Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Achterdijk

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Achterdijk[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1966.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Achterdijk.
Voor meer details klik hier.
Achterdijk.
Voor meer details klik hier.

Aanduiding in het kadaster, terwijl de gronden aldaar reeds van oudsher als zodanig werden aangeduid.

Aanvullende informatie.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een enkeling zal misschien denken: logisch die naam van Achterdijk, een dijk die parrallel loopt aan de Zuid-Willemsvaart. Maar kanalen overstromen meestal niet, hebben niet zo een dijk nodig. Het woord "achterdijk" zal dan ook niet als waterkering begrepen moeten worden maar als een synoniem voor "weg" op dezelfde manier als we een Rooise, een Veghelse dijk en ook een Dintherse dijk hebben. In de omgeving vinden we overigens ook nog een Broekkantsedijk en een Poelkensdijk en wellicht mogen we, gelet op de bodemgesteldheid, het woord "dijk" daarom opvatten als een verhoogde weg.
De Achterdijk is een landweg, een fraaie zandweg in het Wijboschbroek die begint aan de Dinthersedijk en evenwijdig aan het kanaal naar de Veghelsedijk loopt, een weg voor wandelaars en ruiters die hier kunnen genieten van het mooie Schijndelse buitengebied. Je zou het verder niet verwachten maar op youtube zijn "bloopers achterdijk" te vinden. Het heeft weliswaar niets te maken met de Schijndelse Achterdijk, maar toch.
De naam Achterdijk komen we ook tegen bij een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Vijfheerenlanden, in grotendeels gemeente Zederik, deels gemeente Leerdam, deels gemeente Giessenlanden.
De naam wordt hier als volgt verklaard: Een achterdijk was de term voor een dijk die een sluiting vormde aan de achter- of binnenzijde van een land of streek, in tegenstelling tot de dijk aan de voorzijde langs het buitenwater.

Achterdijk E 2123 ged.
Benoeming naar ligging. Meestal een ondergeschikte straat (dijk) aan een daaraan parallel lopende hoofdstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 27 oktober 2011