Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Firma Jos van Tartwijk

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Firma Jos van Tartwijk[1][bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover kon worden nagegaan, behoort dit bedrijf tot een van de langst gevestigden te Schijndel. In het jaar 1811 zien wij Petrus van Tartwijk geboren in 1778 te Schijndel, de over-overgrootvader van Sjef van Tartwijk reeds als timmerman met een inwonende knecht in de officiële registers geboekt staan. In 1825 woonde hij op het Hinthamereinde (de weg naar Sint-Oedenrode en de Koevering) en was zijn vrouw tapster.
In 1850 komt zijn overgrootvader Jan (geboren in 1816), wonende aan de “Helschen Dijk” in die registers voor als molenmaker. De grootvader Josephus (geboren in 1852) was ook molenmaker. Zijn vader, Johan van Tartwijk, heeft diens vader ook nog geholpen in het vak. Bekend is nog dat laatstbedoelden omstreeks 1900 de stenen molen te Liempde bouwden.
Zij hadden regelmatig het onderhoud van de molen te Denekamp. Vanaf zijn huwelijk (1907) heeft vader Van Tartwijk zich uitsluitend bezig gehouden met het timmermansvak, voornamelijk klantenwerk. Rond het jaar 1921 bouwde hij een dubbel woonhuis aan de Hoofdstraat.
Sjef van Tartwijk heeft zijn vak geleerd bij zijn vader en bij Marinus van Schaik. Hij weet zich de tijd nog goed te herinneren, dat hij overdag met zijn vader werkte aan de bouw van een sigarenfabriek te Sint-Oedenrode, in de avonduren de tekenschool bezocht en daarna nog, met zijn vader in het werkhuis met de veerploeg sponningen maakte in kozijnen, welke benodigd waren voor een boerderij te Wijbosch, welke zijn vader had aangenomen. Die boerderij werd in de avonduren gebouwd. Sjef van Tartwijk behaalde de eerste prijs in het 5e leerjaar van de Schijndelse avondtekenschool. Zijn werkstuk, hetwelk met een kostbaar boekwerk werd beloond, bestond uit een getekende wenteltrap in een toren.
Zulks kwam hem goed van pas, toen hij in het jaar 1933, onder aannemer Van Sandbeek, in het moederhuis te Schijndel, een 12 meter hoge betontrap met bordessen moest maken. Dit werk werd door hem tot volle tevredenheid opgeleverd. Tijdens de vervulling van zijn dienstplicht mocht hij met speciale toestemming van de directeur van de ambachtsschool te Venlo, met nog een dienstplichtige van het garnizoen, het avondonderwijs aan die school volgen. De directeur had zozeer respect voor de ijver van die jongens, dat zij het onderwijs kosteloos ontvingen.
Omstreeks 1934 werd de firma J. van Tartwijk en Zn. opgericht. Firmanten werden Johan van Tartwijk en zijn zoon Sjef. Sinds de bevrijding heeft vader Van Tartwijk zich als het ware geheel teruggetrokken. Als werken in latere tijd door deze firma aangenomen mogen worden genoemd: acht gemeentewoningen in de Jan van Amstelstraat, tien duplexwoningen, verschillende boerderijen in en buiten Schijndel, meerdere particuliere woningen en niet te vergeten de prachtige villa “Vita Nuova” van architect Chr.J. van Liempd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2021-2, jaargang 28, bladzijden 4 en 5