Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gerardus van Dijk (1889 – 1984)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerardus van Dijk
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus van Dijk
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 16 januari 1889
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 14 augustus 1984
Partner(s) Hendrika van Esch
Beroep(en) klompenmaker

landbouwer

Bidprentje Hendrika van Esch (1893-1984).

Gerardus van Dijk (1889 – 1984)[bewerken | brontekst bewerken]

Gerardus van Dijk werd geboren op 16 januari 1889 in Schijndel (Vogelenzang), zoon van Francis van Dijk geboren in Schijndel (1858 – 1932) van beroep klompenmaker/ landbouwer en Johanna Maria Oerlemans geboren in Liempde (1853 – 1922), als derde kind in een gezin met zes kinderen waarvan er een dood werd geboren. Gerardus, van beroep klompenmaker/ landbouwer, overleed op 14 augustus 1984 in Schijndel.

Gerardus van Dijk trouwde op 19 november 1915 in Schijndel met Hendrika van Esch.

Hendrika van Esch werd geboren op 9 juli 1893 in Schijndel, dochter van Adriaan van Esch geboren in Sint Michielsgestel (1837 – 1905) van beroep landbouwer en Pieternel van Weert‏‎ geboren in Schijndel (1860 – 1944), als jongste kind in een gezin met zes kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed. Hendrika overleed op 11 april 1984 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Gerardus en Hendrika:

  1. Franciscus werd geboren op 12 februari 1916 in Schijndel (Steeg), overleed op 23 september 1944 in Schijndel (oorlogsslachtoffer).
  2. Anna Adriana werd geboren op 12 december 1917 in Schijndel (De Kluis), trouwde op 23 april 1942 in Schijndel met Hendricus Heesakkers geboren in Erp (1920 – 2012). Anna overleed op 22 april 1998 in Veghel.
  3. Johannes Marinus werd geboren op 24 april 1919 in Schijndel, trouwde met Wilhelmina Heesakkers geboren in Schijndel (1915 – 1990). Johannes overleed op 13 juli 1996 in ’s-Hertogenbosch.
  4. Petrus (Piet) werd geboren op 25 juni 1921 in Schijndel, trouwde met Lambertha (Bertha) van der Spank geboren in Berlicum (1923 – 2002). Piet overleed op 9 oktober 2008 in Sint Oedenrode.
  5. Christina Jesualda werd geboren op 25 december 1923 in Schijndel, overleed op 6 februari 1924 in Schijndel.
  6. Gerrit werd geboren op 1 juli 1925 in Schijndel, trouwde met Ardina Maria (Dien) van Heeswijk. Gerrit overleed op 11 april 1991 in ’s-Hertogenbosch.
  7. Christiaan werd geboren op 29 april 1928 in Schijndel, overleed op 29 mei 1928 in Schijndel.

Gouden huwelijksfeest Van Dijk – Van Esch[1][bewerken | brontekst bewerken]

Volgende week dinsdag 23 november 1965 gedenken Gerardus van Dijk en Hendrika van Esch de dag waarop zij vijftig jaar geleden in het huwelijk traden. Dat belooft feest te worden in de Meijgraaf want de krasse oudjes, respectievelijk 76 en 72 jaar, staan er op dit feest echt mee te maken terwijl de kinderen en een actief buurtcomité voor de nodige omlijsting zullen zorgen.
Het bruidspaar dat nog geniet van een zeer goede gezondheid heeft een feest echt verdiend want zij hebben er hard voor moeten werken in hun tijd.
Van Dijk zelf kwam uit Gemonde en begon op 12-jarige leeftijd als boerenknecht bij de familie Oerlemans op de Schoot. Tijdens de mobilisatie 1914-1918 droeg hij drie jaren het militaire tenue en kwam weer terug bij Oerlemans doch leerde er nu klompen maken. Daar is hij ongeveer 33 jaren werkzaam geweest en hield er mee op toen hij ongeveer 50 jaar oud was. Hij legde zich toen toe op het boeren hetgeen nu eenmaal zijn liefhebberij was en vestigde zich in het boerderijtje in de Langstraat destijds aan de achterzijde begrensd door de Plak aan het Spoor. Dat was rond 1920 en woonde er elf jaren. Toen werden de kinderen groter waarvan ook enkele in de klomp gingen en zag toen kans de boerderij Langstraat 47 te kopen. Hier kreeg Van Dijk volop gelegenheid zich uit te leven in het boerenbedrijf. Zoetjesaan werd hem het bedrijf evenwel te groot en met zijn zestigste jaar zag hij kans het huidige pand te kopen: Meijgraaf 2. Hierbij is ongeveer een halve hectare grond en hier slijt het bruidspaar de oude dag terwijl men nog volop bezigheid heeft in de grote goed onderhouden tuin.
Zoals gezegd kwam de bruidegom uit Gemonde doch Hendrika van Esch is een echte Schijndelse en was een dochter van Adr. van Esch – van Weert destijds wonende op het huidige adres Plein 10. Daar heeft zij altijd meegewerkt in het boerenbedrijf.
Het gouden paar telde 10 kinderen, waarvan nog 7 in leven. De oudste zoon sneuvelde destijds in 1944 bij oorlogshandelingen hier in de Langstraat vlak bij huis. Thans telt men reeds 22 kleinkinderen en zelfs 1 achterkleinkind. De buurt en de kinderen zullen natuurlijk zorgen dat dit gouden feest op waardige wijze wordt gevierd alhoewel het toch moeilijk zal zijn voor de gouden koets om de oudjes aan de deur op te halen want hun huis staat nog niet direct aan de harde weg door zekere omstandigheden.
Het dagadres is de zaal “De Lindeboom”, Toon Bolsiusstraat 47, alwaar gelegenheid tot feliciteren is op dinsdag 23 november aanstaande des namiddags van 1.30 tot 2.30 uur. Ongetwijfeld zullen velen hiervan gebruik maken.

