Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Adrianus Eijkemans (1882 – 1972)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adrianus Eijkemans
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus Eijkemans
Roepnaam Januske
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 28 november 1882
Overl.plaats Eindhoven
Overl.datum 18 januari 1972
Partner(s) Anna Francisca Emelia (Anna) Makowski
Beroep(en) arbeider

Adrianus Eijkemans (1882 – 1972)[bewerken | brontekst bewerken]

Familie Eijkemans.
Foto is genomen op 20 februari 1956 bij het 50 jarig huwelijksfeest van Johannes Eijkemans en Anna Makowski voor hun huis St.Servatiusstraat 130.
Achterste rij van links naar rechts: Fien, Anna, Cisca, Willie, achter Peter, daarvoor Tonnie (vrouw), Albert, Agnes, Hari, Erica, Maria en Elisabeth
Op de voorgrond Johannes Eijkemans en Anna Makowski
Voor meer details klik hier.

Adrianus (Januske) Eijkemans werd geboren op 28 november 1882 in Schijndel, zoon van Lambertus Eijkemans geboren in Berlicum (1842 – 1925) van beroep gepensioneerd militair/ venter en Martina van Boxtel geboren in ’s-Hertogenbosch (1853 – 1930), als jongste kind in een gezin met twee kinderen. Januske, van beroep dagloner, overleed op 18 januari 1972 in Eindhoven.

Adrianus Eijkemans trouwde op 20 februari 1906 in Schijndel (?) met Anna Francisca Emelia Makowski.

Anna Francisca Emelia (Anna) Makowski werd geboren op 16 april 1889 in Boele (D), overleed op 21 januari 1967 in Eindhoven.

Kinderen uit het huwelijk van Januske en Anna:

  1. Albertus Marinus werd geboren op 15 augustus 1906 in Schijndel (Vossenberg).
  2. Anna Henrica (Anna) werd geboren op 18 oktober 1907 in Schijndel (aan het Kanaal), trouwde op 6 augustus 1930 in Schijndel met Johannes (Jan) Kusters geboren in Den Dungen (1904 - 1997). Anna overleed op 18 juli 2001 in Katwijk.
  3. Maria Geertruda werd geboren op 23 januari 1909 in Schijndel (aan het Kanaal), trouwde op 14 augustus 1936 in Schijndel met Antonius van de Mosselaer geboren in Veghel (1908 - 1987).
  4. Adrianus Lambertus werd geboren op 20 mei 1910 in Hervest (D), trouwde met Jouke van Ek geboren in ’s-Hertogenbosch (1913 – 1979). Adrianus overleed op 8 april 1978 in ’s-Hertogenbosch.
  5. Antonia werd geboren op 13 december 1915 in Roozendorff (D), trouwde op 2 september 1938 in Schijndel met Adrianus Schakenraad geboren in Den Dungen (1908 – 1987). Antonia overleed op 10 oktober 1987 in Eindhoven.
  6. Hari werd geboren op 24 september 1917 in Schijndel (Heikant), trouwde met Nellie de Greef. Hari overleed op 6 maart 1988 in Eindhoven.
  7. Peter werd geboren op 19 november 1918 in Schijndel (Heikant), overleed op 9 augustus 1981 in Schijndel.
  8. Willy werd geboren op 21 februari 1934 in Schijndel, overleed op 27 oktober 1999 in Schijndel.



Krantenartikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden Huwelijksfeest. [1][bewerken | brontekst bewerken]

