Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kleuterschool Tarcicius - De Nieuwe Lente

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 18 jan 2023 om 15:44 (Versie 61780 van Jovanderaa (overleg) ongedaan gemaakt)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tarciciusschool Boschweg.
Tarcius Boschweg 01.jpg
Gasthuisstraat 36.
Gebruik Kleuterschool.
Gereed 1930
Monument status Gemeentemonument GM7270.
Bouwpartners
Architect Ch.J. van Liempd en

H.H. de Graaf

Eigenaar Gemeente Schijndel (Meierijstad)

Kleuterschool Tarcicius, Nieuwe Lente, Gasthuisstraat 36[bewerken | brontekst bewerken]

De zusters gaan zich in de nieuwe Schijndelse wijk Boschweg op diverse fronten belangeloos inzetten. Hun activiteiten bestaan voor een deel uit onderwijs in de in 1930 voltooide „bewaarschool‟ Sint Tarcisius aan de Gasthuisstraat.
Op 27 mei 1930 maakt architect H.M. de Graaf een officiële begroting voor de bouw van het dan nog genoemde „Tarcisiuskleuterhuis‟. Op 20 juni daaraanvolgend wordt het proces-verbaal van aanbesteding opgemaakt. De bouw wordt gegund aan de gebroeders J.M. en H. Eijmberts. Vijf dagen later vragen de zusters samen met de architecten H. van de Graaf uit 's-Hertogenbosch en C.J. Chris van Liempd uit Schijndel aan B&W een vergunning aan voor de bouw van vier vertrekken nl. twee werklokalen, een speellokaal en een spreekkamertje.
Vanuit het moederhuis komen de hoofdleidster zuster Emberta Thomassen en kleuterleidster zuster Frederico Lenders dagelijks vanuit het moederhuis naar de Boschweg, want er stond immers nog geen kloostergebouw op de Boschweg. Het kleuteraantal op de Tarcisiusschool blijft maar groeien, zoals dat altijd het geval is in nieuwbouwwijken.
In 1956 wordt bepaald dat niet meer dan 40 kleuters in één lokaal gehuisvest mogen worden.
In het schooljaar 1963-1964 is er zelfs voor 38 kleuters geen ruimte meer en moet uitgezien worden naar een andere lokaliteit. Er is dringend behoefte aan extra ruimte voor de kleuterschool aan de Gasthuisstraat en die wordt dan ook in 1966 uitgebreid met een nieuw werklokaal, d.w.z. de bestaande speelzaal wordt werklokaal en de uitbreiding bestaat uit een nieuwe speelzaal.
In 1968 zal op initiatief van Zr. Marinia de Laat, die dan hoofdleidster is, de naam Tarcisiuskleuterschool omgedoopt worden in Nieuwe Lente.
Er wordt door kunstenaar Joop van den Broek uit Amsterdam een kunstvoorwerp aangeboden, dat niet hoger mag zijn dan 1% van de bouwkosten en op de voorgevel wordt de nieuwe naam aangebracht. Op 1 augustus 1980 komen de kleuterscholen onder het bestuur van de Pastoor van Erpstichting. Enige tijd daarvoor nl. in de week van 23-28 juni hebben de Boschwegse scholen hun 50-jarig bestaan feestelijk gevierd, waaraan de drie leerkrachten van de Nieuwe Lente nl. hoofdleidster Josine Spit en de leidsters Marga van Uden en Marlies van Esch een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Uiteindelijk wordt de integratie kleuter- en lagere school gerealiseerd en gaat de Nieuwe Lente op in de basisschool aan de Cornelis Trompstraat.

