavalsleven te stappen. Bovendien hadden ze een schat aan ervaring en vonden een aantal leden dat ze deze mensen niet zo maar konden laten gaan. Tijdens een algemene ledenvergadering op 2 november 1981 van de Prinsenclub werd het oprichten van een Hoge Raad goedgekeurd.
Het doel van de Hoge Raad is de band met de Prinsenclub te continueren met die mensen die zich voor die club verdienstelijk hebben gemaakt. Twee van de leden hebben het recht tot het bijwonen van de vergaderingen van de Prinsenclub.
Tussen alle namen van het gezelschap bij de oprichting in 1982 springt er een in het oog: die van Dien van den Heuvel, die de eretitel "Moeder van het Schijndelse carnaval" heeft meegekregen.
Verder waren er bij oud-prinsen als:

  • Paul Wemering,
  • Jan van Rossum,
  • Ben van Hattum,
  • Ad Mureau,
  • Ted Stein en
  • d´n diksten boer Jan Cleij.
  • Verder waren van de partij:
  • Jan Schellekens,
  • Pieter van der Spank,
  • Piet Kemps,
  • Toon Jurriëns en
  • Theo Jansen.

Deze laatste, eertijds Grootvorst, werd de eerste voorzitter. Zij stelden zich toen ten doel om de band met de prinsenclub op deze wijze te continueren.
Opvallend was dat ook de echtgenotes van deze heren lid van de Hoge Raad werden en zelfs stemrecht kregen.
Prominent aanwezig zijn de leden van deze Raad bij de sleuteloverdracht ten gemeentehuize op de zaterdag voor carnaval. Het is inmiddels een goede traditie dat dan aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Schijndelse carnaval, het beeldje van de Hopplukker wordt overhandigd.
Een ander moment waarop de Hoge Raad van zich doet spreken is de Boerenbruiloft, een evenement dat door de Raad is opgezet in samenwerking met de Mauwperen.

Prinsen van Schorsbos[1][2][bewerken | brontekst bewerken]

Naam van - tot
Prins Loet 1955
Prins Peer I 1956 - 1957
Prins Theo I 1958 - 1959 - 1960
Prins Harry I 1961
Prins Pouw I 1962 - 1963 - 1964
Prins Willem I 1965 - 1966
Prins Jan I 1967 - 1968 - 1969
Prins Juul I 1970 - 1971
Prins Janus II 1972 - 1973
Prins Oscar I 1974
Prins Nard I 1975 - 1976
Prins Janus III 1977 - 1978 - 1979 (1980)
Prins Jaonus IV 1980
Prins Jan V 1981
Prins Jac I 1982
Prins Peer II 1983 - 1984
Prins Peer III 1985
Prins Harry II 1986 - 1987 - 1988
Prins Fons I 1989 - 1990 - 1991
Prins Frits I 1992 - 1993 - 1994
Prins Jansonius VI 1995 - 1996 -1997
Prins Jan VII 1998 - 1999 - 2000
Prins Han I 2001 - 2002 - 2003
Prins Mart I 2004 - 2005 - 2006
Prins Peer IV 2007 - 2008 - 2009
Prinses Eenmalia 2010
Prins Harry III 2011 - 2012 - 2013
Prins Willem II 2014
Prins Peer V 2015
Prins Martinus 2016
Prins Robert dun allerjongste 2017
Prins Jan dun allerskonste 2018
Prins Felix 2019
Prins Carlo I 2020 - 2021
Prins Toon I 2022 - 2023
Prins Maikel 2023
Prins Mari 2024

Foto's van de Prinsen van Schorsbos[bewerken | brontekst bewerken]

Carnavalsverenigingen in Schorsbos[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de start van het openbare carnaval in Schijndel zijn er vele carnavalsverenigingen gekomen en gegaan. Schorsbos kent meer dan 60 historische en actieve carnavalsclubs. Sommige clubs zijn slechts enkele jaren actief geweest, andere verenigingen tientallen jaren. Ook de omvang van clubs varieert van een handvol leden tot meer dan honderd leden. In 1977 was het gemiddeld aantal leden per carnavalsvereniging 37! De grootste verenigingen waren de Blekke Ploeg met 125 leden en de Kafmulders met 75 leden. Anno 2024 zijn de verenigingen kleiner. Schorsbos telt in 2024 22 carnavalsverenigingen.

Onderstaande lijst geeft een overzicht van alle Schijndelse carnavalsverenigingen door de jaren heen.

