Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Hopbel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hockeyvereniging Hopbel[bewerken]

Opgericht 20 maart 1933 - actief tot op heden.

Het Begin[bewerken]

Frans van Osch studeerde in Tilburg en kwam daar in aanraking met het hockeyspel.
In Schijndel werd door hem onderwijzer Karel Sax, Henri Doreleijers en Herman van Schaaijk enthousiast gemaakt om het spel mee te gaan spelen.
Dat lukte en het eerste groepje begon op de speelplaats van de jongensschool (Pompstraat) met de eerste oefeningen.
Uiteindelijk werd Karel Sax de 1e voorzitter, van 1933-1936.
Door Herman van Schaaijk werden de doelpalen gemaakt, die steeds weer ingegraven moesten worden op de speelplaats.

"De Hopbel"[bewerken]

De contributie bedroeg 15 cent en die werd wekelijks (tot in de zestiger jaren) geïnd.
Als beschermheer werd Wim Jansen (directeur van kousen- en sokkenfabriek) gevraagd.
Deze bood een braakliggend terrein tegenover de fabriek aan (het huidige Jansenpark) en deed tevens de suggestie om de club "De Hopbel" te noemen. Van oorsprong was dit een scheldnaam voor inwoners van Schijndel en hij verzocht deze naam dan ook met ere te gaan dragen. De kleuren van de vereniging zijn hier ook van afgeleid. Hopbelletje wit, blaadjes groen en zo zijn de clubkleuren geboren.
Kleedaccommodatie voor de Hopbellen was gewoon thuis en de gasten konden zich omkleden in het nabij gelegen café van den Dungen.
Als clubhuis fungeerde Hotel Van Roessel, dat stond op de hoek Hoofdstraat - Kloosterstraat. Nadat dit in 1944 werd vernietigd zocht de hockeyclub zijn onderkomen in Hotel-Café Amicitia.

De Hopbel voor de in aanbouw zijnde fabriek van Jansen de Wit.

De Hopbel voor de in aanbouw zijnde fabriek van Jansen de Wit.
Rij A: 1. Herman van Schaik, 2. Hans Bolsius, 3. onbekend, 4. Jan Geerkens, 5. Nol van Roessel, 6. Toon van Roessel, 7. Henri Doreleyers.
Rij B: 1. Jan van Roessel; 2. Jose Bolsius 3. onbekend, 4. Wim van Bussel, 5. Karel van Raamsdonk.

"Rood-Wit" 1933[bewerken]

De dames die op een wei aan het Plein in de zomer van 1933 begonnen met korfballen vonden al snel het hockeyspel leuker.
Daarom werd in plaats van een korfbalclub op 14 november 1933 de dameshockeyclub R.K. "Rood Wit 1933" opgericht.
Ook deze dames maakten gebruik van het terrein tegenover Jansen de Wit.
De dames hadden als geestelijk adviseur kapelaan Hellenberg. Deze toonde veel interesse bij vergaderingen en wedstrijden maar hield ook streng toezicht op de lengte van de rokken en sokken.
Mathieu Jansen werd de beschermheer van de dames. Deze schonk ook nieuwe legguards. De eerste hadden ze voor hfl. 4,50 overgenomen van de heren.
In september 1937 hadden de dames hun eerste toernooi.

Samenvoeging Dames en heren 1940[bewerken]

Geheel in de geest van de tijd bleven de verenigingen gescheiden tot 1940 toen de beide verenigingen een fusie aangingen onder leiding van voorzitter Frans van Osch (1936-1941). Zonder slag of stoot schijnt dat niet gegaan te zijn.
De oorlogsjaren maakten het allemaal niet gemakkelijker.
Het tienjarige jubileum werd toch gevierd met veel nationale hockeycoryfeeën, erwtensoep met kluif en ondanks rantsoenering van drank een zeer vrolijke stemming.

SMHC Hockey vereniging Hopbel ter gelegenheid van het 2e lustrum (1943) op het hockeyveld aan de Sportparkweg.

