Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johannes Martinus Schellekens (1909 - 1989)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Martinus Schellekens (1909 - 1989)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden bruiloft Schellekens – Jansen[1][bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 26 april 1989 vieren Jan Schellekens (80) en zijn vrouw Berta het feit dat zij 50 jaar geleden in het huwelijk traden. Van oudsher is de naam Schellekens verbonden aan het bouwbedrijf. Reeds in 1838 bouwde de overgrootvader van Jan (ook Jan geheten) de molen van Nefkens en het is dan ook niet verwonderlijk dat de gouden bruidegom reeds op 18-jarige leeftijd zelfstandig huizen bouwde. Hoeveel hij in al die jaren heeft gebouwd is nauwelijks te schatten. In Schijndel alleen al bouwde de firma Schellekens onder Jan’s leiding behalve honderden huizen, de Boschwegse en de Hoevenbraakse kerk, het Barbaraklooster in Wijbosch en niet te vergeten het nieuwe gemeentehuis, een compleet dorp in feite.
Thans op 80-jarige leeftijd houdt hij zich nog graag in de buurt van nieuwbouwwerken op en stelt zich nog regelmatig op de hoogte van de vorderingen. Naast dit drukke zakelijke leven besteedde het gouden paar ook de nodige tijd aan het verenigingsleven. Jan beoefende de handboogsport, was zeer nauw betrokken bij de supportersclub van Avanti en was een der eerste leden van Prinsenclub De Hopplukkers. Bij deze laatste vereniging had Jan jarenlang de ludieke functie van Geheimschrijver. Het boek waarin alle geheimen met onzichtbare inkt zijn genoteerd wordt als een kostbaar kleinood bewaard. Voor zijn inzet voor het Schijndels carnaval ontving hij bij de viering van het 30-jarig bestaan een hoge onderscheiding in de vorm van de Bronzen hopplukker.
Berta Schellekens, geboren Jansen en afkomstig uit Berlicum, is nog maar 75 en ook zij was naast haar drukke gezinsleven actief betrokken bij het verenigingsleven. Al 23 jaar is zij beschermvrouwe van muziekvereniging The Distelstars, waarvoor zij zich altijd heel hard heeft ingespannen. Haar grootste hobby is echter het handwerken en vanonder haar vaardige handen komen de prachtigste kleden, kleedjes en kragen, niet voor niets kunstbreiwerk genoemd.
Acht kinderen kreeg het gouden paar en liefst 19 kleinkinderen waarop zij bijzonder trots zijn. Twee zoons hebben inmiddels de leiding van het bouwbedrijf op zich genomen, zodat de traditie zich voortzet.
De viering van het gouden feest op 26 april begint om 14.00 uur met een H. Mis in de Boschwegse parochiekerk, waar uiteraard de muziek verzorgd zal worden door The Distelstars. In café Peer Wouters wordt het feest dan voortgezet. Vanaf 17.00 uur bestaat hier gelegenheid het gouden paar te feliciteren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 20 april 1989