Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Marinus Verhagen (1913 - 1994)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marinus Verhagen
Persoonsinformatie
Volledige naam Marinus Verhagen
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 24 juni 1913
Overl.plaats ’s-Hertogenbosch
Overl.datum 28 juni 1994
Partner(s) Maria Johanna (Maria) van den Broek
Beroep(en) opperman
Bidprentje Marinus Verhagen (1913 - 1994).jpg

Maria Johanna van den Broek (1917 - 2002).jpg

Marinus Verhagen (1913 – 1994)

Marinus Verhagen werd geboren op 24 juni 1913 in Schijndel (Vossenberg), zoon van Johannes Verhagen geboren in Schijndel (1887 – 1983) van beroep klompenmaker/ dagloner/ fabrieksarbeider en Helena van Engeland geboren in Schijndel (1885 – 1922), als tweede kind in een gezin met acht kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed en een dood werd geboren. Marinus, van beroep opperman, overleed op 28 juni 1994 in ’s-Hertogenbosch.

Marinus Verhagen trouwde op 4 mei 1934 in Schijndel met Maria Johanna van den Broek.

Maria Johanna (Maria) van den Broek werd geboren op 20 februari 1917 in Schijndel (Boschweg), dochter van Johannes van den Broek geboren in Schijndel (1875 – 1950) van beroep fabrieksarbeider/ dagloner en Francina Duijts geboren in Schijndel (1878 – 1931), als jongste kind in een gezin met elf kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Maria overleed op 4 mei 2002 in ’s-Hertogenbosch.

Kinderen uit het huwelijk van Marinus en Maria:

  1. Leonardus Franciscus (Leo) werd geboren op 27 september 1934 in Schijndel, trouwde met Petronella Teraa geboren in Schijndel (1934 – 1999), hertrouwde met Riek Swanenberg geboren in Rosmalen (1916 – 1993). Leo overleed op 7 juni 1999 in ’s-Hertogenbosch.
  2. Francisca Hendrica Johanna (Francien) werd geboren op 30 juni 1937 in Schijndel, trouwde op 12 januari 1961 in Schijndel met Johannes Adrianus (Jan) Brus geboren in Schijndel (1933 – 1991). Francien overleed op 8 januari 2011 in Veghel aan de gevolgen van kanker.
  3. Jo getrouwd met Jan Eijkemans.
  4. Ans getrouwd met Piet van Gerwen.
  5. Jan getrouwd met Hanny van Amstel, hertrouwd met Johanna Maria Elisabeth (Joke) van Eindhoven, hertrouwd met Anna Maria Helena (Mieke) de Bitter.
  6. Mary getrouwd met Will Mettler.
  7. Maria getrouwd met Paul Schepers.
  8. Sjannie dood geboren op 23 november 1958 in Schijndel.
  9. Hans getrouwd met Hetty van Uden.

Gouden bruiloft Verhagen – van den Broek[1]

Op vrijdag 11 mei 1984 hopen Marinus Verhagen en zijn vrouw Maria v.d. Broek hun gouden bruiloft te vieren temidden van 4 zonen, aangetrouwde kinderen en 12 kleinkinderen. Het echtpaar woont al 33 jaar op het adres Molendijk 85, waar ze het erg naar de zin hebben. Het was vroeger het ouderlijk huis van de gouden bruid, haar ouders hadden daar een café. Daar er zes dochters waren en geen schoonzoon die in de horeca wilde werd het café gesloten en de zaak verbouwd. Intussen was het wel het clubhuis van de kruisboogvereniging De Heidebloem, die nu op de Boschweg is gevestigd. Voetbalvereniging Ever Quick, dat nu Avanti is, en waar de gouden bruidegom lid van was, was daar ook gevestigd.
Het is wel leuk te weten dat Marinus, die ook op de Molendijk woonde, Maria al een poosje langer kende voor zij in het huwelijksbootje stapten. Maria was korte tijd werkzaam bij Jansen de Wit en Marinus, na enkele jaren in de bouw te hebben gezeten, werkte 35 jaar bij Bolsius. Het kaarsen gieten gebeurde nog niet machinaal en er zijn heel wat gotische en sierkaarsen uit de handen van Marinus gekomen. Er werden destijds ook beelden van gips en klei gemaakt bij Bolsius. Mariabeelden en H. Hartbeelden voor kerken en gezinnen. Daar is Marinus Verhagen 3 jaar mee bezig geweest.
Zoals gezegd wonen ze graag aan de Molendijk, zij hebben veel goede buren die ongetwijfeld de woning van de feestelingen zullen versieren op 11 mei.
Beiden zijn nog druk doende met allerlei fijne dingen zoals tuinieren bijvoorbeeld. De heer des huizes heeft een prachtige moestuin waar zijn kinderen ook van profiteren, de opbrengst is teveel voor twee personen, de kippen en haan brengen veel levendigheid mee en er wordt met ongeduld op de leg gewacht.
Mevrouw Verhagen houdt veel van brei- en handwerken en samen fietsen ze nog graag. Als haar man kaart of biljart in het parochiehuis, heeft zij haar kaartmiddag met haar drie zussen. Al jaren wordt er bij een van hen op donderdagmiddag een kaartje gelegd en de zussen zouden die gezellige middag niet graag missen!
Op het gouden huwelijksfeest worden veel familie en vrienden verwacht. Dat is alles wat ze weten, want de kinderen zorgen overal goed voor zodat ze zich nergens druk over hoeven te maken.
Om twee uur is er een H. Mis in de parochiekerk aan de Boschweg. Van 16.30 tot 18.00 uur wordt de receptie gehouden in café ’t Venneke en als ’s-avonds de harmonie is geweest zal er ongetwijfeld groot feest worden gevierd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 3 mei 1984