Maandag 20 februari zal er feest zijn in de St. Servatiusstraat, waar het echtpaar Eikemans - Makowski, resp. 71 en 76 jaar oud, woont. In dat huis hebben bruid en bruidegom een groot deel van hun huwelijksleven doorgebracht. Niet minder dan 18 kinderen zijn hun ten deel gevallen, waarvan er nog 12 in het leven zijn. Elf daarvan zijn er getrouwd, die tezamen gezorgd hebben voor 45 kleinkinderen. Het is dus een uitgebreide familie waarvan Januske en Anna de stamouders zijn. Dat zij het in het leven niet gemakkelijk hebben gehad als ouders van een groot gezin, behoeft geen betoog. Vast werk heeft Janus nooit gehad, maar als er wat te verdienen viel was hij er als de kippen bij. Zo heeft hij in steenovens gewerkt, in kolenmijnen, in staalfabrieken etc. Tussendoor heeft hij zijn geluk ook in de handel beproefd en ook als groenteboer en visboer zijn kostje weten te scharrelen. Nu hij meer op rust is gekomen, houdt hij zijn lievelingssporten, vissen en fietsen bij en dat is nog zijn lust en zijn leven. En wie kent hem niet als schaatsenrijder? In zijn jonge jaren reed hij eens over het kanaal naar Den Bosch, volgens zijn zeggen in slechts 20 minuten. De sport heeft hem beslist zo jong gehouden.
Wist U dat Janus een zoon was van een zouaaf? Hij heeft de foto van zijn vader z.g. in het pauselijk uniform in de huiskamer hangen.
Moeder Eijkemans is eveneens nog heel kras al heeft zij persoonlijk heel wat ziekten en tegenspoeden moeten doorstaan. Steeds heeft ze de nodige kracht gevonden om haar huishouden te kunnen doen en haar man bij te staan in zijn werk als dit nodig was.
Beiden verheugen ze zich op de komende feestdag wanneer ze met hun kinderen en kleinkinderen hun gouden feest herdenken. De receptie heeft plaats in het ouderlijk huis van twee tot vier uur.

Van links naar rechts: Sint Servatiusstraat 5, café "De Sportvriend" van Sientje Venix. Vanaf 8 september 1952 volledige vergunning op naam van Harrie Eijkemans (van beroep koopman). Vergunning vervallen per 1 mei 1959 in verband met niet betalen vergunningsrecht.
Daarnaast bakker Jan Eijmberts-vd Geeren en vervolgens St Servatiusgebouw (parochiehuis).
Voor meer details klik hier.

GOUDEN BRUILOFT Eikemans - Makowski. [2][bewerken | brontekst bewerken]

Het woonhuis van het gouden echtpaar Eikemans-Makowski was door vaardige handen uit de buurt op passende wijze versierd. In optocht trok men maandagmorgen j.l. naar de Servatiuskerk alwaar Deken G. van Dijk een plechtige H. Mis opdroeg.
Na afloop van de. plechtigheid zong het zangkoor nog een „Laudate Dominum" als een bijzondere hulde aan het gouden paar.
Bij hun thuiskomst werden de jubilarissen verrast met een fonkelnieuwe kachel, die de buurt hun als cadeau aanbood.
In de middaguren had een zeer druk bezochte receptie plaats en mochten de feestelingen talrijke cadeaux in ontvangst nemen. Onder de aanwezigen merkten we o.a. op de voltallige geestelijkheid met aan het hoofd Deken G. van Dijk, burgemeester Mr. A. van Tuijl en gemeentesekretaris N. Verhagen.
Na de receptie trok het echtpaar en de familie naar café „De Sportvriend” om daar het feest verder voort te zetten.
Bruid en bruidegom hebben toen nog samen de openingswals gemaakt.

Dankbetuiging. [3][bewerken | brontekst bewerken]

Hiermede betuigen wij onze oprechte dank voor de vele blijken van belangstelling, bloemen en cadeaux, ontvangen bij ons Gouden Huwelijksfeest aan Hoogeerw. Heer Deken v. Dijk, H.H. Geestelijken, Burgemeester Mr. A. van Tuijl, Secretaris N. Verhagen, buurtbewoners, vrienden en kennissen, waardoor deze dag voor ons tot een onvergetelijke werd gemaakt.
A. EIJKEMANS-MAKOWSKI kinderen en kleinkinderen

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse Krant 17 februari 1956.
  2. Schijndelse Krant 24 februari 1956.
  3. Schijndelse Krant 9 maart 1956.