Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius Eijkemans (1868 – 1961)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Eijkemans
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Eijkemans
Roepnaam Antoon
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 6 januari 1868
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 31 mei 1961
Partner(s) Hendrina (Maria) Eikemans
Beroep(en) landbouwer

klompenmaker

Bidprentje Antonius Eijkemans (1868 - 1961).jpg

Hendrina Eikemans (1867 - 1963).jpg

Antonius Eijkemans (1868 – 1961)[bewerken | brontekst bewerken]

Antonius (Antoon) Eijkemans werd geboren op 6 januari 1868 in Schijndel (Hermalen), zoon van Johannes Eijkemans geboren in Schijndel (1832 – 1924) van beroep arbeider en Dorothea Maria Kuenen geboren in Schijndel (1828 – 1907), als achtste kind in een gezin met tien kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Antoon, van beroep landbouwer/ klompenmaker, overleed op 31 mei 1961 in Schijndel.

Antonius Eijkemans trouwde op 16 mei 1896 in Schijndel met Hendrina Eikemans.

Hendrina (Maria) Eikemans werd geboren op 8 april 1867 in Veghel, dochter van Hendrikus Eikemans geboren in Schijndel (1837 – 1900) van beroep landbouwer en Petronella Jonkers geboren in Sint Michielsgestel (1826 – 1912), als tweede kind in een gezin met drie kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed. Maria overleed op 9 juli 1963 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Antoon en Maria:

  1. Jan werd geboren op 6 mei 1897 in Schijndel (Elde), overleed op 8 februari 1900 in Schijndel.
  2. Hubertus werd geboren op 3 november 1898 in Schijndel (Elde), overleed op 6 april 1904 in Schijndel.
  3. Maria werd geboren op 25 mei 1900 in Schijndel (Elde), overleed op 30 oktober 1915 in Schijndel.
  4. Hendrika werd geboren op 8 augustus 1901 in Schijndel (Hermalen), trouwde op 24 januari 1924 in Schijndel met Adrianus van Rullen geboren in Schijndel (1896 – 1987). Hendrika overleed op 30 mei 1984 in Schijndel.
  5. Johanna (Anna) werd geboren op 4 februari 1903 in Schijndel (Hermalen), trouwde op 23 juni 1927 in Schijndel met Martinus Antonius van der Heijden geboren in Schijndel (1904 – 1992). Johanna overleed op 11 november 1983 in Boxtel.
  6. Willem werd geboren op 20 maart 1904 in Schijndel (Hermalen), trouwde op 26 april 1926 in Schijndel met Adriana Cornelia van der Heijden geboren in Schijndel (1906 – 1990). Willem, van beroep klompenmaker, overleed in februari 1988.
  7. Petronella werd geboren op 27 juni 1905 in Schijndel (Hermalen), trouwde op 12 juni 1930 in Schijndel met Marinus Antonius van Pinxteren geboren in Berlicum (1906 – 1986). Petronella overleed op 21 maart 1980 in ’s-Hertogenbosch.
  8. Martinus werd geboren op 16 januari 1908 in Schijndel (Hermalen), overleed op 3 november 1908 in Schijndel.
  9. Jan werd geboren op 8 januari 1912 in Schijndel (Hermalen), overleed op 4 juli 1914 in Schijndel.

Krantenartikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden echtvereniging Eijkemans – Eikemans [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 18 juni 1946 heeft er in de Bunderstraat een gouden bruiloftsfeest plaats. De krant ging op onderzoek uit en vond de aanstaande gouden bruid en bruidegom nog ijverig aan ’t werken. Beiden zijn nog zeer kras voor hun bijna 80-jarige leeftijd.
Naar men vertelde zijn er van hun groot aantal kinderen nog vier in leven, terwijl het aantal kleinkinderen het respectabele getal 32 bedraagt. Verder werd vernomen dat de buurt voor een passende versiering zou zorgen. Bij gebrek aan ruimte in eigen huis wordt het feest echter gehouden in de zaal van M. Glaudemans. Gehoopt wordt dat het weer nu ook eens meewerkt.
Aan belangstelling zal het de familie Eijkemans – Eikemans niet ontbreken.