Naam Oprichtingsjaar Actief Bijzonderheden
Prinsenclub de Hopplukkers 1955 Nee Oprichters en organisator van het openbare carnaval in Schijndel
De Bellefleurs 1956 Nee Nog actief oa in 1959
Brabants Bont 1956 Nee
De Leut 1956 Nee Residentie: Cup de Graaf/De Lindenboom
De Dorstvlegels Onbekend Nee Residentie: Café Tijn Persons/‘t Venneke
De Pinten Wippers Onbekend Nee
De Heikneuters 1958 Nee Residentie: Café van Alebeek, naamswijziging in De Goei Plekkers
De Goei Plekkers 1969 Nee Residentie: Café van Alebeek, naamswijziging in De Boschwegse Kikvorsen
De Boschwegse Kikvorsen 1979 Nee Residientie: Café van Alebeek, later De Meulen
De Drie Musketiers Onbekend Nee Actief oa in 1959
De Snotters Onbekend Nee
De Hoppers Onbekend Nee voortgekomen uit de vrijwillige Brandweer Schijndel
De Berkentuuters Onbekend Nee Actief oa in 1959
Half Um 1958 Nee Residentie: Mies Steenbakkers Wijbosch, organisator Jeugdoptocht Wijbosch
De Meulendijkers 1958 Nee Residentie: Café De Spar/Wim Verspeek
De Morkolven 1961 Nee Residentie: Amicitia, clubkleuren Rood-Geel overgenomen door jeugd Gineinders
De Moutblèkers Onbekend Nee
De Stuiptrekkers Onbekend Nee
De Gineinders 1982 Ja Residentie: Het Stuupke, clubkleuren rood-geel van ouders Morkolven
De Bieromanen 1991 Nee
De Crazy Pinternationals 1983 Ja Residentie: Crazy Horse, later De Kikvorsch
De Druppelkes Onbekend Nee
De Wijbumkes 1975 Nee Wijbosch
De Blèkke Ploeg 1971 Nee Residentie: Boerenhofstede, Hermalen. Grootste vereniging van Schorsbos.
De Nachtravers Onbekend Nee Residentie: De Triangel
De Mauwperen 1975 Ja Residentie: Peer Wouters
De Geinstampers 1991 Ja Residentie: Peer Wouters
De Dundraaiers 1978 Ja
De Achterblijvers Onbekend Nee
Balkenbrij 1991 Nee Kapel, doorgestart als Lustum
Lustum 2000 Ja opvolgers van Balkenbrij, transfer gemaakt naar Oeteldonk
De Hopbokkers Onbekend Nee Kapel voor Schorsbos/Hopplukkers en Bokkendonk (Sint-Michielsgestel)
De Hopbellekes Onbekend Nee
De Broekhoesters Onbekend Nee
De Belleblaozers 1992 Nee Kapel
De Blaosbende Onbekend Nee Kapel
Het Overschotje Onbekend Nee Kapel
J.G.O.G. Onbekend Nee Jeugdprinsenclub Jong Geleerd Oud Gedaan
Onder Ons Onbekend Nee
De Boppers Onbekend Nee
De Rits Kneupers Onbekend Nee Voortgekomen uit M.H.C. De Hopbel
De Reutemeteuters Onbekend Nee
De Kafmulders 1974 Nee Residentie: De Kafmolen
De Komkwammers Onbekend Nee
De Klinckriemers Onbekend Ja Kapel
Net Nie 2004 Ja Residentie: Tramhuys
Honger en Dorst Onbekend Ja Residentie: The Holy Cow
Hoefnix Onbekend Ja
De Hopbelperdjes Onbekend Ja
De Plekkers Onbekend Ja
De Hartige Taarten Onbekend Ja
Geminteraod 2016 Ja Semi-protocolair, burgemeester van Schorsbos
Binnendeur is korter 2023 Ja
De Natneuzen Onbekend Ja
De Braojmakers 1994 Nee
De Oranje Geuzen 1997 Nee
Kôie Keien Onbekend Ja Residentie: The Holy Cow
Gewoon doen Onbekend Ja
Skôn vrouwkes Onbekend Ja
Blikschoade Onbekend Ja Kapel
De Gangmakers Onbekend Ja

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Video Carnavalsoptocht 1974

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Boek 55 jaor Schorsbos 1955 - 2010
  2. Johan van Gerwen 2010 - 2023