Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Douglas Layton

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Douglas Layton
Persoonsinformatie
Volledige naam Douglas Layton
Roepnaam Douglas
Beroep(en) militair

Herinneringen aan de bevrijding van Schijndel[1][bewerken | brontekst bewerken]

Volgens informatie van mevrouw Carin van der Linde uit Eindhoven is bij de bevrijding van Schijndel onder andere soldaat Douglas Layton uit Engeland betrokken geweest. Hij was toen midden 20 jaar en heeft op latere leeftijd regelmatig de jaarlijkse herdenking in Schijndel bijgewoond.

Omdat Stuart, de zoon van de heer Douglas Layton, met zijn echtgenote eind november 2012 enige dagen in Eindhoven zou logeren bij de familie Van der Linde, vroeg Carin aan onze heemkundekring om hulp bij de organisatie van een bezoek aan Schijndel met name om Stuart en zijn vrouw naar de plek te brengen waar zijn vader in de oorlog en later als veteraan geweest was. Douglas Layton is door generaal Montgomery onderscheiden voor zijn aandeel in de bevrijding van in het bijzonder Schijndel.

Rondleiding door Schijndel[bewerken | brontekst bewerken]

Antonio Schuster, heeft op verzoek van het bestuur van De heemkundekring Schijndel, Stuart Layton en zijn vrouw Sue samen met Carin van der Linde en haar man door Schijndel rondgeleid.

Eerst zijn ze naar het monument van de Highland Division gegaan. Daarna hebben ze het voormalig hoofdkwartier van de 51ste Highland Division in Villa Rozenburg bezocht en via de Schutsboom zijn ze bij de Boschwegse kerk beland. In de kerk hebben ze foto’s gemaakt en vervolgens zijn ze naar de Markt gegaan waar ze de kapel met daarin Maria met kind hebben bezocht. Daar ook hebben de gevechtshandelingen plaatsgevonden waar Douglas Layton zijn DCM-medaille voor heeft gekregen. (Distinguished Conduct Medal)

Stuart vertelde tijdens het bezoek dat er gevechten waren bij het Mariabeeld dat toen nog op een andere plek stond, aan de andere kant van de kerk. Daar heeft Douglas zijn gewonde makkers weggesleept naar de woning op het kruispunt; dit zou een soort notariswoning moeten zijn geweest met schade door granaten en kogelvuur. De woning links naast de pastorie voldoet aan deze beschrijving. Als afsluiting van het bezoek aan Schijndel hebben de gasten de collectie oorlogsdocumentatie van Antonio Schuster bekeken.

Plaats van onderscheiding en foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande foto waar Douglas Layton zijn onderscheiding door Montgomery krijgt opgespeld, is niet, zoals door onder andere zijn zoon Stuart wordt aangenomen, in de Boschwegse kerk op 23 oktober 1944 gemaakt, maar in de aula van het klein Seminarie Beekvliet te Sint Michielsgestel op 15 december 1944. Helaas is de aula in 1986 afgebroken.

Dit blijkt uit het persoonlijke verhaal van sergeant George Sands die op die dag dezelfde onderschieding opgespeld kreeg. Bij zijn verhaal is nagenoeg dezelfde foto als die van Douglas Lyton

Het bezoek aan Schijndel was, vooral dankzij de medewerking van Antonio Schustter, een succes.

In het gedenkboek gijzelaarskamp Beekvliet St-Michielsgestel staat een foto van het interieur van de aula. De gewelven van de aula komen overeen met de gewelven op de foto's van de beide militairen. De gewelven van de Boschwegse kerk zijn duidelijk anders van vorm.

In 1944 was, aldus vrijwilligers van de oud-parochie van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, tussen het eerste gewelf links op de foto over de hele breedte van de kerk een gemetselde (nood)wand als tijdelijke voorgevel, aanwezig. Deze noodwand is bij de verbouwing/bouw van de kerk, de doopkapel en de toren in 1954/1955 gesloopt.

Naar aanleiding van de vraag (met foto) om nadere informatie over de juiste uitreikingsdatum, ontving de heemkundekring van het Nationaal Archief in het Verenigd Koninkrijk onder andere het volgende antwoord:

Antwoord van het Nationaal Archief in het Verenigd Koninkrijk[bewerken | brontekst bewerken]

The award of the Distinguished Conduct Medal (DCM) to no. 1890359 L/Sgt Douglas Layton was gazetted on 1 March 1945. The photograph show L/Sgt Layton being decorated by Field Marshall Montgomery but the date shown, 23 October 1944, could not be the date when the award was presented, as this was the date of the incident (de bevrijding van Schijndel) itself. Our records are not likely to show when he was presented with the ribbon, or when he recieved the medal. This may have taken place on or about 1 March 1945...

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 20e jaargang nummer 1 bladzijden 25 tot en met 28