Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Theodorus Doreleijers (1885 - 1966)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Theodorus Doreleijers (1885 - 1966)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden bruiloft Doreleijers – Mazzarino[1][bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 november 1962 zullen de heer en mevrouw Th. Doreleijers – Mazzarino de dag herdenken waarop zij vóór 50 jaar in het huwelijk zijn getreden. De echtelieden, respectievelijk 77 en 70 jaar oud, die beiden nog een uitstekende gezondheid genieten kunnen dan terugblikken op een halve eeuw waarin zij samen lief en leed hebben gedeeld. Toen zij nog maar kort getrouwd waren kwam er een schaduw over hun jonge geluk. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moest hij onder de wapenen en dus bracht hij de jaren 1914 – 1918 als militair door. Het grootste gedeelte van die mobilisatietijd was hij sergeant - cantinechef eerst te Willemstad en daarna te Numansdorp aan het Hollands Diep. Na de demobilisatie hebben zij zich te Schijndel gevestigd waar zij in de neringdoende middenstand met noeste arbeid een goed bestaan vonden voor zichzelf en hun kroost dat zich uitbreidde tot een zestal, drie dochters en drie zonen. Er zijn thans 19 kleinkinderen.
Ups en downs in het zakenleven hebben de beide echtelieden zeker doorgemaakt. Een zware tegenslag was wel de verwoesting van hun pand bij de bevrijding van Schijndel in 1944. Op dezelfde plaats aan de Hoofdstraat bouwden zij echter een fraai nieuw pand waarin zij hun zaak nog een aantal jaren hebben voortgezet. Totdat ook voor hen de tijd kwam om rust te gaan nemen.De kinderen waren nu allen op hun bestemming; een dochter verkoos de religieuze staat en vierde onlangs haar zilveren kloosterjubileum. Niets belette hen nu om zich van de zakelijke zorgen te ontlasten en te gaan genieten van een onbekommerde oude dag. Zo woont het gouden paar nu een aantal jaren in de Pompstraat.
In het organisatieleven van de middenstand heeft de heer Doreleijers steeds op de bres gestaan. Hij was ervan doordrongen dat het voor de middenstanders van het allergrootste belang was zich in een organisatie te verenigen omdat men als eenling weinig, doch als organisatie veel tot stand kan brengen. Het spreekt dan ook welhaast vanzelf dat hij tot de medeoprichters van de plaatselijke R.K. Middenstandsvereniging behoorde waarvan hij vele jaren het vicevoorzitterschap heeft bekleed. Voorts was hij medeoprichter van de Middenstands-handelsavondschool en van het plaatselijke weekblad “De Middenstandskrant” (thans de Schijndelse Krant). Gedurende vele jaren was hij voorzitter van de Schijndelse Winkeliersvereniging en voorzitter van de M.W.-spaarzegelvereniging die onder andere de zo gewaardeerde vakantiereizen organiseerde. Op grond van deze activiteiten voor het georganiseerde middenstandswerk heeft het hoofdbestuur van de Katholieke Diocesane Middenstands Bond bij de overhandiging van een oorkonde hulde en waardering uitgesproken. Ook de plaatselijke Middenstandsvereniging erkende zijn verdiensten door toekenning van het erelidmaatschap der vereniging. Zijn sociale instelling kwam voorts tot uiting in het voorzitterschap gedurende meer dan 25 jaar van het plaatselijk Santos-comité dat in talloze acties vele duizenden guldens bijeenbracht tot steun aan de lijdende evenmens.
Na de bevrijding van Schijndel was hij voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Bond van Oorlogsgetroffenen in welke hoedanigheid hij vele dorpsgenoten behulpzaam is geweest bij het aanvragen van de wettelijke vergoedingen wegens geleden oorlogsschade. Is het een wonder dat hij, nu het gouden paar van een welverdiende rust geniet, zich nog steeds op enigerlei wijze verdienstelijk maakt voor de gemeenschap? Als promotor van de Bond van Bejaarden, parochies Sint Servatius, Boschweg en Wijbosch met ongeveer 300 leden, zorgt hij voor de ontspanning der leden en organiseert hij onder andere meerdere uitstapjes voor de oudjes.
