Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hertog Jan II laan

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hertog Jan II laan[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 13 januari 1950.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Hertog Jan II laan.
Voor meer details klik hier.
Hertog Jan II laan.
Voor meer details klik hier.

Op grond van historische overwegingen hebben wij de naam Hertog Jan II laan genoemd. Deze hertog, met de bijnaam “De Vreedzame” bestuurde het Hertogdom Brabant van 1294 tot 1312. Op 6 december 1309 gaf deze Hertog aan de ingezetenen, onder bepaalde voorwaarden, bestuursmacht, waarmede het begin van eigen bestuur over de huishoudelijke aangelegenheden (een eigen schepenbank) een aanvang neemt. Tevens werden bij dit privilegie de grenzen van het grondgebied van het dorp Schijndel nauwkeurig aangewezen.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

"Harba lorifa zong den hertog". Ja, dan hebben we het natuurlijk over die Hertog die kwam "varen te peerd parmant, al triumfant na zevenhonderd jaren..." Wie kent ze niet, deze regels van wat een oud-Nederlands lied lijkt, maar die pas in 1947 werden neergeschreven door dichter Harrie Beex en op muziek werden gezet door componist Floris van de Putt. Hertog Jan is hiermee het symbool van Brabant geworden en het lied gold min of meer als Brabants volkslied tot Guus Meeuwis aan Brabant begon te denken natuurlijk. Maar dan betreft het hier wel de vader van de man die Schijndel zijn hertogelijke laan gaf.
Zoon Jan 2 (1275 - 1312) is wel een fantasieloze hertog genoemd. Zijn kinderen, een wettige zoon en vier buitenechtelijke zonen kregen allemaal de naam Jan! Maar los van dat was hij toch de man van het Charter van Kortenberg uit 1312 waardoor adel en burgerij meer invloed kregen op het landsbestuur.
Saai kan de Schijndelse Hertog Jan 2 laan niet genoemd worden, daarvoor heeft ze teveel gezichten, tussen Plein 1944 en Eikenstraat. Het eerste deel van de straat lijkt op een woonstraat, vervolgens, ter hoogte van de kerk, probeert zij zich te profileren als winkelgebiedje, waarna dan even het laankarakter van de weg naar voren komt ter hoogte van de leegstaande Paulusschool en het parkje wat daar tegenover ligt. Dit gedeelte van de straat zal overigens compleet van karakter gaan veranderen wanneer hier de nieuwe Regenboogschool gebouwd gaat worden. Daarna gaat het nog even verder richting Eikenstraat, een beetje een onbestemd stukje. Opmerkelijk is ook dat de Hertog Jan 2 laan de scheiding vormt tussen het deel van de Hoevenbraak waar bomen het gezicht bepalen en dat deel waar leden van het koninklijk huis een plekje hebben gekregen. Alsof Brabant trots toch wel op gelijke hoogte gesteld mocht worden met de "noorderlingen" van het huis van Oranje.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 10 maart 2011