Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Aakendonk

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aakendonk[bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1966.[bewerken]

Aanduiding in het kadaster, terwijl de gronden aldaar reeds van oudsher als zodanig werden aangeduid.

Land in die Akendonck ca 1610 (CvB 280a); het perceel Aakendonk in gebruik genomen tot leemdelving 1903 (NA 58); Aakendonk 1966 (CS 130). Aak kan een vorm zijn van het woord eik. (Verdam - 303); donk betekent hoogte, zandige opduiking in een moerassig terrein. Of is het de donk bij het Aaken, de kleine Aa?

Aanvullende informatie[bewerken]

Aakendonk.
Voor meer details klik hier
Aakendonk.
Voor meer details klik hier

De Aakendonk is bepaald niet de drukste straat in Schijndel. Ver weg van het kabaal van het centrum, tussen Veghelsedijk en de Achterdijk bij de Zuid-Willemsvaart, ligt deze weg als langs een liniaal getrokken, verscholen in het fraaie Wijboschbroek. Slechts één woning is hier te vinden, al ligt die eigenlijk aan het Haagsebosch. Maar die ene woning is meteen wel een heel bijzondere. Hier woonde vroeger de familie Den Blanken. Het verhaal gaat dat uiteindelijk de Aakendonk tot aan dit punt verhard is, omdat moeder Den Blanken vanwege haar slechte gezondheid met enige regelmaat met de ziekenauto moest worden opgehaald. ’s Winters of wanneer er veel regen was gevallen, kon de ambulance het huis niet bereiken, reden voor het gemeentebestuur om daar iets aan te doen. Volgens de onvolprezen studie van Henk Beijers e.a. over het Schijndelse landschap, is de naam Aakendonk samengesteld uit “aak” wat “eik” kan betekenen en “donk” wat staat voor “een hoogte in een moerassige omgeving”. Maar tegelijk suggereert hij dat “Aaken” mogelijkerwijs ook zou kunnen staan voor “Aa” in de betekenis van “kleine Aa” in verband met de Aa die hier niet ver vandaan lag in de tijd dat de Zuid-Willemsvaart er nog niet was.
Wie zijn conditie op peil wil houden, is bij de Aakendonk op het goede adres. Hier ligt, enigszins aan het oog onttrokken door het struikgewas, de trimbaan die de gemeente in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft aangelegd.