Ook de gouden bruid maakt zich nog gaarne verdienstelijk op charitatief gebied. Het behoeft geen betoog dat het gouden paar een algemene bekendheid geniet in de gemeente Schijndel. Het zal hen op de dag hunner gouden bruiloft dan ook niet aan belangstelling ontbreken.

Op maandag 26 november 1962 werd het gouden huwelijksfeest gevierd van Th. Doreleijers en zijn echtgenote. Des morgens werd het gouden paar gezeten in een auto waarop een grote gouden kroon voorafgegaan door een aantal bruidjes en de gehele buurt en gevolgd door de familie naar de kerk begeleid, alwaar een solemnele H. Mis werd opgedragen door de hoogeerwaarde heer deken G. van Dijk met assistentie van kapelaan Fr. van Hoeck en kapelaan A. van Leeuwen. De deken prees het vele goede dat èn bruidegom en bruid voor de gemeenschap hadden gedaan en nog deden.
Er werd een 3-stemmige mis van Perosi uitgevoerd waarbij Piet Mathijsen als solist optrad. Nadat familie en buurtbewoners zich in Amicitia tegoed hadden gedaan aan een goed verzorgd ontbijt volgde in de namiddag en zeer druk bezochte receptie. Talrijken uit Schijndel en daarbuiten kwamen het gelukkige gouden paar feliciteren en lieten hun gelukwensen vergezeld gaan door cadeaus en bloemen. Wij merkten hierbij onder meer op burgemeester Van Tuijl, de hoogeerwaarde heer deken Van Dijk met zijn kapelaans, secretaris Verhagen, oud-wethouder Van Boxtel, de heer Peeters procuratiehouder van de Amstel brouwerij, het bestuur van de Bond van Bejaarden waarvoor de bruidegom immers zoveel doet bood bij monde van mevrouw Weijenberg een gemakkelijke stoel aan, vertegenwoordigers van de oude buurt uit de Hoofdstraat, het bestuur van de plaatselijke middenstand waarbij de heer L. van Roessel het woord voerde en een hoofdbestuurslid van de Bond van Bejaarden uit de kring Eindhoven. Namens de buurt sprak de heer Hovenier en bood een prachtige pendule aan. Dokter Hans Bolsius en nog talrijke andere personen, waaronder verschillende oude relaties, gaven blijk van hun belangstelling. Ontzettend groot was het aantal cadeaus, bloemstukken en schriftelijke gelukwensen waaruit wel overduidelijk bleek hoe gezien dit gouden paar nog steeds is. Later op de avond bracht onze Kon. Harmonie St. Cecilia de traditionele serenade. Voorzitter Verhagen merkte in zijn toespraak op dat momenteel de tijd meebrengt dat er steeds meer gouden huwelijksfeesten gevierd worden. Hij schetste het paar nog als een paar flinke oudjes die nog lang mee kunnen. Spreker roemde de familie Doreleijers dat zij van hun huwelijk iets gemaakt hebben. Van dit grote gezin zijn alle kinderen op een goede plaats in de maatschappij terecht gekomen. Hij schetste de bruidegom als een werkzaam man die veel gedaan heeft op sociaal en maatschappelijk terrein. Hij is medeoprichter geweest van de plaatselijke middenstand en van de middenstands-handelsavondschool en was een drukke beijveraar voor de Santos.
Namens de familie bracht hierna de oudste zoon, de heer Henri Doreleijers, de voorzitter en zijn korps dank voor de gebrachte serenade en voor de mooie woorden tot zijn ouders gericht.
Familieleden en buurt brachten hierna de avond verder in de beste stemming door en het is voor het nog zeer krasse gouden paar Th. Doreleijers – Mazzarino werkelijk een onvergetelijke dag geweest.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 23 en 30 november 1962