Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Burg. Janssensstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Burg. Janssensstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 9 maart 1979.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Burg. Janssensstraat.
Voor meer details klik hier.
Burg. Janssensstraat.
Voor meer details klik hier.

In de raadsvergadering van 19 januari 1979 zijn bezwaren geuit tegen de naam Janssensstraat in het bestemmingsplan Borne.
De Janssensstraat zou verward worden met de Harry Jansenlaan.
Teneinde de verwarring uit te sluiten wordt de naam van deze straat gewijzigd in Burg. Janssensstraat.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

De straat die de naam van deze burgemeester heeft gekregen ligt verscholen in de wijk Borne. De weg vormt de entree tot dat deel van de wijk dat ligt tussen de Van Tuijllaan en de Putsteeg. De straat begint aan de Van Tuijllaan en loopt dan dood tussen de huizen nadat zij zich vertakt heeft in een kruisvorm. Ooit zou de weg Janssensstraat zonder meer zijn gaan heten, maar omdat men verwarring vreesde met de Harry Jansenlaan, kreeg de weg de toevoeging "Burgemeester".
Johannis Joseph Janssens werd op 2 september 1870 geboren in Deurne, waar hij opgroeide in herberg De Gouden Leeuw, en was burgemeester van Schijndel van 1919 tot 1937. Hij overleed te Heeze op 10 juli 1952. Jan Janssens was volgens wikipedia in een bijdrage van onder andere Henk Beijers, de zoon van de gemeentesecretaris van Deurne. Die werd D'n Bismarck genoemd, ook al droeg hij, in tegenstelling tot zijn zoon, geen snor. Voor zover bekend is Jan Janssens de enige snordragende burgemeester van Schijndel geweest, naast natuurlijk Bernardus Johannes Hulshof. Maar deze laatste was slechts een jaar burgemeester in Schijndel, van 15 februari 1889 tot 1 april 1890. Vanwege zijn korte ambtsperiode is hem waarschijnlijk een straatnaam onthouden.
De loopbaan van Janssens begon op de secretarie van Deurne waarna hij in 1907 werd aangesteld als burgemeester van Vlierden. Daar zou hij tevens het ambt van gemeentesecretaris gaan uitoefenen. Als bijzonderheid wordt vermeld dat bij dit alles Jan Janssens fanatiek lid bleef van de Deurnese fanfare. Vermeldenswaard is zeker het feit dat Janssens in ieder geval een deel van zijn opvoeding hier in de buurt genoot. Hij was namelijk een jaar op kostschool in Sint-Michielsgestel. Meest bijzondere avontuur van de latere burgemeester zal ongetwijfeld de pelgrimstocht zijn geweest die hij in 1903 ondernam naar het toen nog zeer ver weg gelegen Rome.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 3 mei 2012