Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Verhagenstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verhagenstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1977.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Verhagenstraat 01.
Voor meer details klik hier.
Verhagenstraat 01.
Voor meer details klik hier.

Thans is begonnen met de aanleg van straten in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan De Borne. Mede om de nagedachtenis aan burgemeester Mr. A.Th.J.H. van Tuijl levendig te houden zouden aan de straten in het onderhavige gebied de namen van de Schijndelse burgemeesters gegeven kunnen worden. Ook uit historisch oogpunt is het van belang dat de namen van de Schijndelse burgemeesters niet verloren gaan. Deze straat is de meest riante en belangrijkste straat van het onderhavige plan.

P.A. (Peter) Verhagen geboren te Schijndel op 3 november 1823 was burgemeester van 1874 tot 1889.
Hij nam ontslag per 1 januari 1889 en overleed te Schijndel op 18 maart 1905.

Raadsbesluit 9 maart 1969.[bewerken | brontekst bewerken]

Gedeelte Van Tuijllaan wordt Verhagenstraat.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Verhagenstraat is een straat die vanaf de Van Tuijllaan met een bocht, op een bijna heimelijke wijze, naar de Mandersstraat loopt. Een rustige, fraaie straat in de wijk Borne met veel groen en grote huizen aan de rand van de bebouwde kom. Het is een weg die de naamgever van de straat eer aandoet. Pieter Verhagen, burgemeester van Schijndel van 1874 tot 1889, was een opmerkelijk man, iemand die niet alleen als bestuurder een rol speelde maar die ook op andere terreinen het voortouw nam. Vorig jaar (2011) verscheen er een boek van de hand van Lex Kamp en Henk van den Brand, leden van de Schijndelse heemkring, over deze bijzondere figuur. Zij schetsen een man die betrokken was bij zijn gemeente. "De confrontatie met de armoede in zijn woonplaats en gemeente is zeer zeker een van de belangrijkste redenen geweest voor de stichting van de aan hem verbonden fundatie, waarbij hij een groot deel van zijn nalatenschap ter beschikking stelde voor de armoedebestrijding in Schijndel", zo schrijven zij. Burgemeester Verhagen is ook de man die in Schijndel de roem van zeekapitein Jan van Amstel bezong. In zijn tijd werd nog aangenomen dat Van Amstel in Schijndel geboren was en Verhagen deed er alles aan om Van Amstels roem te verbinden aan Schijndel. Dat culmineerde in 1892 in de oprichting van het bekende monument met de bezem dat nu te pronken staat aan de Jan van Amstelstraat. In het boekje zijn ook opgenomen de afbeeldingen van tekeningen en schilderijen die Verhagen maakte van onder andere het woonhuis van Jan van Amstel, De Steenen Kamer, en enkele andere bijzondere gebouwen in Schijndel. Het boekje is nog verkrijgbaar.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 6 december 2012