Tarcicius kleuterschool in wijk Boschweg.
Kleuterschool de Nieuwe Lente.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst.[bewerken | brontekst bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Daar waar de Gasthuisstraat uitkomt op de Jan van Amstelstraat staat op een perceel dat de vorm heeft van een taartpunt, een scholencomplex bestaande uit de kleuterschool 'Tarcisius' en de basisschool 't Kwekkeveld'. Beide scholen zijn met elkaar verbonden door een muur en een langgerekt open portiek. De punt van het perceel doet dienst als schoolplein. Achter de school is een speelplaats gelegen.
In opdracht van het 'Burgerlijk Zedelijk Lichaam, Vereeniging van Vrouwen ter verpleging van zieken en het geven van onderwijs te Schijndel' werd in 1930 aan de Gasthuisstraat een kleuterschool en aan de Jan van Amstelstraat een R.K. Meisjesschool gebouwd naar ontwerp van H.H. de Graaf en Ch.J. van Liempd. Laatst genoemde architect tekende ook voor de uitbreiding van de meisjesschool met twee keer twee klaslokalen op de verdieping in respectievelijk 1949 en 1965 én voor de uitbreiding aan de achterzijde van de kleuterschool in 1966, welke niet voor bescherming in aanmerking komen.
De eenlaags kleuterschool is voorzien van een klokkentorentje in Amsterdamse Schoolstijl op het samengestelde dak.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het sterk horizontale karakter van de kleuterschool wordt bereikt door de rollagen in de bakstenen gevels, de betonnen cordonlijsten als tussendorpels van de samengestelde ramen, de ver overkragende houten gootlijst en de vlakke hellingen van het samengestelde dak dat gedekt is met blauwe verbeterde Hollandse pannen. Op de nok staat een klokkentorentje met een overkragende dak bekroning in paraboolvorm. Het torentje is met leien in maasdekking gedekt. Op de top staat een betonnen kruis. Het torentje heeft een enigszins vergelijkbare vormgeving als de toren van de kapel van het verzorgingstehuis St. Lidwina aan de Jan van Amstelstraat 33. Alle gevels zijn voorzien van meerdere grote samengestelde ramen met draaiende en kleppende delen en hardstenen onderdorpels.
De nieuwe aanbouw tegen de linker zijgevel bestaat uit een T-vormige gang die uitmondt in een octogonale speelzaal. Het speelterrein is afgezet met een laag bakstenen muurtje.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuterschool is een gaaf en goed voorbeeld van het architectonisch stijlenrepertoire van de architecten H.H. de Graaf en Ch.J. van Liempd van omstreeks 1930.
In architectonisch en sociaal-historisch opzicht krijgt het scholencomplex meerwaarde door zijn ligging nabij het zusterhuis St. Lidwina.

Klassenfoto's[bewerken | brontekst bewerken]

Tarciciusschool Boschweg,1968, geboren ca 1962.

1968, geboren ca 1962
Rij A: 1. juffrouw Martha, 2. Jos van Dinther, 3. Anja Santegoeds, 4. Jan Bindels, 5. Mariska van Engeland, 6. Annemieke van Roosmalen, 7. Michel van Brunschot.
Rij B: 1. Harriette van den Oetelaar, 2. Peter van Grinsven, 3. Sjaantje, 4. Erna Santegoeds, 6. Willion van Eck, 7. Dion van Dijk, 8. Connie van de Biggelaar, 9. Marij-Anne Simons, 10. Anita van den Oetelaar.
Rij C: 1. Marcel van Houtum, 2. Rene van de Biggelaar, 3. Mirjam van Schaijk, 4. Haico van Schayk, 5. Dian van Alebeek, 6. Joep Beijnen, 7. Anita van Roosmalen, 8. Marijn van de Rijdt, 10. Rian Verhagen, 11. Ronald, 12. Marti Simons
Rij D: 1. Carli Hermes, 2. Frank Witlox, 3. Henry van den Broek, 4. Anita Baijens (geboren 1962), 5. Frank van de Leest, 6. Anja van den Boogaard, 7. Karin van Roosmalen, 8. Erik van den Broek.


Overzicht Leerkrachten[bewerken | brontekst bewerken]

Naam leerkracht van tot
Thomassa Emberta Zr
Bertelink Regenita Zr
Erven van Regina Zr
Hoesen Isabella Zr
Laat de Mirinia Zr
Korting Magdalena Zr
Litsenburg van Germina Zr
Manders Godeliva Zr
Ven van de Hortence Zr
Tillaart van de W.
Hartman Hermana Zr
Monulpha Zr
Helvert van Miep
Bussel van Hennie
Leeferink Alexandra Zr
Wiel van de Francien
Gorp van Martha
Willems A.
Akkermans W.
Boomen van de P.
Spit Josina
Uden van Marga
Esch van Marlies