U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Albertus van Engeland (1892 – 1980)
Albertus van Engeland (1892 – 1980)[bewerken | brontekst bewerken]
Albertus van Engeland werd geboren op 14 september 1892 in Schijndel (Vossenberg), zoon van Leonardus (Bernardus) van Engeland geboren in Schijndel (1854 – 1922) van beroep klompenmaker/ landbouwer en Catharina Krol geboren in Sint Michielsgestel (1857 – 1929), als achtste kind in een gezin met dertien kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Albertus, van beroep dagloner, overleed op 17 januari 1980 in Vught.
Albertus van Engeland trouwde op 22 oktober 1914 in Schijndel met Johanna van Erp.
Johanna van Erp werd geboren op 10 mei 1896 in Berlicum, dochter van Marinus van Erp geboren in Berlicum (1865 – 1940) van beroep landbouwer/ arbeider en Theodora Maria Mauriks geboren in Schijndel (1862 – 1945), als zesde kind in een gezin met elf kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Johanna overleed op 24 mei 1975 in Schijndel.
Kinderen uit het huwelijk van Albertus en Johanna:
- Catharina (Toos) werd geboren op 17 februari 1915 in Schijndel (Houterd), trouwde op 28 juni 1937 in Schijndel met Leonardus Hendrikus van Goch geboren in Schijndel (1913 - 1988). Toos overleed op 10 december 1990 in Burlington (Ontario, Canada).
- Maria Theodora werd geboren op 14 juni 1917 in Schijndel (Vossenberg), trouwde op 17 juli 1940 in Schijndel met Joannis Wilhelmus van Orsouw geboren in Heesch (1915 – 1994). Maria overleed op 24 december 1961 in Schijndel.
- Leonardus (Leo) werd geboren op 12 augustus 1919 in Schijndel (Molendijk), trouwde op 12 januari 1944 in Schijndel met Lamberta Paulina (Bertha) Sleutjes geboren in Rosmalen (1922 – 2011). Leo, van beroep timmerman, overleed op 28 november 1997 in ’s-Hertogenbosch.
- Adriana Martina (Sjaan) werd geboren op 7 juli 1921 in Heeswijk, trouwde op 9 april 1944 in Schijndel met Wilhelmus Antonius Verhaag geboren in Cuijk en Sint Agatha (1917). Sjaan overleed op 10 december 2011 in Boxmeer.
Gouden bruiloft Van Engeland – Van Erp[1][bewerken | brontekst bewerken]
Op dinsdag 27 oktober 1964 zal het vijftig jaar geleden zijn dat A. van Engeland en J. van Erp uit de Voortstraat in het huwelijk traden. Dit gedenkwaardige feit zal op vrijdag 30 oktober aanstaande in zaal De Lindeboom feestelijk herdacht worden in grote familiekring, want er zijn 7 kinderen (een dochter is enkele jaren geleden overleden), 30 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Een dochter, Toos, is geëmigreerd naar Canada maar deze zal op het grote feest aanwezig zijn met dochter en kleindochter, zodat we op die dag vier geslachten in vrouwelijke lijn bijeen zullen zien.
Thans geniet het gouden paar (hij is 72 en zij 68) van een rustige, gezonde oude dag in een mooi huis in de Voortstraat. Hier hebben zij niet altijd gewoond. De eerste huwelijksjaren woonde het paar in een huisje in de Vossenberg. Dat deed een huur van 35 cent per week. Daarna werd in dezelfde omgeving een huis betrokken van f. 35,-- per jaar. Het paar kwam steeds in betere doen en al gauw trok het in het grote molenhuis op de Molendijk. Daarna kocht het een huis in Heeswijk. Dit was in 1920. Na een zevental jaren trok men weer naar de Houterd om in 1934 zelf een huis te bouwen in de Voortstraat hetwelk sindsdien aan de wooneisen van het gezin Van Engeland voldaan heeft.
