Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Highland Division Memorial

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highland division memorial.

Highland Division Memorial[1][bewerken | brontekst bewerken]

Alan Beattie Herriot
Brons, graniet, (1994)

Hoek Rooiseweg/Structuurweg

Het monument herinnert de inwoners van Schijndel aan de bevrijding van het dorp door de Schotse 51ste Highland Division in het kader van operatie Market Garden. Het gedenkteken is een geschenk van de Highland Division ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding van Schijndel.

[2] Op de plaats waar dit monument staat begon op 23 oktober 1944 een grote aanval van de 51e Highland Division in (Noord-) Westelijke richting. De Schotten bevrijdden Schijndel en stootten in de twee navolgende weken door naar Geertruidenberg. Bijna honderd manschappen kwamen om. Het monument is niet alleen bedoeld om slachtoffers en successen te gedenken, maar ook om het belang van vrede te benadrukken. Een soldaat met een doedelzak en een meisje dat hem bloemen geeft symboliseren de herwonnen vrijheid.
In de nacht van zondag op maandag 23 oktober 1944 kregen Schijndel en omgeving een spervuur van granaten te verwerken. In de loop van maandagmorgen werd het een stuk rustiger. Toen het lawaai van inslaande granaten verstomde, kwam er een ander geluid voor in de plaats. Dat was het doordringende geluid van doedelzakken, bespeeld door soldaten van de beroemde 51e Schotse Highland Divisie. In de vroege morgen waren troepen van deze divisie samen met manschappen van de 7e Britse Panterdivisie, de Desert Rats, Schijndel binnengetrokken.
De intocht van de Schotten bezegelde de definitieve bevrijding van Schijndel!

Bronnen, noten en/of referenties
  1. boekje Beeldspraak 74
  2. Boek Een monumentaal oorlogsverhaal 2003, bladzijden 111 en 115