Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Vita Nuova

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vita Nuova optreden in Boxtel 2005

Gemengd koor Vita Nuova[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht 1958 of 1959 - actief tot op heden
Het koor is opgericht tussen 1958 en 1963 door Dhr. Cor Degreef.
Hij was destijds als zangleraar verbonden aan de Kweekschool (de latere PABO).
Het repertoire van dit koor varieert van serieuze klassieke nummers van Bruch, Haydn en Mendelssohn dat afgewisseld wordt met liederen in ongedwongen sfeer van kerstliedjes tot volksliedjes.

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Cor Degreef - 1958 - .....? (mede-)oprichter
Hans de Laat - 1981 - .....?

Krantenknipsels:[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemengde zangkoor "Vita Nuova" sleepte in juni 1981 weer een eerste prijs in de wacht, nu op het zangconcours in Oisterwijk, zaterdag j.l.
Voor 't eerst onder de bekwame leiding van dirigent Hans de Laat wist dit koor zich te handhaven in de hoogste afdeling. Het zeer moeilijk verplicht nummer "Cantata Domino" van H.L. Hassler en het vrije nummer "Mailied" van F. Mendelssohn Bartholdy werden door het koor "Vita Nuova" onder leiding van de nieuwe dirigent ten gehore gebracht.
Resultaat: een royale eerste prijs!
Na nog enkele koren beluisterd te hebben, keerde het gezelschap terug naar Schijndel alwaar dit koor op zeer vriendelijke wijze door de eigenaar van 't clubhuis de Hopbel ontvangen werd.
De voorzitster liet zeer duidelijk uitkomen dat 't succes te danken was aan de inzet van dirigent en leden. Zij bood de dirigent namens het koor uit erkentelijkheid een fles geestrijk vocht aan en sprak de wens uit dat het koor onder zijn leiding meerdere successen mag boeken.

In 2003 werd het Sint Ceciliafeest met een hapje en een drankje in Grand cafe De Hopbel gevierd.
Dit jaar werden niet minder dan tien koorleden gehuldigd onder wie voorzitter Geert Smits die al dertig jaar lid is.
Truus Dorssers, Ria Ingenbleek, Ad Aarden en Betty Aarden zingen al vijftien jaar bij het koor terwijl dirigent Wil Sep en Peter Sep en Ans van Berkel inmiddels tien jaar bij Vita Nuova zijn.
Marietje den Ouden en Marian Schreuder waren inmiddels alweer vijf jaar lid.

Tijdens het jaarlijkse Ceciliafeest in 2004 werden vijf leden van het oudste gemengde koor van Schijndel in het zonnetje gezet.
Jan Steenbakkers was 45 jaar lid, Tony Steenbakkers en Riek Loermans 30 jaar, Jan Sanders 20 jaar en Roelie van der Donk 5 jaar.