Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 192

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa.
Hoofdstraat 192 - 01.jpg
Hoofdstraat 192.
Gebruik Woonhuis - practijkruimte.
Gereed 1921 herbouwd 1952.
Bouwstijl Elementen Amsterdamse School.
Monument status Gemeentemonument GM7264.
Bouwpartners
Architect Christiaan van Liempd.
Eigenaar Christiaan van Liempd.

E. van der Maesen (1993)

Hoofdstraat 192[bewerken]

Villa - praktijk 1921.

Elementen Amsterdamse School.
Machinale baksteen. Hardsteen plint. Tufsteen deuromlijsting. Bovenverdieping voorzien van houten beschieting. Zesruits ramen, houten bloembakken onder ramen zolderverdieping. Vernieuwde deur.
Samengesteld dak, riet.
Markante situering, gaafheid.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[bewerken]

Typering, situering en bouwgeschiedenis[bewerken]

Deze villa - 'Vita Nuova' genaamd ~ met langgerekte aanbouw aan de achterzijde, staat ruim tien meter achter de rooilijn van de Hoofdstraat te midden van een ruime siertuin. Het perceel grensde voorheen aan de tuin van Hoofdstraat 190 toen de naoorlogse verkeersdoorbraak (Mgr. Zwijsenstraat) nog niet gerealiseerd was.
Op een gedenksteen in de hal van deze villa staat te lezen:

M.C. Spiekermann, 6 juni 1921, Vita Nuova verwoest 26 lX 1944, Virgilius herplaatste mij 6 VI 1952.

Het oorspronkelijke pand dateerde van 1921. Na de verwoesting ervan in de Tweede Wereldoorlog heeft de architect Ch.J. van Liempd de villa herbouwd in 1952. Hij woonde met zijn vrouw M.C. Spiekermann in de villa en had zijn architectenbureau ondergebracht in de aanbouw aan de rechter achterzijde.
De herbouw komt grotendeels overeen met het vooroorlogse pand in Amsterdamse School stijl. Nieuw daarentegen is het veelvuldig gebruik van kunststeen en metalen raamwerk.
Het architectenbureau werd in 1972 verbouwd tot artsenpraktijk. Vijf jaar later werd de keuken uitgebreid ten koste van een deel van het terras aan de achterzijde.

Beschrijving van het exterieur[bewerken]

De bakstenen gevels van het pand zijn wit geschilderd voor zover het de begane grond betreft. Daar waar de gevels doorlopen in de bovenverdieping zijn deze betimmerd met een groen en wit geschilderde houten beschieting. Het samengestelde dak van het woongedeelte en het schilddak van het praktijkgedeelte zijn met riet gedekt. Het dak van het woongedeelte heeft aan de tuinzijde een voet van blauwe opnieuw verbeterde Hollandse pannen (was voorheen ook riet gedekt). Beide daken zijn voorzien van enkele dakkapellen en wit geschilderde schoorstenen.
De omlopende plint is aan de voorzijde van hardsteen en aan de achterzijde grijs geschilderd.
Alle vier- of zesruits stolpramen zijn van staal en met twee of drie samengevoegd tot één groot venster met kunststenen dorpels. Alleen op de begane grond kunnen deze worden afgesloten met Louvre-luiken. Onder de vensters op de verdieping zijn houten bloembakken aangebracht.
Vanaf de Hoofdstraat leidt een pad langs de ingang van het woonhuis in de zijgevel, recht naar de ingang van het praktijkgedeelte. Beide deuren hebben een tufstenen, geprofileerde omlijsting met architraaf. Boven de ingang van het woonhuis stulpt de bovenverdieping enigszins uit; een golving van de wand die het venster volgt. Het linker deel van het woonhuis heeft aan de zijde van de Hoofdstraat een terras onder een laag aangezet dak, dat ondersteund wordt door een pijlerconstructie van gewapend beton.
Een bijzonder element aan de linker zijgevel (Mgr. Zwijsenstraat) is een erkervenster op een forse kunststenen kraagsteen.
Het deels dichtgezette terras aan de achterzijde heeft eenzelfde constructie als het terras aan de voorzijde. De tuindeuren van de woonkamer worden omlijst door kunststenen platen met verdiepte lijnen in kruisvorm. Het overstekende dak wordt hier ondersteund door metalen 'klossen'.

Beschrijving van het interieur[bewerken]

De hoofdingang geeft toegang tot de hal en het trappenhuis. Meteen rechts is een gedenksteen ingemetseld.
De vloer is van travertijn, de wanden hebben een houten lambrisering en de plafonds zijn voorzien van eenvoudige gebogen belijning in stuc.
Deuren met geprofileerde omlijsting leiden vanuit de hal naar de keuken, de woonkamer (voorheen een voor- en een tuinkamer, nu opengebroken tot één grote ruimte over de gehele diepte van het pand) en de werkkamer.
In de werkkamer bevindt zich een schouw met tufstenen omlijsting waarop de inscriptie 'edele Brabant were di' staat te lezen. Op het middenveld met bakstenen visgraatmotief is een wapen met Leeuw aangebracht. De haard is van smeedijzer. De stolpdeuren aan weerszijden van de schouw zijn identiek. De deuren aan de linkerzijde sluiten een vitrinekast af, de deuren aan de rechterzijde geven toegang tot de woonkamer.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken]

Het pand is een gaaf en belangrijk voorbeeld van het werk van de architect Van Liempd.
Het valt op door kenmerken van de Amsterdamse School en bovendien door typische elementen en materiaalgebruik uit de 'sobere' jaren vijftig.
Het pand is markant gelegen temidden van een weelderige tuin.

Fotoalbum[bewerken]

Fotoalbum Hoofdstraat 192