Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wandelen langs de Beekschewaterloop

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beekschewaterloop.
Beekschewaterloop.

Wandelen langs de Beekschewaterloop[1][bewerken | brontekst bewerken]

De Beekse waterloop is een kleine beek die op de grens tussen Schijndel en Sint Oedenrode via Gemonde en Sint Michielsgestel de Dommel in stroomt. Vroeger zocht de beek zijn eigen weg en meanderde er lustig op los. Er zijn bij de beek aanwijzingen gevonden van midden Steentijd (9000 voor Christus) en een IJzertijd urnenveld (50 voor Christus) op de Genenberg te Sint Michielsgestel.

Deze beek ontstond op de Schijndelse hei bij Sint Oedenrode, genaamd de Schootsehoef. Dit was een zeer nat gebied op de hoogte waar nu de golfbaan ligt. En een andere beek begon op de Baars in Olland en stroomde op de grens met Schijndel de Beekse waterloop in. Maar in de 20e eeuw is de hei ontgonnen, zo zijn de sporen van de beek aan deze zijden van de hei verdwenen. Maar in de Stok, nu het grensgebied tussen Rooij en Schijndel ligt de beek er bijna compleet bij. Er liep nog een andere beek in Schijndel, daar ligt nog een restant van in de hei, genaamd de Rijt. Hij begon aan het einde van de Koeveringsedijk, daar lagen over de A50 twee meertjes.

Deze beek stroomde op Schijndels grondgebied zoals Europalaan, Plein, Putsteeg, Borne, Olieeindsestraat, Meijldoorn, en is ook mede de grens tussen Berlicum en Den Dungen. De Beekse waterloop was uiteindelijk verbonden met de rivier de Aa. Dit zijn meestal de routes uit de Steentijd van Zuid naar Noord. Zo zijn er bij de Rijt in Sint Oedenrode stenen werktuigen gevonden zoals een stenen bijl uit de nieuwe Steentijd (5000 voor Christus). De Rijt heeft in het verleden veel overlast veroorzaakt bij de landerijen en heeft een aftakking moeten doorstaan in de 18e eeuw. Deze sloot liep waar nu het Duits Lijntje loopt en zo verder naar de Beekse waterloop. Maar er werd later nog een loop bij gegraven genaamd de Scheiloop, de latere grens met Sint Oedenrode. De Beekse waterloop heeft eind maart begin april een zeer rijke fauna.

Dan staat er de Bosanemoon en Slanke Sleutelbloem die in groten getale bloeit. Wie een stuk langs de beek het bos in loopt ziet de beek meanderen. Het is net of de tijd stil heeft gestaan. Het is de moeite waard om zelf eens een kijkje te nemen. Om er te komen de Langstraat recht door lopen. Het zandpad in en dan is de beek zichtbaar aan de linkerkant met sluisje. Daarna rechts over de beek. Aan de linkerhand liggen kleine weilanden. Daarna recht door langs het hek, het pad gaat rechtsaf maar rechtdoor langs de beek meandert deze verder. Laarzen mee op deze route is aanbevolen!

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 10e jaargang nummer 3 bladzijden 17 tot en met 19