U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Jansenpark
Jansenpark[bewerken | brontekst bewerken]
Raadsbesluit 13 maart 1970.[1][bewerken | brontekst bewerken]
De heer Mathieu Jansen heeft op 20 februari 1970, bij zijn afscheid als directeur van de Koninklijke Textielfabrieken M. Jansen de Wit N.V. het park met tennisbaan dat tegenover de fabriek is gelegen aan de gemeente geschonken.
De heer Jansen sprak bij de aanbieding van het park de hoop uit dat de gemeente het park als zodanig gedurende tenminste 99 jaren zal willen handhaven.
Raadsbesluit 2 mei 1975.[bewerken | brontekst bewerken]
Uitbreiding Jansenpark en de aanleg van straten in de nabijheid van dit park alsmede de bouw van woningen.
Monumenten Inventarisatie Project 1990.[2][bewerken | brontekst bewerken]
Park
Cultuurhistorische waarde.
Twee jonge lindes, één voor Beatrix 50e verjaardag. Eén voor Juliana's 80e verjaardag.
Het geheel is omzoomd door paardekastanjes, het is een langgerekt wandelpark met grindpaden.
Een bronzen beeld van bekend oud vrouwtje, de "Kousenbreister".
Een Japanse noteboom, geplant voor 20.000e inwoner.
Twee venijnbomen.
De bustes staan sinds een jaar hier, eerst in de fabriek.
Een bronzen plaquette en twee bronzen bustes op rij waarop staat MHC Jansen 1894 - 1929. Maker: Gerard van Aalst
De grootste buste is aan de achterzijde gesigneerd door: Roovers.
De middelste aan de zijkant door P. Roovers, 1940.
Gieterij A. Binder te Haarlem.
Het park was eerst kleiner.
Hoorde bij de fabriek aan de overkant (nu nieuwbouw).
Aanvullende informatie:[3][bewerken | brontekst bewerken]
Ooit was het een twee-eenheid, Schijndel en Jansen de Wit. Die verbondenheid beleefde wellicht zijn hoogtepunt toen de Koninklijke Kousen- en Sokkenfabriek Jansen de Wit haar 125-jarig bestaan vierde en daarbij meteen herdacht dat het bedrijf inmiddels 40 jaar in Schijndel was gevestigd. Het was toen, in 1955, dat Schijndel een park cadeau kreeg van het jubilerende bedrijf, het Jansenpark, gelegen recht tegenover de entree van "de Sok" aan de Hoofdstraat.
Van die fabriek is niets gebleven dan herinneringen. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw maakte de slopershamer een einde aan het immense pand met de twee reusachtige schoorstenen dat zolang de Schijndelse skyline domineerde.
Het park is er nog steeds met daarin, bij de entree aan de Hoofdstraat, de beelden van leden van de familie Jansen en het beeld van de Kousenbreister van Niek van Leest.
Achterin het park is verder nog het beeld van de Charmante te vinden, de verbeelding in brons van een personage uit de Camera Obscura van Nicolaas Beets. (het beeld is uit 1989 van Jan Bronner en die noemde het "Van der Hoogen"). Ooit stond er in het park een Mariabeeld en er lag een tennisbaan, nu zijn achterin het park nog altijd de ouderenwoningen te vinden. Inmiddels wordt het park gesierd door wandelpaden en een vijver in de vorm van een kous, het resultaat van een ingrijpende renovatie eind vorige eeuw.
Jansen de Wit was ooit de grootste en vrijwel de enige grote werkgever van Schijndel, een bedrijf waarvan vrijwel elke familie wel iemand ooit werkte. Toen het bedrijf in de jaren tachtig ten onder ging, betekende dat een zware klap voor de Schijndelse gemeenschap. Het was in die tijd dat het Project Anders Werken werd opgezet, een project om de vele werklozen die er toen ineens bijkwamen in Schijndel een zinvolle tijdsbesteding en kans op scholing te bieden. Het bleek een succesvol project dat mede aan de basis heeft gestaan van wat inmiddels is uitgegroeid tot Brede Welzijnsinstelling Het Palet.
Film[bewerken | brontekst bewerken]
Film Jansenpark
Bronnen, noten en/of referenties |