Deze gestadige trek naar een beter is te verklaren uit het groeiend vakmanschap van de man. In de mobilisatietijd verdiende hij een karig soldij. Daarna kwam hij in de Molenheide op de steenoven waar toen de binnenwerkers gebakken werden voor het spoorweg bouwbedrijf te Utrecht. Hij moest de stenen uit de oven halen wat een warm werk was en navenant niet betaald werd. De steenoven ging over naar het spoorweg bouwbedrijf en Van Engeland kwam in de timmerfabriek terecht als machinaal houtbewerker. Dit is hij gebleven totdat in 1952 het spoorweg bouwbedrijf naar Maarssen overgeplaatst werd. Tot zijn pensioen heeft hij toen nog bij J. v.d. Westelaken gewerkt.
Bruid en bruidegom zijn beiden nog goed gezond en willen de 60- en 70-jarige bruiloft eventueel ook nog vieren.
Vooralsnog zal volgende week vrijdag op 50 huwelijksjaren geklonken worden na een H. Mis van dankbaarheid om 9.30 uur in de parochiekerk van de H. Servatius.
Onder grote belangstelling vierde het bruidspaar A. van Engeland – Van Erp vorige vrijdag haar gouden huwelijksfeest. Een feestelijke stoet van bruidjes begeleidde ’s morgens het gouden paar met alle kinderen en bijna alle kleinkinderen naar de parochiekerk van St. Servatius waar deken Van Dijk een plechtige H. Mis van dankbaarheid opdroeg. ’s Middags werd een druk bezochte receptie gehouden waarop we onder meer zagen: burgemeester Van Tuijl, deken G. van Dijk met zijn kapelaans en ook pastoor C. Vinken. Het bruidspaar werd bedolven onder de bloemen en vele waardevolle cadeaus. ’s Avonds bracht de Kon. Harmonie St. Cecilia de gebruikelijke serenade waarbij dokter H. Verstraaten de toespraak hield. Intussen waren de buurtgenoten die voor een goede organisatie van het feest hadden zorg gedragen verschenen en boden bij monde van de heer Van Aspert een gashaard aan. Voor het bruidspaar is het een onvergetelijke dag geworden die maar te vlug voorbijging.
Diamanten huwelijksfeest Van Engeland – Van Erp[2][bewerken | brontekst bewerken]
Maandag 28 oktober 1974 zullen bij Huize Lidwina aan de Jan van Amstelstraat de vlaggen wapperen, want op die dag wordt daar een zeldzaam feest gevierd. Op aanstaande maandag zal het 60 jaar geleden zijn dat Albertus van Engeland (82) en Johanna van Erp (78) in het huwelijksbootje stapten.
Hun eerste huwelijksjaren beleefden zij in het oude Molenhuis staande in de Molenheide nabij het tegenwoordige café De Meulen. Vandaar verhuisden zij naar den Houterd.
De diamanten bruidegom kwam daardoor dichter bij zijn werk te wonen want hij werkte toen, zoals hij vertelde, op de steenfabriek onder Boland. Hij bleef ook daar werken toen dit bedrijf overging naar het spoorwegbouwbedrijf.
De Voortstraat telde dit diamanten echtpaar onder haar eerste bewoners en daar bleven zij wonen tot voor kort toen zij naar Huize Lidwina verhuisden om daar hun leven verder rustig te beleven.
Het huwelijk werd gezegend met 4 kinderen, die behalve in Schijndel naar verschillende plaatsen zijn uitgezworven. Een dochter emigreerde met haar gezin naar Canada. Maar deze komt ook naar Schijndel voor dit diamanten feest. Eenmaal is het diamanten paar in Canada op bezoek geweest.
Tezamen met kinderen, klein-, achterkleinkinderen en familie zal het paar de feestdag inzetten met een eucharistieviering in de kapel van Huize Lidwina. Ook de verdere feestdag, met een receptie van 5 -7 uur wordt op Huize Lidwina doorgebracht. “Ik heb er toch wel een beetje schrik van, aldus de diamanten bruid, ze maken er toch zoveel drukte op”.
Maar wat wil je, een echtelijk verband van 60 jaar kun je toch niet zomaar voorbij laten gaan, zeker niet nu beide, gezond maar wel geplaagd door ouderdomsgebreken, in staat zijn de bereikte mijlpaal feestelijk te herdenken. Ongetwijfeld zullen vele vrienden en kennissen deze dag naar Huize Lidwina gaan om dit diamanten echtpaar hun gelukwensen aan te bieden. Een natuurlijk zal onze Koninklijke Harmonie Sint Cecilia van de partij zijn.
Bronnen, noten en/of referenties |