Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Petrus Johannes van Galen (1896 - 1966)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P.J van Galen
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Joannes van Galen
Geboorteplaats Oss
Geboortedatum 19 maart 1896
Overl.plaats Veghel
Overl.datum 8 september 1966
Beroep(en) aannemer

Petrus Johannes van Galen (1896 – 1966)

Petrus Johannes van Galen werd geboren op 19 maart 1896 in Oss, zoon van Wilhelmus van Galen en geboren in Oss van beroep arbeider/ kistenmaker en Jacoba van Riekevoort geboren in Oss, als eerstgeborene in een gezin met vijf kinderen. Petrus, van beroep timmerman/ aannemer, overleed op 8 september 1966 in Veghel.

Petrus Johannes van Galen trouwde op 2 mei 1923 in Schijndel met Maria Merks.

Maria Merks werd geboren op werd geboren op 25 mei 1901 in Schijndel, dochter van Jan Merks geboren in Schijndel (1867 – 1955) van beroep metselaar en Helena van Kessel geboren in Schijndel (1869 – 1924), als vijfde kind in een gezin met twaalf kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Maria overleed op 22 maart 1924 in Boxtel.

Kinderen uit het huwelijk van Petrus en Maria: 1. N.N. kind dood geboren op 20 februari 1924 in Schijndel. 2. N.N. kind dood geboren op 13 maart 1925 in Schijndel. 3. Leonardus Johannes geboren op 4 april 1927 in Schijndel, overleden op 13 juni 1992 in ’s-Hertogenbosch. 4. Jacobus Gerardus werd geboren op 22 juli 1931 in Schijndel, overleed op 26 maart 1932 in Schijndel. 5. Petrus Joannes werd geboren op 6 september 1933 in Schijndel, overleed op 9 mei 1934 in Schijndel. 6. Henri werd geboren op 1 februari 1941 in Schijndel, overleed op 4 maart 1954 in Schijndel.


Aannemer P. van Galen.

Toen van Galen 16 jaar oud was (1912) trad hij als knecht in dienst bij timmermansbaas Kuijpers in Eerde, die hoofdzakelijk klantenwerk verrichtte.

Zijn eerste baas in Schijndel was Gradje Pijnenburg, waar hij mede werkte aan het timmerwerk van een nieuw huis aan de Voortstraat.

Nog enige tijd werkte hij bij Toon Pennings.

Onder de timmermansbaas Gijs van Liempd, werkte hij aan het bouwen van een verdieping op de zuidzijde van de Pastorie Centrum in de, toen nog, Sint Servatiusstraat, inmiddels Vicaris van Alphenstraat geheten. Ook het aannemersbedrijf van Heeswijk te Best heeft hem als knecht gekend.

In 1918 kwam Van Galen in Schijndel wonen.

Omstreeks 1927 begon hij voor zichzelf te werken en bouwde in die tijd, in compagnonschap met Willem van Woezik (1892 - 1980) een huis aan de Bunderstraat en de boerderij van de bloemist Vorstenbosch te Wijbosch.

Geheel alleen nam hij omstreeks 1935 aan een bakkerij met woonhuis aan de Stationsstraat.
In samenwerking met Lambertus van Geffen te Eerde bouwde hij zijn eigen woonhuis met timmerwinkel aan de Bunderstraat.

Ook van Galen heeft moeilijke tijden gekend. Toen hij nog niet voldoende bij machte was om een cirkelzaag met motor te kopen, gebruikte hij als beweegkracht voor die zaag, een speciaal daartoe met rijwielonderdelen geconstrueerd werktuig waarmede door middel van menselijke kracht en een vliegwiel, de cirkelzaag in beweging werd gebracht. Een jaloezieband fungeerde daarbij als drijfriem. De vrouw van deze aannemer kon er smakelijk om lachen, als zij nog dacht aan de tijd, waarin ook zij nog wel eens het “rijwiel” besteeg, om als aandrijvingskracht te fungeren.

Op deze wijze werd zelfs raamhout gezaagd. Gelukkig behoort deze tijd weer tot het verre verleden. Evenals vele anderen, heeft ook van Galen zijn woonhuis tijdens Schijndels beschieting moeten verlaten. Met de bevrijding zag hij, hoe niet alleen vele deuren en kasten in zijn woonhuis waren kapot gehakt en opgestookt, maar dat ook zijn timmerwinkel niet gespaard was gebleven. Al het steigerhout was kapot gezaagd, het gereedschap, alsmede de houtvoorraad waren geheel verdwenen. Als werken, na de oorlog door deze aannemer aangenomen, mogen worden genoemd, twee boerderijen in Laverdonk. Deze aannemer, die zich bepaald tot de particuliere woningbouw, heeft echter ook acht woningwetwoningen in de Hertog Jan II laan gebouwd.