Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Kluis

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kluis[1][bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit kerktoren het gebied "De Kluis" gezien, de oude kastanjeboom voor slagerij en bakker Doyen.
Voor meer details klik hier.

Het oude dorpsplein nabij de kerk, genaamd “die Cluse, Cluijsstat” of Kluis, was een plaats van samenkomst van het vee bij de daar gelegen drenkkuil, van waaruit ze dan naar de gemeenschappelijke weidegebieden trokken. Het is niet onmogelijk dat op genoemd dorpsplein, die omheinde ruimte, eertijds een stenen gebouw was opgetrokken. Het zou het stamhuis van de oude adellijke familie van Schijndel, de eerste heren van het dorp, geweest kunnen zijn.
Een oude “paddenpoel” nabij de kerk en het feit dat bij de aanleg van de markt “grachtsporen” zijn ontdekt, zou hier mogelijk op kunnen wijzen.
Het oude centrale dorpsplein, waarvan een belangrijk deel van de grond aan de kerk toebehoorde, kan in ieder geval bogen op een zeer hoge ouderdom. Bij de Kluis heeft een van de brandkuilen gelegen. Kerk en Kluis zijn in het verleden onafscheidelijk met elkaar verbonden geweest. In alle archiefbronnen komt de Kluis terug, met als oudste schrijfvariant “cluse”.Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndel historische verkenningen