SMHC Hockey vereniging Hopbel ter gelegenheid van het 2e lustrum (1943) op het hockeyveld aan de Sportparkweg.
Op de achtergrond zijn nog net de wieken zichtbaar van de molens in de Molenstraat en de Pegstukken.
Rij A: 1. Jan Geerkens (neef van Jet), 2 . Adrie Duffhues, 3 Karel van Raamsdonk, 4. Marietje Peijnenburg (zus van molenaar), 5. Thea Kemps van de Wijdeven (zus van Mien en Wies), 6 Bertus van Roessel (sigarenwinkel), 7. Harrie van Rozendaal, 8. Wies van Raamsdonk, 9. Marius Knicknie (St. Michielsgestel), 10. Rein Bolsius, 11. Toon van Roessel (broer van Nol), 12. Ria van Raamsdonk, 13. Henry Doreleijers, 14. Nol (contente mens) van Roessel, 15. Zus van Schaaijk Rozendaal, 16. Andre van den Akker of Albert Peijnenburg, 17. Herman van Schaaijk, 18. Tijn Peijnenburg (bakker), 19. Mien Dorelijers van de Wijdeven, 20. Hans Bolsius, 21. Martien van Tartwijk.
Rij B: 1 Wies Duffhues van de Wijdeven, 2. Jet Hendriks (Den Bosch), 3. Jan van Roessel (bakker en broer van Nol), 4. Bertus van Tartwijk (broer van Martien), 5. Bennie Aarts, 6. Hannie van Dijk de Wit (zus van Broer), 7. Andre van den Akker, 8. Dora van Heeswijk, 9 Broer of Gerard de Wit, 10. Jose Bolsius,
Rij C: 1. Bertha van Weert van Rozendaal, 2. Mia van Liempd.

De Hopbel ca.1942 op de Sportparkweg.

Sportparkweg 1941[bewerken]

In 1941 (voorzitter is dan Henri Doreleijers t/m 1945) word het veld aan de Sportparkweg (ongeveer tussen de Pauluskerk en de Bernhardstraat) geopend.
Op deze locatie liggen ook de voetbalvelden. Een eigen kleedaccommodatie was er niet maar bij speciale gelegenheden mocht gebruik worden gemaakt van de houten barak van de voetbalclub.
In 1948 wordt er voor hfl. 3.100,- een tweede veld aangelegd.
Oud Hopbeller Rein Bolsius wint in 1948 met het Nederlands team met 3-1 van Frankrijk. Rein maakt een van de doelpunten. Op de Olympische Spelen in Londen speelde hij ook mee tegen Zwitserland.

Ca.1942 op de Sportparkweg
Rij A: 1. Karel van Raamsdonk, 2. Hans Bolsius, 3. Andre van den Akker,
Rij B: 1 Berta van Weert Rozendaal, 2. Dora van Heeswijk, 3. Jan Geerkens, 4. Jan van Roessel, 5. Zus van Schaijk Rozendaal, 6. Hannie de Wit, 7. Dre van den Akker, 8. Nol van Roessel,
Rij C: 1. Siena van Rozendaal, 2. Wim van Bussel, 3. Leo van Rozendaal (donkere trui),
Rij D: 1. Herman van Schaijk, 2. Harrie van Rozendaal, 3. Ans Jeuken (dochter van directeur postkantoor), 4. Toon van Roessel, 5. Nico van Roessel, 6. Wies Duffhues Wijdeven, 7. Bertus van Roessel, 8. Henk van Roessel (donkere trui).

Hoogtepunten en dieptepunten[bewerken]