Het was dinsdag 18 juni 1946 feest in de Bunderstraat alwaar het echtpaar Eijkemans – Eikemans hun 50-jarige echtvereniging vierde. De versiering, aangebracht door de buurt, was een passende omlijsting voor deze dag. Jammer genoeg werkte ‘t weer niet mee. Toen tegen tienen het gouden paar zou worden afgehaald viel er een stromende regen. Even werd de ergste bui afgewacht en toen trok men naar de kerk, voorafgegaan door een keurige stoet van bruidjes. Het bruidspaar volgde in een auto met daarachter de talrijke grote en kleine familieleden en een commissie van de buurt.
De H. Mis van dankzegging werd opgedragen door de Hoogeerwaarde heer Deken en bijgewoond door vele belangstellenden. Na afloop trok de hele stoet naar de feestzaal van M. Glaudemans in de Toon Bolsiusstraat. Daar had van 1 tot 3 uur een druk bezochte receptie plaats. Ook de Hoogeerwaarde Deken en kapelaan Vinken kwamen hun gelukwensen aanbieden. In de namiddag had om 5 uur een zeer intieme en roerende huldiging plaats door de buurt. Bij monde van mejuffrouw Nel v.d. Aa werd een voordracht gehouden die mede door het door J. Mathijsen met pianobegeleiding van mejuffrouw Jet Geerkens gezongen Ave Maria van Gounod, een der hoogtepunten van het feest werd. Tot slot werd als stoffelijke blijk van waardering een beeld van de Zoete Moeder van Den Bosch, voor wie de gouden bruid steeds een bijzondere verering had en door wier voorspraak haar moeder eens een opvallende genezing verkreeg, aangeboden.
’s-Avonds laat, ook al uitgesteld door een flinke stortbui, bracht de harmonie een serenade aan het ouderlijk huis in de Bunderstraat. Door de voorzitter werd een woord van felicitatie gesproken. Namens het gouden paar werd door de oudste schoonzoon dank gebracht. Intussen kwam ook de burgemeester zijn gelukwensen aanbieden en onderhield zich enkele ogenblikken met de jubilarissen. Toen trok men en familie met het gouden paar voorop, onder de blijde tonen van de harmonie, opnieuw naar de feestzaal. Daar werd de dag besloten met een gezellig samenzijn.
’s-Woensdags was het opnieuw feest, maar nu vooral voor de buren. Eenieder die het feest meemaakte hoopt nu alweer op het diamanten festijn. Gezien de krasheid van het echtpaar zou het wel kunnen.

DIAMANTEN HUWELIJKSFEEST. [2][bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 19 mei hoopt het echtpaar Eykemans-Eykemans hun diamanten huwelijksfeest te vieren omdat het op die dag juist 60 jaren getrouwd is. Toch zijn bruid en bruidegom heus niet op jeugdige leeftijd in het huwelijksbootje gestapt, want Antoon was al 28 geweest en Maria (ingeschreven als Hendrina) de 29 reeds gepasseerd. Maar bijzonder de bruidegom stamt uit een sterk geslacht, want zijn ouders en ook een broer van hem vierden het gouden huwelijksfeest. En de bruid wil niet voor haar man onderdoen in gezondheid en kracht. Aan dertien kinderen schonk ze het leven, maar mocht uiteindelijk slechts vier kinderen overhouden die allen getrouwd zijn. Het diamanten paar kan thans bogen op 33 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen.
De kost heeft Antoon moeten verdienen als klompenmaker, wat een hard bestaan was, en zonder een „eigen boerderijtje” zou het hem vast niet gelukt zijn de kinderen goed groot te brengen.
Heel veel jaren hebben ze in ‚d'n Buunder” gewoond, maar de laatste twee jaren wonen ze bij de Zusters op Lidwina. Daar hebben ze het goed naar hun zin en hopen samen 100 jaar te worden. Beider gezondheid is nog prima en ze houden er van samen flinke wandelingen te maken.
Het feest wordt gevierd in de zaal van de heer M. Persons, Bosweg, alwaar de receptie van 2-4 uur zal worden gehouden.

HET DIAMANTEN FEEST. [3][bewerken | brontekst bewerken]

Wie getuige is geweest van het diamanten feest van het echtpaar Eykemans-Eykemans zal met bewondering gekeken hebben naar de nog krasse 89-jarige bruid en vitale 88-jarige bruidegom. Beiden hebben het hele feest tot het einde toe meegemaakt en dat is alleen al een prestatie op zich zelf.
De dag begon met een plechtige H. Mis, opgedragen in de kapel van het St. Lidwinagesticht. De celebrant, een pater Damiaan, hield een ontroerende toespraak, de zusterkens zongen op schone wijze de misgezangen. En dit alles zette extra luister bij deze prachtige inzet.
Na afloop werd het jubilerende paar gefêteerd door alle inwoners van het gesticht en kreeg het verschillende cadeaux in ontvangst te nemen.
We dienen te vermelden dat de bruid haar 61 jaar oude trouwjapon had aangetrokken en daarbij de Brabantse poffer nog hoog in ere hield. De bruidegom droeg de gebruikelijke pet. Maar zo uitgedost was het diamanten paar een toonbeeld van de oerechte brabantse degelijkheid en eenvoud.
Na de middag werd het feest voortgezet in de zaal van de heer M. Persons, alwaar van 2 tot 4 uur een druk bezochte receptie plaats vond.
Nadien werd het feest in intieme kring voortgezet.

Dankbetuiging. [4][bewerken | brontekst bewerken]

Hiermede betuigen wij onze oprechte en hartelijke dank aan de Zusters van het Lidwina gesticht, familie, vrienden en bekenden voor de prachtige cadeaux en bloemen, die wij bij ons Diamanten Huwelijksfeest van hen mochten ontvangen.
A. Eijkemans-Eijkemans en kinderen.
Schijndel, juni 1956

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelsche Krant 14 en 21 juni 1946
  2. Schijndelse Krant 11 mei 1956.
  3. Schijndelse Krant 25 mei 1956.
  4. Schijndelse Krant 8 juni 1956.