Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Van Tuijllaan

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van Tuijllaan[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1977.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Van Tuijllaan.
Voor meer details klik hier.
Van Tuijllaan.
Voor meer details klik hier.

Thans is begonnen met de aanleg van straten in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan De Borne. Mede om de nagedachtenis aan burgemeester Mr. A.Th.J.H. van Tuijl levendig te houden zouden aan de straten in het onderhavige gebied de namen van de Schijndelse burgemeesters gegeven kunnen worden. Ook uit historisch oogpunt is het van belang dat de namen van de Schijndelse burgemeesters niet verloren gaan. Deze straat is de meest riante en belangrijkste straat van het onderhavige plan.

Mr. Aloysius Theodorus Josephus Henricus van Tuijl werd geboren te Duizel en Steensel (thans Eersel) op 19 maart 1913.
Hij was vanaf 1 juni 1952 tot 28 december 1975 burgemeester van Schijndel.
Hij overleed te Schijndel op 28 december 1975.

Raadsbesluit 9 maart 1979.[bewerken | brontekst bewerken]

Gedeelte Van Tuijllaan wordt Verhagenstraat.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het is met afstand de grootste van alle burgemeesterswegen in wijk Borne en mogelijk daarom is burgemeester Van Tuijl wellicht niet geëerd met een straat maar met een laan. Bijna exact honderd jaar geleden (2013) werd Aloysius Th.J.H. van Tuijl geboren in Duizel. In 1952 werd hij benoemd tot burgemeester van Schijndel. In die functie bleef hij tot zijn dood in 1975, waarna wethouder Gerard van Herpen het burgemeestersambt waarnam tot het aantreden van Gerard Scholten in 1976. De Van Tuijllaan loopt vanaf de Bunderstraat, in het verlengde van de Groeneweg, met een stevige draai richting de Putsteeg. Nog slechts kort geleden kreeg de laan hier een vertakking die eveneens op de Putsteeg uitkomt. De Van Tuijllaan kan gezien worden als de hoofdstroom van het gebied waarvan de overige straten bij- en zijrivieren vormen. De Van Tuijllaan kent een pleintje dat gedomineerd wordt door het beeld Reepmaker, een beeld gemaakt door Mieke Coppens - Frehe. Het beeld past in het rijtje beelden die de start van de Schijndelse beeldenroute markeren en die een aantal oude ambachten in beeld brengen. Voor het beeld heeft Marinus Cromsigt, reepmaker van huis uit, model gestaan. Maar die Marinus was meer dan een ambachtsman. Hij was ook de bijna legendarische speler en regisseur van de Boschwegse Toneelgroep, die tot op zeer hoge leeftijd nog leiding gaf aan het gezelschap. Opvallend verschijnsel in burgemeesterswijk Borne is dat alleen de Janssensstraat officieel "Burg. Janssensstraat" heet. De oorzaak daarvan ligt in de bezwaren die in de raadsvergadering van 19 januari 1979 werden geuit tegen de Janssensstraat. De Janssensstraat zou immers zomaar verward kunnen worden met de Harry Jansenlaan, meende men. Teneinde verwarring uit te sluiten werd de naam van deze straat gewijzigd in Burg. Janssensstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 2 mei 2013