Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Stichting P.A. Verhagen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Arnoldus Verhagen in Schijndel geboren op 3 november 1823.

Opgericht 1903- actief tot op heden.

Burgemeester Verhagen bij het op zijn initiatief opgerichte monument van Jan van Amstel (29-6-1897 onthult)

In 1903 geeft oud-burgemeester P.A. (Peter) Verhagen de Bossche monseigneur W. van de Ven te kennen een stichting te willen starten. De burgemeester, die bekend staat als de meest sociale en gulle burgemeester van het dorp, was Schijndels eerste burger van 1874 tot 1889. Toen de stichting in 1903 toestemming kreeg van het bisdom, schonk Verhagen al zijn bezittingen aan de stichting. Hij paste zijn testament aan en bij zijn dood in 1905 erfde de stichting drie woonhuizen, een aantal boerderijen en ruim vijftig hectare grond in Schijndel. Na honderd jaar zijn deze allemaal nog in het bezit van de stichting.
Het bestuur heeft altijd uit 5 leden bestaan, drie provisors (bevoegd zaakbezorgers) en twee bestuursleden. De provisor zorgt ervoor dat de bezittingen gewaarborgd worden. De boerderijen en huizen worden verhuurd en de gronden worden verpacht.
Het is een zogenaamde stille stichting precies zoals Peter Verhagen het wilde. Hij wilde mensen helpen en goede doelen steunen. Verder niets.