Ook de Hopbel had naast hoogtepunten ook dieptepunten. Slechte accommodaties, veel bestuursmutaties, weinig ledenaanwas en slecht bezochte vergaderingen.
Dankzij weinigen, waaronder Jan van Roessel (voorzitter 1951 t/m 1955), werd de vereniging in stand gehouden en kon een dreigende liquidatie in 1950 voorkomen worden.
In de jaren vijftig telde de vereniging zo´n zeventig leden die zelf het gras maaiden en zelfs de lijnen trokken tot in de zeventiger jaren.
Bestuursvergaderingen duurden vaak niet langer dan een half uurtje waarna er alle tijd was voor toepen, zwikken en rikken.
Op 1 mei 1950 wordt aan de Deken Baekersstraat ter hoogte van de Pastoor van Geldropstraat een nieuw veld in gebruik genomen. Voor de huurprijs van hfl. 175,- beschikt de club ook over een houten keet waar men zich kan omkleden en met behulp van enkele zinken teiltjes kan wassen.
In 1968 bestond het bestuur uit vijf leden, een technische commissie van vijf leden een jeugdleiding van drie leden een materiaalcommissaris en iemand die het clubblad verzorgde. Er waren 4 heren- en 3 damesteams evenals 2 jongens- en 1 meisjesteam.
In 1970 wordt het tweehonderdste lid welkom geheten, worden er hockeykampen georganiseerd en wordt er een nieuwe accommodatie aan de Wilhelminalaan (ca. 200 mtr hemelsbreed) gebouwd. Op 2 oktober 1971 vind de officiële opening plaats van de vier velden met kleedlokalen en voor het eerst een eigen clubhuis.
In 1982 werken 47 kaderleden in diverse commissies, zijn er 8 heren- en 5 damesteams evenals 13 jongens- en 14 meisjesteams en er nemen 18 teams deel aan de zaalhockeycompetitie.
Op 25 september wordt het nieuwe hockeypaviljoen "D´n Hopstek" geopend. Tot die tijd hebben de hockeyers en tennissers een gezamenlijk paviljoen.
Maart 1985 wordt het kunstgrasveld opgeleverd. De promotie van heren 1 naar de eerste klasse kan op geen beter moment plaatsvinden.

De Hopbel ca. 1942 op de Sportparkweg voor het kleedlokaal van voetbalclub Schijndel

Europalaan 1957[bewerken]

Op 15 augustus 1957 gaat de club flink vooruit met twee velden aan de Europalaan waar het complex gedeeld wordt met voetbalclub RKSV Schijndel.
De hockeyclub heeft dan de beschikking over een kleedlokaal voor de dames en een voor de heren. Beiden voorzien van een wasbak maar nog geen douche.
Het clubhuis is op dat moment nog steeds Amicitia wat ook blijft tot 1967. Daarna wordt Hotel De Zwaan het clubhuis tot 1971.

ca. 1942 op de Sportparkweg voor het kleedlokaal van voetbalclub Schijndel.
Prrsonen op de voorgrond: 1. Hans Bolsius, 2. Ans Jeuken, 3. Henk van Roessel, 4. Toon van Roessel.
Personen rechts op achtergrond die naar de fotograaf kijken: 5. Bertus van Tartwijk, 6. onbekend, 7. onbekend.


De Hopbel ca.1942 op de Sportparkweg.

ca. 1942 op de Sportparkweg.
Rij A: 1. Harrie van Rozendaal, 2. Siena Knops Rozendaal, 3. Nol van Roessel, 4. Zus van Schaijk Rozendaal, 5. Jan van Roessel, 6. Berta van Weert Rozendaal, 7. Leo van Rozendaal, 8. Nico van Roessel, 9. Henk van Roessel.
Rij B: 1. Toon van Roessel, 2. Bertus van Roessel.De Hopbel ca. 1942 op de Sportparkweg.

ca. 1942 op de Sportparkweg
1. onbekend, 2. Henk van Roessel, 3. Harrie van Rozendaal, 4. Gerard de Wit, 5. Bertus van Roessel, 6. Leo van Rozendaal, 7. onbekend, 8. onbekend, 9. onbekend, 10. onbekend, 11. onbekend.

.


Damesteam van hockeyvereniging De Hopbel 1 April 1942.

Damesteam van hockeyvereniging De Hopbel 1 April 1942.
Rij A: 1. onbekend, 2. Bep van Roozendaal (geboren 1927), 3. onbekend, 4. onbekend, 5. Onbekend, 6. Onbekend, 7. onbekend.
Rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend.De Hopbel kampioenschap dames 2, 1970.

Kampioenschap dames 2, 1970.
Rij A: 1. Lisette van Venrooij (vermoedelijk), 2. Carina Lomans, 3. José van Kasteren, 4. Ria van Schaaijk , 5. Hannie van Liempd, 6. Margré van der Heijden 7. Yvonne Wouters,
Rij B: 1. Josje Schoenmakers, 2. Mieke van Roessel, 3. Mijntje van Roessel, 4. Marieke Schoenmakers, 5. Bea van Liempd, 6. Hanneke van Roessel.