Dinsdag 23 november jongstleden is voor de nog zeer krasse oudjes Ger. van Dijk (76 jaar) en Hendr. van Esch (72 jaar) een werkelijk onvergetelijke dag geworden want beiden hebben de gehele dag in het middelpunt van de belangstelling gestaan en beiden hebben de voor hun gemaakte dag volop kunnen meevieren in beste gezondheid.
De dag begon met een H. Mis in de oude parochiekerk van St. Servatius. Het ijverige buurtcomité had voor een passende versiering van het ouderlijk huis Meijgraaf 2 gezorgd en tevens voor een feestelijke stoet naar de kerk. Voorafgegaan door bruidjes en bruidsjonkers alsook een deputatie van de buurt volgde de bruidswagen met een grote gouden kroon en talrijke volgwagens met naaste familieleden. Na afloop van de kerkelijke plechtigheid vertrok de stoet naar de feestzaal van de fa. Schoots – van de Westelaken. Na het ontbijt kreeg de buurt gelegenheid om het gouden bruidspaar van de Meijgraaf en naaste omgeving te complimenteren en dit werd voortreffelijk gedaan door een paar bruidsmeisjes. In een keurige samenspraak waaraan de medewerking van enkele dames natuurlijk niet vreemd was brachten zij de gelukwensen namens de buurt over aan het gelukkige gouden paar. Tevens boden zij een prachtige televisietafel aan.
In de namiddag volgde in De Lindeboom een zeer druk bezochte receptie waarbij naast een zeer groot aantal familieleden, nieuwe en oude kennissen onder andere ook aanwezig waren namens de oude parochie, kapelaan Van Leeuwen en namens de parochie O.L.V. van de H. Rozenkrans, kapelaan Maas. Verder dokter Metz, praktisch de gehele familie Oerlemans, waar de Van Dijks vele jaren werkten en vele anderen. Na afloop getuigde het grote aantal cadeaus en bloemen het medeleven van velen met het gouden paar.
Later op de avond kwam de Kon. Harmonie St. Cecilia de gebruikelijke serenade brengen onder leiding van de heer M. de Laat. Namens het hoofdbestuur sprak de heer J.M. v.d. Zanden het bruidspaar en familieleden toe. Spreker vermoedde niet dat het op 23 november 1915 zo koud was als momenteel en vandaag heeft u geen zon gezien doch vermoedelijk heeft de zon vandaag toch blijmoedig in uw hart geschenen. Toen u trouwde in 1915 was het tijdens de oorlog 1914-1918 en waren de lasten zwaar. Uw gezin breidde zich uit en er moest toen zwaar en hard gewerkt worden en de zorgen waren groot. Alhoewel bij de laatste oorlog een van uw kinderen het leven kostte zijn jullie toch blijmoedig door het leven gegaan. U was een voorbeeld voor heel Schijndel en daarom hebben bestuur en leden van de Harmonie gemeend u deze serenade te moeten brengen. Nadat het hoofdbestuur het gouden paar persoonlijk had gefeliciteerd bracht de harmonie nog een “Lang zullen ze leven” ten gehore, waarna de heer Doreleijers namens het gelukkige gouden paar dank bracht voor de serenade bij dit mooie 50-jarige huwelijksfeest. Zoals u ziet zijn de oudjes er zeer mee dat de harmonie nog eens zou mogen terugkomen bij het diamanten feest. Nadat de harmonie in de zaal nog enkele nummers ten beste had gegeven en afmarcheerde voegde zich de gehele buurt bij de feestvierenden en onder de vrolijke tonen van een prima orkest bleef er daar in “De Lindeboom” de stemming best tot in de late uurtjes. De familie Van Dijk – Van Esch heeft een gouden huwelijksfeest op waardige en prettige wijze gevierd en zoals begrijpelijk is het voor het gouden paar een onvergetelijke dag geworden die zij zich niet hadden kunnen indenken, aldus hun zeggen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 19 en 26 november 1965