Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Adrian Theodorus Doreleijers (1911 - 1988)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Adrian Theodorus Doreleijers (1911 - 1988)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden huwelijksfeest Doreleijers - Michiels[1][bewerken | brontekst bewerken]

“Van werken ga je niet dood” is het motto dat Dré Doreleijers en Miet Michiels hun gehele leven gehanteerd hebben. En met succes want op dinsdag 6 mei 1986 vieren zij hun 50-jarig huwelijksfeest.
Om 13.30 uur is er een H. Mis in de Sint Servatiuskerk aan de Markt en tussen 18.00 en 19.30 uur een receptie in zaal De Kafmolen aan de Hoofdstraat.
André, Dré voor vrienden en bekenden, werd in 1911 in Duitsland bij Dortmund geboren en kwam op 6-jarige leeftijd naar Schijndel. 35 Jaar werkte hij bij Jansen de Wit en daarna leerde heel Schijndel hem kennen als werknemer bij de PNEM. Dré nam de meterstanden op aanvankelijk elke 2 maanden later 1x per jaar. Toen breidde zijn werkgebied zich ook uit en doorkruiste hij Brabant zoals hij zelf zegt “van Terheijden tot Boxmeer en van Zaltbommel tot Reusel”. Naast zijn werk was en is Dré Doreleijers een verenigingsman. Vele jaren was hij trouw lid van RKSV Schijndel en 16 jaar zat hij in het bestuur van deze vereniging. Ook de EHBO mocht hem tot een van haar meest enthousiaste medewerkers rekenen en hij kreeg dan ook het Zilveren Bondsinsigne. Nog steeds is hij coördinator van de donorpatiënten van het Rode Kruis. Bij dit alles is hij ook nog muzikaal: 16 jaar lid van Vita Nuova en nu bij De Kwinkeleerders. Een orgel staat in de kamer. Als hij na dit alles nog tijd over heeft vult hij die met puzzelen.
Miet en Dré leerde elkaar kennen bij Jansen de Wit, waar zij toen beiden werkten.
Miet kwam van de overzijde van de Zuid-Willemsvaart, het gebied dat nog onder de gemeente Schijndel valt. Daar werd zij in 1913 geboren. Als 11-jarige ging zij al dienen bij een blinde schippersvrouw en later bij een tuinder in Beneden-Leeuwen. Op 16-jarige leeftijd kwam zij bij Jansen de Wit waar zij 8 jaar bleef. Later vond zij een prettige werkkring bij de huishoudelijke dienst van het gemeentehuis. Ook de voormalige Muloschool in de Pompstraat was gedurende 7 jaar haar werkterrein waarbij ze door haar kinderen werd bijgestaan. Handwerken en kaarten vormen haar grote hobby’s. Al 17 jaar is zij een trouwe gast bij het kaarten in het Mgr. Bekkershuis.
Miet en Dré zien terug op een rijkgevuld leven en hebben nog plannen genoeg voor de toekomst. Dré wil zijn memoires nog eens gaan schrijven. De verhalen heeft hij al in zijn hoofd. Zij hopen dinsdag temidden van hun 3 kinderen en 7 kleinkinderen van hun gouden bruiloft een gezellig feest te maken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 1 mei 1986