Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Duits Lijntje

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Duits Lijntje in de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Bekendmaking.[bewerken]

Heden nacht van 8 op 9 September 1944 is in het baanvak Schijndel-Veghel wederom een rail opgeblazen. De Duitsche stationschef te Boxtel, in tegenwoordigheid van een Hauptman der Wehrmacht, gelast de Burgemeesters van Veghel en Schijndel als volgt: Ingaande heden, 9 September, moeten elke nacht 20 burgers onder politiegeleide uit elk der gemeenten Schijndel en Veghel om 9 uur (21 uur) aantreden aan de politiebureaux resp. te Schijndel en Veghel. De politie gaat met de 20 burgers het baanvak Schijndel-Veghel bewaken vanaf 22 uur tot 5 uur des morgens.
In het vooruitzicht gestelde straffen: 1 man op de 10, 1 vrouw op de 50, en 1 kind op de honderd worden doodgeschoten, eventueel verhangen op de Markt. Na 8 uur mag niemand meer op straat, anders worden 5 huizen in brand gestoken. De burgerbewakers moeten zijn van de leeftijd tussen 25 en 35 jaar, op de eerste plaats moeten aangewezen worden de rijkste en aanzienlijkste burgers. In verband met de ernst van de toestand en in het belang van de gehele bevolking reken ik er op dat eenieder zich aan de geldende voorschriften zal houden en aan een persoonlijke oproep stipt gevolg zal geven.

Veghel, 9 September 1944. De burgemeester van Veghel".

Film van het Duits Lijntje.